Evenimentul Zilei > Actualitate > Simulări de luptă în spațiul aerian al României. Sute de soldați mobilizați, armament de ultimă oră
Simulări de luptă în spațiul aerian al României. Sute de soldați mobilizați, armament de ultimă oră

Simulări de luptă în spațiul aerian al României. Sute de soldați mobilizați, armament de ultimă oră

În spațiul aerian al României a avut loc un exercițiu militar turco-britanic cu avioane F-16, E7-T AWACS și Eurofighter, a anunțat Ministerul Apărării din Turcia.

În perioada mai-august 2021, mai mulți militari ai Marii Britanii au fost dislocați la baza aeriană Mihail Kogălniceanu cu scopul de la executa operațiuni de Poliție Aeriană Întărită coordonate de NATO. Aviatorii britanici au participat, în ultima perioadă, la numeroase misiuni de antrenament. Recent, alături de Turcia, aviatorii au efectuat un exercițiu în spațiul aerian al României.

Exercițiu turco-britanic în spațiul aerian al României 

Ministerul Apărării din Turcia a anunțat efectuarea unui exercițiu militar aerian în spațiul aerian al României, în cadrul căruia au participat avioane de luptă Eurofighter Typhoon din cadrul detașamentului britanic dislocat la Mihail Kogălniceanu și aparate F-16 Fighting Falcon ale aviației turcești.

Forțele aeriene ale Turciei au mai participat și la evenimentul bilateral de instruire cu aeronave Boeing E7-T Wedgetail pentru avertizare timpurie și control (AWACS), CASA/IPTN CN-235 pentru supraveghere și patrulare maritimă și KC-135R pentru realimentare în zbor, pe lângă avioanele de luptă Fighting Falcon.

Ministerul Apărării de la Ankara a publicat și o înregistrare video cu momente din timpul exercițiului aerian.

Ce echipament de apărare aeriană deține Turcia

Turcia dispune de patru aeronave Boeing E7-T AWACS, o variantă militarizată specială de Boeing 737 echipată cu un radar MESA (Multi-role Electronically Scanned Array) dezvoltat de Northrop Grumman, care asigură monitorizarea spațiului său aerian și coordonarea apărării aeriene a teritoriului.

În perioada mai-august 2021, aproximativ 200 de militari din Marea Britanie au fost dislocați la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, cu rolul de a executa operațiuni de Poliție Aeriană Întărită coordonate de NATO, cu patru avioane de luptă Eurofighter Typhoon.

Pe lângă faptul că forțele aeriene ale Turciei au luat parte la nenumărate misiuni de antrenament militar, avioanele Typhoon au mai fost trimise să monitorizeze acțiunile unor aeronave militare rusești care se apropriau de spațiul aerian NATO, potrivit umbrelastrategica.ro.

Amintim că în luna iulie a avut loc un exercițiu comun de poliție aeriană executat de forţele aeriene române, germane şi britanice în zona litoralului românesc al Mării Negre. Potrivit MApN, în executarea acestui exerciţiu a fost inclusă şi interceptarea unei aeronave „ţintă”, reprezentată de un avion de transport C – 27 J Spartan din dotarea Forţelor Aeriene Române. Acesta a parcurs traiectul Baza 90 Aeriană Otopeni – Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, fiind interceptat de aeronave F16 Fighting Falcon aparţinând Forţelor Aeriene Române aflate în serviciul de luptă permanent – poliţie aeriană (SLP – PA), iar ulterior de aeronave Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Regale Britanice şi Forţelor Aeriene Germane.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: