SILVIU SERGIU: Corul ipocriţilor din PSD

SILVIU SERGIU: "De când a reluat mariajul cu adulterinul PC, stricat în 2004 de zbenguielile conservatorilor cu puterea de dreapta, cantitatea de praf pe care PSD o aruncă în ochii electoratului riscă să provoace o epidemie de conjunctivită."

Social-democraţii s-au întors la domiciliul conjugal, de teamă să nu piardă televizorul la partaj. Le e însă ruşine să dea ochii cu vecinii de bloc, care şuşotesc pe la colţuri că ditamai partidul-stat a ajuns un papă-lapte încornorat. Ca să-şi spele onoarea de „famelişti“, liderii PSD au oferit, în ultima săptămână, o jenantă lecţie de ipocrizie, în încercarea de a găsi circumstanţe atenuante trădării PC.

Justificările cu care Mircea Geoană, scripticul şef al PSD, a venit în faţa opiniei publice au sunat patetic: nu conservatorii sunt vinovaţi că au sărit în barca Alianţei PNL-PD. Nuuuuu! Ei, sărăcuţii, n-au vrut să trădeze PSD imediat ce i-a băgat în parlament pe uşa din dos, n-au vrut să se aşeze la masa puterii, să se înfrupte din bucate pe nerăsuflate. „Calamitatea“ Traian Băsescu i-a şantajat. Mai lipsea ca Mircea Geoană să strige oricui ajungea la concluzia de bun-simţ că Dan Voiculescu a tras clapa PSD: „Ai puţintică răbdare, stimabile. Nu dau voie nimănui să-şi permită, mă-nţelegi, să bănuiască măcar câtuşi de puţin...“.

Cu acest discurs şubred, Geoană a încercat să şteargă cu buretele faptul că, în 2004, social-democraţii nu au ajuns la putere şi din cauza conservatorilor, nu numai a lui Traian Băsescu. Dacă PC nu ar fi pus umărul la formarea guvernului împreună cu PD, PNL şi UDMR, Băsescu s-ar fi trezit în braţe cu un executiv fără susţinere parlamentară. Logic, ar fi forţat alegerile anticipate. Conservatorii s-au temut, pe bună dreptate, că un nou scrutin i-ar fi lăsat la uşa parlamentului şi, cât ai clipi, au semnat sentinţa PSD-ului.

Un alt lider care a dat măsura ipocriziei PSD-iste a fost Cristian Diaconescu. Încercând să minimalizeze beneficiile de ordin mediatic ale alianţei cu PC, el s-a întrebat retoric cum îşi poate imagina cineva că ziariştii consacraţi, care lucrează pentru Voiculescu, îşi vor pune în joc credibilitatea şi se vor transforma peste noapte în tonomate ce înalţă triluri social-democrate.

Diaconescu are dreptate. Nu priveşte însă chestiunea în ansamblu. Problema sunt ştirile negative la adresa PSD, care nu vor intra în „Observator“, pentru că nu ştiu ce producător speriat că-şi poate pierde serviciul le va tăia de pe desfăşurător.

Ar mai fi de spus că alianţa cu PC este, cu siguranţă, opera PSD-iştilor luaţi la bani mărunţi de procurori, care, în vremuri de restrişte, au găsit în televiziunile lui Voiculescu o maşină perfectă de spălat imagini publice, conştiinţe sau creiere de alegători. Nu cred că Adrian Năstase, Miron Mitrea şi alţi PSD-işti cu pete la dosar nu au tras sfori ca Alianţa PSD+PC să devină realitate. Au făcut-o pentru a-şi plăti datoriile faţă de Voiculescu.

La fel de ipocrit ca şi colegii săi, Adrian Năstase a acuzat „Evenimentul zilei“, pe blogul personal, că dezinformează, atunci când scrie că a fost unul dintre artizanii Alianţei PSD+PC. Nu l-am auzit însă pe Năstase să nege acest lucru public cu vehemenţă, să vină la televiziunile lui Voiculescu şi să susţină că alianţa cu PC este un proiect nepopular în PSD. A preferat să strecoare meschin câteva cuvinte pe blog, pentru ca, dacă Alianţa PSD+PC eşuează, să-şi poată salva pielea în partid spunând: „Eu m-am opus. Eu n-am fost de acord!“.