Siria. SUA a lansat un atac masiv cu rachete asupra miliției susținute de Iran

Siria. SUA a lansat un atac masiv cu rachete asupra miliției susținute de Iran

În urmă cu câteva ore un atac al SUA în Siria a vizat o grupare pro-iraniană.

SUA atac cu rachete Iran. Surse de la Casa Albă susțin că Washingtonul a autorizat un atac aerian în Siria, despre care se cred că viza o clădire a unei grupări susținută de Iran. Potrivit celor oficialilor, atacul aerian a fost efectuat joi și a lovit o structură aparținând unei miliții susținute de Iran. Sursele au mai declarat că președintele SUA, Joe Biden, a autorizat lovitura în Siria. Un alt oficial, care a vorbit cu POLITICO, a declarat că atacul avea drept scop distrugerea capacitățiide luptă a grupării de miliție. În special capacitatea de a efectua viitoare atacuri.

Margaret Brennan, corespondent al CBS, a mai spus că atacul „a fost efectuat ca răspuns la atacurile recente cu rachete asupra locațiilor din Irak” unde erau amplasate trupele și contractorii americani. Alte rapoarte din Siria au sugerat că au existat explozii lângă Al-Bukamal, un oraș din provincia Deir-ez-Zor, lângă granița cu Irakul.

Departamentul Apărării al SUA a confirmat atacul cu rachete, iar Pentagonul a confirmat că Joe Biden a ordonat atacul. Într-o declarație, aceștia au spus: „Cu aprobarea președintelui Biden, forțele militare americane în cursul serii au declanșat atacuri aeriene împotriva grupurilor din estul Siriei. Aceste lovituri aeriene au fost autorizate ca răspuns la atacurile recente împotriva personalului american și al Coaliției din Irak și la amenințările în curs de desfășurare pentru acest personal”.

Ne puteți urmări și pe Google News

SUA atac cu rachete Iran

Pentagonul a subliniat că atacul, descris drept „răspuns militar proporțional”, a fost efectuat „împreună cu măsuri diplomatice, inclusiv consultarea cu partenerii coaliției” și a adăugat: „Operațiunea trimite un mesaj fără ambiguități: președintele Biden va acționa pentru a proteja personalul american și al coaliției . În același timp, am acționat într-un mod deliberat care urmărește să detensioneze situația generală atât în ​​estul Siriei, cât și în Irak.”

Este un răspuns la trei atacuri cu rachete îndreptate împotriva soldaților americani staționați în Irak. Săptămâna trecută, o miliție susținută de Iran, Awliyaa al-Dam, sau Guardians of Blood, și-a revendicat responsabilitatea pentru un atac asupra unei baze aeriene a SUA în Irak. Paisprezece rachete au fost lansate asupra bazei aeriene care găzduiau trupe americane pe Aeroportul Internațional Erbil, ucigând un antreprenor și alți nouă răniți.

O altă rachetă a lovit o bază care găzduiește forțele SUA la nord de Bagdad câteva zile mai târziu, rănind cel puțin un contractant. Un nou tir de rachete a lovit luni Zona Verde a Bagdadului, în apropierea ambasadei SUA și a altor misiuni diplomatice.

Guvernul irakian desfășoară propria sa investigație asupra atacului din 15 februarie din Erbil.

Atacul cu rachete, un semnal către Iran

Update. Decizia de a face lovi miliția din Siria în loc de Irak a fost luată pentru a evita provocarea unor probleme guvernului irakian, care rămâne partener în lupta antiteroristă împotriva ISIS, a declarat Politico, Mick Mulroy, fost oficial al Pentagonului. În această calitate supraveghea problemele din Orientul Mijlociu și a consiliat echipa Biden în timpul tranziției de la Pentagon.

Loviturile aeriene au fost probabil „calculate și dimensioante” în așa fel încât să evite orice escaladare, dar în acleași timp au trimis un mesaj că „utilizarea milițiilor de către Iranului nu le va permite să evite responsabilitatea”, a adăugat Mulroy.

Atacul cu rachete a venit în timp ce administrația Biden se străduiește să repornească negocierile cu Iranul după ce fostul președinte Trump s-a retras din acordul nuclear din 2015, declanșând tensiuni între Washington și Teheran.

SUA menține 900 de soldați în Siria și nu intenționează să reducă numărul, potrivit altor doi oficiali ai Apărării. Trupele sunt acolo pentru a sprijini forțele locale care luptă cu rămășițele ISIS, dar și pentru a servi drept tampon împotriva influenței iraniene.