Magistratul cauzei are toată libertatea de a lua decizii în acest dosar şi tot el răspunde dacă, la audieri, minorii ar fi afectaţi psihic de întâlnirea cu inculpatele
Premieră în Justiţia din România. Cinci minori din Constanţa, părţi vătămate în dosarul „Grădiniţa Groazei” în care inculpaţii sunt şase educatoare judecate pentru agresarea minorilor, vor fi aduşi la audieri de către jandarmi. Aceştia se vor duce după copii, acasă, cu mandat de aducere şi spun că vor acţiona cu maximă prudenţă. Decizia definitivă a fost luată ieri, după ce Judecătoria Constanţa a respins recuzarea judecătorului de caz, lăsându- i acestuia libertatea de a decide în privinţa audierii minorilor, deşi copiii sunt încă sub tratament psihologic după traumele suferite în grădiniţa „Micul Regat”.
Comportamentul abuziv, demonstrat cu probe
Recuzarea judecătorului care insistă să audieze minorii cu vârste cuprinse între 5 şi 7 ani era aşteptată de părinţi cu sufletul la gură. Respingerea solicitării lor a fost pentru ei un şoc. Procesul în care cele şase educatoare de la grădiniţa Micul Regat sunt judecate pentru agresarea micuţilor ţine de aproape doi ani. În aceast timp părinţii copiilor, care le acuză pe educatoare de rele tratamente aplicate minorilor, au depus toate probele, inclusiv audio şi video, din care ar reieşi clar purtarea abuzivă a femeilor.
Sfaturile psihologilor au fost ignorate
Judecătorul Alexandru Bogdan Arhip vrea însă şi audierea minorilor, aflaţi încă sub tratament psihologic. La refuzul părinţilor, el a emis mandat de aducere cu jandarmi pentru data de 22 iulie. Degeaba i-au arătat rapoartele a şapte psihologi, inclusiv al psihologului Curţii de Apel Constanţa care recomandau neaudierea minorilor. Judecătorul a fost recuzat, iar CSM a sesizat Inspecţia Judiciară în privinţa magistratului. Recuzarea a fost respinsă, ieri, ca nefondată. Potrivit vicepreşedintelui Judecătoriei Constanţa, Alina Jurubiţă, „este fără cale de atac, iar la următorul termen de judecată, din 22 iulie, se emit mandatele de aducere pentru părţile civile, conform dispoziţiei instanţei, toţi sunt minori”.
Părinții nu cedează
Şefa Judecătoriei susţine că magistratul cauzei are toată libertatea de a lua decizii în caz şi tot el răspunde dacă la audieri minorii ar fi afectaţi psihic de întâlnirea cu inculpatele, „va fi nevoit să plătească toată viața pentru asta, poate răspunde şi penal”.
Părinţii nu cedează. Ei sunt decişi să se opună audierii copiilor lor chiar dacă vor plăti amenda maximă de 5.000 de lei. „Sănătatea copilului mei este mult mai importantă. Noi am cheltuit mult mai mult pentru terapia lor şi nu vrem să ne întoarcem de unde am plecat”, a declarat o mamă pentru EVZ. Singura variantă rămasă este să ceară strămutarea dosarului la altă instanţă din ţară.