China, Indochina și Australia

Dincolo, prin Pacific, lucrurile stau altfel. La Singapore, ca în  toată Indochina, la putere e berea Tiger, iar în Thailanda, era și un gen de whisky cu un vulturaș pe etichetă. Iar la Yangoon, în Birmania, „Myanmar whisky” era singura soluție să-ți lichefiezi esofagul și să-ți topești plombele din măsele.

Mai încolo, în India, la Bombay, era berea „Hamburg”. Nu-ș de ce, nici acu’, sticlele lunguiețe aveau pe ele o dată de expirare cu fo doi ani în urmă. Da’ era ok.

Că tot veni vorba de bere, nu pot să uit de Tsing Tao, berea chinezească cu care mi-am umflat burta pe toată coasta Chinei. Din orez, nu din hamei. Bună și cu efecte neașteptat de miraculoase. Îți dădea niște erecții pe care io nu le pot uita. Mi-am dat seama, ulterior, că d-aia sunt chinezii așa de mulți.

Și, în Australia, celebră pentru faimoasa bere Foster’s, am aflat că berea asta se face în Melbourne, da’ o beau mai mult europenii, că la ei cea mai populară spălătură d-asta de drojdie e VB, adică Victoria Beer. Numai în Queensland, la Brisbane, în top era una al cărei nume australienii îl pronunțau fonetic „for eggs”. Mi-am dat seama, într-un târziu, că numele ei era „XXXX”.

Spumante sudice

Mai jos, dacă ajungi prin Africa de Sud, pe la Cape Town, Durban sau Richard’s Bay, n-ar trebui să ratezi vinurile lor. Au niște spumante care te bagă fix într-o negresă. Dar, atenție, dacă te-a văzut vreo muiere albă că te-ai cărăbănit  cu o preopinentă de culoare dă veste-n târg și ai încheiat capitolul cu albele sud-africane. Ca-așa e combinația p-acolo.

Iar vin bun mai găsești, tot în sud, da’ taman în partea ailaltă a lumii, în Chile. Dacă ajungi în Valparaiso sau Santiago de Chile trebe să fi pur și simplu tâmpit să nu încerci un spumant de-al lor. Sunt absolut senzaționale și ieftine cum era cola la dozator prin ’92-’94.

Mai sunt și alte cocârțuri, da’ o las pe altă dată, că e cinci jumate dimineața și o dau în dischinezie biliară.

Iar la repatriere, o dădeai tot pe țuică de Pitești. D-aia, la 38 de grade, de care zic ardelenii că nu-i țuică. E febră.

 

 

 

 

PAGINA ANTERIOARA