Scandalul arhivei SIPA se reaprinde. Decizie de ultim moment a CNSAS. Ce i se va solicita SRI-ului

Scandalul arhivei SIPA se reaprinde. Decizie de ultim moment a CNSAS. Ce i se va solicita SRI-ului

CNSAS a solicitat o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei în scopul preluării dosarelor din arhiva SIPA referitoare la relaţia dintre judecători, procurori şi fosta Securitate.

Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a solicitat o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei în scopul preluării dosarelor/documentelor din fondul SIPA referitoare la relaţia dintre judecători, procurori şi fosta Securitate, precum şi o întâlnire la nivel înalt între CNSAS şi SRI, în vederea predării integrale a fondurilor de arhivă şi realizării unei situaţii cu magistraţii din evidenţele create de fosta Securitate.

Decizia a fost luată în urma dezbaterilor din şedinţa de marţi a Colegiului CNSAS.

„Direcţia Cercetare, Expoziţii, Publicaţii a CNSAS va realiza un studiu referitor la relaţia judecători - procurori - organele fostei Securităţi până în 1989, în completarea volumului cercetătorului CNSAS, Iuliu Crăcană, 'Dreptul în slujba puterii. Justiţia în regimul comunist din România (1944-1958)'. În cadrul studiului va fi evidenţiată o temă dedicată cazurilor de ofiţeri ai fostei Securităţi pentru care era asigurată intrarea la Facultatea de Drept pe locuri rezervate, fără admitere.”, se arată într-un comunicat al CNSAS, conform Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, Direcţia Cercetare, Expoziţii, Publicaţii, în colaborare cu Direcţia Investigaţii şi Direcţia Juridică, va realiza un studiu-sinteză pe relaţia Miliţie-Securitate.

Solicitarea vine pe fondul scandalului în care este implicat procurorul general Augustin Lazăr și în pre-campania electorală.

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii este controlat în momentul de față de PSD. Președintele CNSAS, Constantin Buchet, dar și vicepreședintele Valentin Blănariu, secretarul Cătălin Boris Precul, membrii Mihai Cioflânca,  Cazemir Ionescu și Nicolae Vuvrea au fost nominalizați anul trecut de PSD-ALDE. Practic, șase din cei 11 membri ai colegiului de conducere sunt din partea PSD-ALDE.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, declara în luna octombrie a anului trecut, în faţa comisiei de anchetă privind arhiva SIPA, că a fost avertizat când a fost numit în funcţie că la minister există o bombă cu ceas care ticăie şi că ea se numeşte arhiva SIPA. Toader a mai spus că în arhiva fostului serviciu secret al Ministerului Justiţiei sunt mai multe tipuri de documente: cărţi de muncă ale funcţionarilor cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), documente privind viaţa privată, acte care ţin de Arhivele Naţionale şi înscrisuri clasificate secret de serviciu.