Singurică la semafor?!

Cluburile nu mai par surse interesante pentru „furnizarea“ unui partener. Acum, intersecţiile atrag atenţia „cuceritorilor“.

„La colţ de stradă/ Trei ochi iscoadă“. Ghicitoarea care dezvăluia semaforul în copilărie îşi arată sâmburele de adevăr acum. Ajunşi la maturitatea la care-şi permit o maşină mai bună, un permis de conducere, nişte prieteni şi mult tupeu, „fanţii“ de Bucureşti ies la agăţat în locuri din ce în ce mai puţin obişnuite.

La discotecă, bar, club, cofetărie a devenit deja plictisitor, dar pe străzile oraşului e musai să fii văzut. Aşa că, la volanul autoturismului din dotare, profită din plin de culoarea roşie a semaforului. „Singurică?“, „Unde mergi?“, „Bem o cafea?“, sunt doar câteva dintre puţinele fraze pe care le puteţi auzi la semafor dacă sunteţi o reprezentantă a sexului slab, dar frumos. Apoi filmul se derulează cu urmăritul prin oraş, plecatul cu scârţâit de roţi, frânele bruşte puse în faţa „victimei“ şi, inevitabil, semnalele de „trage pe dreapta“.

Daniel Bichiş, psihoterapeut, explică şi de ce e mai comod aşa: de la semafor nu pleci cu orgoliul rănit, fiind un refuz uşor de gestionat: „Se face verde, şi pleci pentru că te claxonează ceilalţi“, spune Bichiş. Tehnici de seducţie cu volanul în faţă

„În general sunt băieţi de bani gata. Şi «acţionează» doar dacă sunt doi-trei şi nici fetele nu sunt singure“, explică, din proprie experienţă, N.A., o tânără care a avut cinci-şase întâmplări de genul acesta. Locul e, de cele mai multe ori, bulevardul Magheru, iar ora e târzie: „De obicei se întâmplă după doişpe noaptea, de la Romană spre Universitate, sau cel puţin mie numai pe bulevardul ăsta mi s-a întâmplat“, expune detaliile tânăra. „Se uită la maşină, se uită la fete, şi dacă le place se bagă în seamă“. De obicei, e vorba doar de o ieşire, în seara cu pricina, într-un alt club sau la un afterhours, la o cafea, un suc, în funcţie de preferinţe. „Nu am mers niciodată mai departe de atât. Îţi dai seama că nu sunt genul de oameni pe care să-i iei în serios. E vorba doar de-o distracţie de o seară“, explică N.

Stop! Unde mergi?

Ritualul unui astfel de „agaţament“ continuă, uneori, cu o urmărire prin oraş, până când ea se lasă invitată la un suc. „Conversaţia a început cu - «Unde mergi?» - acasă (am gândit: eh, acum s-a prins că sunt fată cuminte: la ora 12.30 fata se duce acasă). Verde: am pornit, el lângă mine: «Te conducem». Eu: «Stau departe».

El: «Cât de departe?»: «În afara Bucureştiului» ?...? «Unde anume?» «Lângă Buftea» - «Trage pe dreapta să vorbim puţin» - «Despre?» - «Aşa» (mă gândeam: cum aşa... mai bine mă întreabă dacă sunt liberă) - «Am prieten» - «De mult?», «Nu chiar»...?...? Evident, discuţia a continuat, că până la Arcul de Triumf am mers cu el. Am aflat că e student la Drept, că e de vârstă cu mine, că a fost plecat în Italia, că am fost logodită, că sunt la Arhitectură şi că vrea numărul meu şi îl cheamă Liviu şi că era, totuşi, drăguţ“, spune într-o postare pe blogul fantasya.com, Sânziana, o fată de 24 de ani.

„Cam cât de tâmpit poţi să fii ca să faci de-astea? Şi cam ce femei crezi că agăţi în felul descris mai sus? Păi, pentru alea nu merită să-ţi toceşti cauciucurile“, vine, cu o variantă mai revoltată, tot pe blog - lulutza.blogspot.com -, adică Lulu, o tânără de 26 de ani. PĂREREA PSIHOLOGULUI „E mai uşor să gestionezi un refuz“

Din punctul de vedere al bărbatului care „agaţă“ de la volan, lucrurile sunt, însă, mai simple. Psihoterapeutul Daniel Bichiş explică două dintre argumentele unui comportament seductiv în trafic. „Amândouă dovedesc nesiguranţa. În momentul în care eşti la semafor, e mai uşor în ochii tăi să pleci de acolo. Se face verde şi te claxonează cei din spate. E mai uşor de gestionat un refuz“, expune Bichiş primul dintre motive. El mai spune şi că, de cele mai multe ori, bărbaţii singuri nu abordează o femeie care le place tocmai din cauza fricii de a fi refuzaţi, oriunde s-ar afla. Un al doilea argument ar fi, în opinia psihoterapeutului specialist în inteligenţă emoţională de la Competent Consulting, faptul că marca maşinii pe care o conduci adaugă un plus de valoare în ochii femeii vizate. „Dacă au o maşină de o marcă mai bună, chiar dacă e veche de 10-12 ani, au impresia că fata frumoasă cu care ar vrea să intre în contact îi va privi cu alţi ochi“, adaugă Bichiş. Psihoterapeutul mai spune şi că „agăţatul la semafor“ ar putea fi o adaptare românească la „speed dateurile“ canadiene, un program de succes prin care 20 de oameni se întâlneau în acelaşi timp şi aveau cam cinci minute în care să discute cu fiecare dintre cei prezenţi. „Noi suntem destul de creativi în domeniul ăsta“, conchide, zâmbind, Bichiş.