SIE, despre dosarul jurnaliștilor răpiți în Irak: "Documentele recuperării nu întrunesc condiţiile declasificării"

Serviciul de Informații Externe (SIE) intervine în dosarul jurnaliștilor răpiți în Irak, în anul 2005. După ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, joi, retrimiterea cererii procurorilor de la PICCJ de confirmare a urmăririi penale în dosarul jurnaliştilor răpiţi în Irak la Judecătoria Sectorului 5, SIE precizează că documentele recuperării ziariștilor nu întrunesc condițiile declasificării.

Serviciul de Informații Externe (SIE) a precizat, vineri, că documentele recuperării ziariştilor români răpiţi în Irak nu întrunesc condiţiile declasificării, în contextul în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, joi, retrimiterea cererii procurorilor de la PICCJ de confirmare a urmăririi penale în acest dosar la Judecătoria Sectorului 5

"Documentele SIE din acţiunea de recuperare a ziariştilor români în Irak au fost clasificate secret de stat, nivelul strict secret, în strictă conformitate cu prevederile legale, în speţă Legea nr. 1/1998, art. 9, alin. (2), Legea nr. 182/2002, art.17, lit. f) şi g) şi H.G. nr. 1209/2002 (actualmente H.G. nr. 223/2013). Criteriile avute în vedere la clasificare subzistă şi în prezent, astfel că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de H.G. nr. 585/2002 art. 20, alin. (1) pentru declasificarea informaţiilor", conform SIE, citat de Mediafax.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis, joi, că nu are competenţa de a judeca dosarul în care Parchetul General solicită confirmarea redeschiderii urmăririi penale împotriva fostului preşedinte Traian Băsescu, în cazul răpirii jurnaliştilor români în Irak.

Curtea supremă a retrimis dosarul la Judecătoria Sectorului 5, instanţă care a fost sesizată iniţial de către procurori, după ce a admis o excepţie de necompetenţă materială ridicată de reprezentantul Parchetului, conform Agerpres.

Parchetul General a cerut în acest dosar şi începerea urmăririi penale împotriva copreşedintelui PNL Vasile Blaga. Acesta susţine, însă, că dosarul său a fost închis, după ce în anul 2010 s-a dispus neînceperea urmăririi penale pe numele său.

Corneliu Vadim Tudor a depus o plângere penală la Parchetul General şi îi acuza pe Traian Băsescu şi pe preşedintele PDL de la acea vreme, Vasile Blaga, că şi-au însuşit o parte din răscumpărarea plătită de statul român pentru eliberarea celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak în anul 2005.

Citeşte mai multe detalii aici: Dosarul jurnaliştilor răpiţi în Irak. Băsescu: E un proces de hărţuire a unui fost preşedinte. Am să mă apăr, nu am teamă de faptele mele