Lovitură pentru Israel din partea Rusiei. Rusia va furniza Siriei sisteme de rachete S-300

Lovitură pentru Israel din partea Rusiei. Rusia va furniza Siriei sisteme de rachete S-300

Rusia va furniza Siriei un sistem de rachete S-300 în aproximativ două săptămâni, a declarat luni ministrul apărării de la Moscova, Serghei Shoigu, la o săptămână după ce Rusia a acuzat Israelul că a provocat în mod indirect doborârea unui avion militar rusesc în Siria.

Accidentul în care au fost uciși 15 membri ai armatei ruse a forțat Moscova să ia "măsuri adecvate de represalii pentru a spori siguranța luptei militare rusești împotriva terorismului internațional din Siria", a declarat Shoigu într-o adresă televizată.

"Un sistem modern de rachete de apărare S-300 va fi transferat forțelor armate siriene în două săptămâni", a spus acesta. Sistemul va "spori semnificativ capacitățile de luptă ale armatei siriene", a spus el.

Rusia, care luptă în Siria pentru a sprijini guvernul lui Bashar al-Assad, a afirmat că Siria a doborât avionul de supraveghere IL-20 în mod greșit la scurt timp după ce avioanele israeliene au lovit o țintă din apropierea acestuia. Rusia a acuzat Israelul că a creat condiții periculoase care au provocat prăbușirea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Israelul, care a bombardat  Siria  de zeci de ori în timpul războiului civil care durează deja de  șapte ani, a declarat că va depune eforturi pentru a îmbunătăți  legătura și capacitatea de comunicare între forțele sale și cele forțele rusești, dar nu va înceta atacurile aeriene împotriva prezenței iraniene în zonă.

Shoigu a declarat că Rusia va echipa unitățile antiaeriene siriene cu sisteme de urmărire și ghidare rusească pentru a putea identifica avioanele rusești.

În luna aprilie a acestui an, Rusia a sugerat faptul că va furniza S-300 președintelui Bashar al-Assad, în pofida obiecțiilor israeliene.

Sistemul de rachete, dezvoltat inițial de armata sovietică, dar modernizat și disponibil în mai multe variante cu capabilități diferite, poate fi montat pe camioane și are rolul de a ataca aeronave militare și rachete balistice cu rază scurtă sau medie de acțiune. Radarul de cercetare a spațiului aerian al sistemului S-300 poate urmări până la 100 de ținte și dirija până la 12 rachete simultan. Rachetele sol-aer sunt containerizate și nu necesită întreținere pe toată durata exploatării. O variantă avansată a acestui sistem, denumită S-400, a intrat în dotarea armatei ruse în anul 2007 în număr redus.

Israelul declară că atacurile sale asupra Siriei nu reprezintă o amenințare pentru aliatului Rusiei, Bashar al-Assad, scopul acestor atacuri fiind oprirea transferurile de arme către grupul libanez Hezbollah, susținut de Iran. Israelul a făcut eforturi repetate pentru a convinge Moscova să nu vândă sistemul S-300 în Siria, deoarece se teme că acest lucru ar limita capacitatea aviației israeliene de a se mișca practic nestingherită în Siria.