București. Silvestru Șoșoacă rămâne sub control judiciar în dosarul falsificării semnăturilor pentru alegerile europarlamentare. Înalta Curte de Casație și Justiție i-a respins cererea de revocare a măsurii preventive.
Decizia adoptată de judecătorii Înaltei Curți este definitivă. Fostul soț al Dianei, europarlamentara SOS este acuzat că ar fi falsificat mai multe semnături ca să poată candida la alegerile din 9 iunie.
Silvestru Șoșoacă rămâne cu controlul judiciar
Instanța Supremă nu a fost de acord cu ridicarea măsurii de control judiciar. Scos de la inima Dianei și din partidul SOS, Silvestru Șoșoacă se confruntă și cu probleme în justiție. Pe lângă controlul judiciar, el s-a ales și cu o datorie de 200 de lei, către stat. Suma reprezintă cheltuielile de judecată ce i-au fost puse în sarcină de instanță.
„Respinge, ca nefondată, plângerea formulată de inculpatul Șoșoacă Silvestru Dumitru împotriva ordonanţei privind prelungirea măsurii controlului judiciar din data de 01.08.2024, emisă în dosarul nr. 31/76/P/2024 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secția de urmărire penală. Obligă inculpatul la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedința camerei de consiliu, azi, 05 august 2024”, a transmis ICCJ.
Silvestru Șoșoacă a fost plasat sub control judiciar din 5 iunie. El este anchetat pentru săvârşirea infracţiunilor de uz de fals şi fals în declaraţii. În același dosar penal, este cercetat și George Simion, de la AUR. La rândul său este acuzat că l-ar fi ajutat pe Șoșoacă să falsifice aceste semnături.
Scandal izbucnit în prag de alegeri
Dosarul în care este anchetat Silvestru Șoșoacă vizează acuzații privind falsificarea semnăturilor necesare validării candidaturii la alegerile europarlamentare. În anchetă este implicat și deputatul George Simion. Acesta este acuzat că, direct și prin interpuși, ar fi determinat mai multe persoane să falsifice câteva mii de semnături de pe listele de susținători.
Aceste semnături i-ar fi fost oferite lui Silvestru Șoșoacă pentru a-și putea depune candidatura pentru scrutinul din 9 iunie. George Simion este acuzat de procurori că a mobilizat mai multe persoane la sediul AUR ca să completeze listele lui Silvestru Șoșoacă.
„În acest context, în data de 9 aprilie 2024, deputatul în cauză a solicitat, atât direct, cât şi prin intermediul unor persoane de încredere, mobilizarea în regim de urgenţă a câtorva zeci de persoane la sediul central al formaţiunii politice în scopul completării listelor de susţinători necesare depunerii candidaturii independente, prin consemnarea în cuprinsul listelor a datelor reale ale unor cetăţeni, copiate din alte liste de susţinători completate anterior de membrii formaţiunii, demers urmat de falsificarea semnăturilor respectivelor persoane”, a transmis Parchetul General într-un comunicat de presă.
Dosarele cu semnăturile falsificate i-au fost încredințate lui Șoșoacă care le-a depus la Biroul Electoral Central, odată cu candidatura la Parlamentul European.
Silvestru Șoșoacă anchetat de procurori
Pe 5 iunie 2024, chiar înainte de alegeri, Silvestru Șoșoacă a fost plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. El a contestat decizia procurorilor laÎnalta Curte de Casație și Justiție.
Instanța supremă s-a pronunțat pe 10 iunie și i-a respins cererea de ridicare a acestei măsuri. Decizia instanţei este definitivă.
În vreme ce Șoșoacă se confruntă cu acuzații greave, fosta sa soție, Diana, și Luis Lazarus au fost aleși în Parlamentul European. Diana Șoșoacă a reușit să se facă cunoscută din primele reuniuni, provocând scandal.
Sancționată de conducerea instituției, ea s-a liniștit, renunțând la spectacol. În caz contrar ar fi riscat și alte sancțiuni, care merg de la reținerea indemnizației și pot ajunge până la pierderea mandatului.