Evenimentul Zilei > Social > Sindicatele au pârât Guvernul Ponta președintelui Comitetului Economic și Social European, Henri Malosse
Sindicatele au pârât Guvernul Ponta președintelui Comitetului Economic și Social European, Henri Malosse

Sindicatele au pârât Guvernul Ponta președintelui Comitetului Economic și Social European, Henri Malosse

Președintele Comitetului Economic și Social European, Henri Mallose, a dezvăluit astăzi, că la întâlnirea pe care a avut-o cu sindicatele, reprezentanții acestora s-au plâns despre lipsa unui real dialog social cu Executivul, despre o “lipsă de concertare cu Guvernul”. Sindicatele s-au plâns că nu li s-a cerut părerea pe noul Cod fiscal.

Președintele Comitetului Economic și Social European(CESE), Henri Mallose, aflat în vizită în țara noastră, a dezvăluit astăzi, că la întâlnirea  pe care a avut-o cu sindicatele, reprezentanții acestora s-au plâns despre lipsa unui real dialog social cu Executivul, despre o “lipsă de concertare cu Guvernul”. Sindicatele s-au plâns că nu li s-a cerut părerea pe noul Cod fiscal.

Cele cinci confederații sindicale care s-au plâns

Precizăm că președintele CESE s-a întâlnit joi, ora 17,00 la sediul Consiliului Economic și Social din România cu Dumitru Costin, președinte BNS,  Bogdan Hossu, președinte Cartel Alfa,  Iacob Baciu, președinte CSDR, Leonard Bărăscu, președinte CNSRL Frăția, Ion Popescu, președinte CNS Meridian.

Potrivit oficialului europena, reprezentanții acestor cinci mari confederații sindicale s-au plâns că nu li s-a cerut părerea pe noul Cod fiscal."Cu sindicatele am avut o discuție îndelungată, ieri după-amiază. Cu cei cinci lideri ai marilor organizații sindicale am vorbit despre problema Renault, dar îndeosebi am vorbit despre faptul că sindicatele se plând de o lipsă de concertare cu Guvernul, de faptul că adesea sunt puse în fața faptului împlinit. Au dat exemplul noului Cod fiscal.".

" Nici măcar nu ni s-a cerut părerea, nu am avut nici timp să studiem textul adoptat", au spus sindicalișii către președintele CESE, conform acestuia. Henri Malosse le-a răspuns:."La dumneavoastră, ca și la noi lipseste cultura concertării, acesta ar fi principala discuție. Am vorbit si cu primul ministru despre dialogul social și dialogul cu sociatatea civilă. Primul ministru m-a asigurat că în privinta întâlnirii tripartite va fi un adevărat dialog".

Președintele CESE a mai arătat că premierul României "s-a arătat încurajator și încrezător" că poate pune rapid în funcțiune Consiliul Economic și Social – instrumentul cel mai potrivit pentru un dialog rapid, nu doar din punct de vedere legislativ, dar și cu asigurare unui sediu potrivit necesităților de funcționare.