Europarlamentarul Siegfried Mureşan susţine că România a căzut şase locuri în Clasamentul global al competitivităţii sub Guvernul PSD - ALDE, ocupând anul acesta locul 68 din 137 potrivit Raportului "Indexul Global al Competitivităţii 2017 - 2018", publicat de Forumul Economic Mondial.
"Raportul ne arată că România se află sub Polonia şi Bulgaria şi în ceea ce priveşte infrastructura, sănătatea, educaţia, eficienţa pieţei forţei de muncă şi inovarea. Sunt exact domeniile la care investitorii se uită şi de care ţin cont atunci când vor să investească sau să îşi extindă activitatea într-o ţară. (...) Guvernul PSD - ALDE trebuie să înţeleagă că acestea sunt efectele lipsei reformelor economice şi a investiţiilor în educaţie şi infrastructură. În loc să întărească economia şi să creeze condiţii favorabile mediului de afaceri, tot ce vedem din partea actualului Guvern sunt creşteri de salarii şi cheltuieli guvernamentale nesustenabile, o îndatorare tot mai mare la dobânzi tot mai crescute şi un cadru fiscal lipsit de predictibilitate. Prin aceste măsuri, PSD şi ALDE alungă investitorii şi aceştia vor alege să investească în alte ţări din regiune unde găsesc condiţii mai bune şi predictibilitate, adică opusul a ceea ce le oferă guvernarea PSD - ALDE", afirmă Siegfried Mureşan, citat de Agerpres.
Potrivit europarlamentarului, în competiţia pentru relocarea Agenţiei Europene pentru Medicamente, România se află cu mult în urma contracandidaţilor săi.
"Vrem să relocăm de la Londra în România Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), dar România este codaşă la cele mai importante capitole de care se ţine cont când se decide o astfel de relocare, ne aflăm cu mult în urma contracandidaţilor noştri chiar ţări din regiune, nu mai vorbesc despre Viena, Amsterdam, Barcelona sau Milano. (...) În 9 luni de guvernare a PSD şi ALDE am căzut 6 locuri în Clasamentul global al competitivităţii şi ne aflăm cu 19 locuri în urma Bulgariei. Deficitul s-a dublat de la începutul anului până în prezent, ratele la creditele imobiliare şi cu dobândă variabilă cresc şi ele în condiţiile în care indicele ROBOR, în funcţie de care se calculează dobânda, aproape s-a dublat în ultimele 8 luni, de la 0,8% la 1,46%, preţul la combustibili a crescut, ceea ce produce un efect în lanţ de creştere a tuturor preţurilor", susţine Siegfried Mureşan.