Evenimentul Zilei > Actualitate > Singura întâlnire dintre Ivan Patzachin și Nicolae Ceaușescu. Dictatorul îi purta un respect deosebit sportivului
Singura întâlnire dintre Ivan Patzachin și Nicolae Ceaușescu. Dictatorul îi purta un respect deosebit sportivului

Singura întâlnire dintre Ivan Patzachin și Nicolae Ceaușescu. Dictatorul îi purta un respect deosebit sportivului

Ivan Patzaichin va rămâne o legendă a sportului românesc, fiind îndrăgit și respectat pentru performanțele pe care le-a obținut pentru România.

Marele canotor Ivan Patzachin s-a bucurat și de aprecierile fostului dictator comunist Nicolae Ceaușescu. Aceasta datorită performanțelor pe care le-a obținut marele sportiv în cadrul competițiilor la care a participat.

În urmă cu câtva timp, Ivan Patzaichin a povestit, într-un interviu, cum a decurs singura întâlnire între el şi Nicolae Ceaușescu.

„Eram la un antrenament, când, la un moment dat, am văzut o vedetă (n.r. – ambarcaţiune) rapidă. M-am oprit instantaneu. Fusesem avertizat de securiştii care se aflau la posturi că vine Tovarăşul. După ce a trecut, am crezut că nu voi mai avea alte restricţii, dar, vedeta s-a întors, s-a apropiat de barcă, iar Nicolae Ceauşescu m-a salutat. I-am răspuns şi eu la salut! Aşa a decurs singura întâlnire a mea cu Nicolae Ceauşescu”, spunea Ivan Patzaichin, citat de SportNews.ro.

Trupul marelui campion va fi depus la Muzeul CS Dinamo

Marele campion al României, Ivan Patzaichin, a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 71 de ani. Fostul sportive a murit după o lungă suferinţă, într-un salon de la Spitalul Elias din Capitală. El a fost internat de aproximativ trei luni, fiind tratat pentru un cancer pulmonar.

Trupul neînsuflețit al marelui campion va fi depus luni la muzeul Clubului Sportiv Dinamo. Astfel, oamenii care l-au îndrăgit și respectat, iar acum vor să-i aducă un ultim omagiu o pot face, începând cu ora 12.00, la Muzeul Clubului Sportiv Dinamo.

„Cei care vor vrea să îi aducă un ultim omagiu o pot face începând de mâine (lun i- n. red.), ora 12.00 la Muzeul Clubului Sportiv Dinamo, unde va fi depus”, au precizat familia și colaboratorii fostului mare sportiv.

Moartea lui Ivan Patzachin lasă un gol imens în sportul românesc și în societatea, având în vedere, performanțele, personalitatea și viața multiplului campion olimpic. Ivan Patzaichin este singurul sportiv român căruia i s-a ridicat o statuie când încă era în viață.

Mesajul COSR la decesul lui Ivan Patzachin

La scurtă vreme după decesul marelui campion, Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) a emis un comunicat de presă în care deplângea moartea acestuia.

„E legendă… un CampiOM s-a transformat în stea. Ivan Patzaichin a plecat dintre noi. Povestea sa e povestea succesului, a bunului simț și a caracterului. E povestea unui fiu al Deltei care a dat înapoi înzecit și a inspirat oamenii să trăiască frumos. Dincolo de medaliile strălucitoare, 7 olimpice (4 de aur), cele 21 mondiale (8 de aur), a fost un OM dăruit și generos.

Drum lin, Ivan! Veșnic în inimile noastre! Condoleanțe familiei! Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească”, se arată în comunicatul transmis de COSR.

Numeroși sportivi, oameni de afaceri și chiar politicieni au ținut să transmită mesaje de condoleanțe cu prilejul fostului mare campion al României. Mai multe ziare de sport și agenții de presă din Europa au scris articole elogioase despre personalitatea lui Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari sportivi pe care România i-a avut vreodată.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: