Evenimentul Zilei > Social > Și americanii au contestații la licitații. Ce se întâmplă cu proiectul SpaceX de a trimite oameni pe Lună
Și americanii au contestații la licitații. Ce se întâmplă cu proiectul SpaceX de a trimite oameni pe Lună

Și americanii au contestații la licitații. Ce se întâmplă cu proiectul SpaceX de a trimite oameni pe Lună

NASA solicită SpaceX o întrerupere a activităților pentru proiectul modulului lunar până la soluționarea contestațiilor companiilor concurente. Un răspuns la contestații este așteptat până la 4 august 2021.

NASA a cerut SpaceX să întrerupă activităţile în cadrul contractului pentru viitorul modul lunar. Solicitarea este propusă până la soluţionarea contestaţiilor companiilor concurente la Biroul pentru Responsabilitate al Guvernului (GAO) al Statelor Unite ale Americii.

Decizie așteptată pe 4 august 2021

Decizia NASA înseamnă că SpaceX trebuie să oprească orice activitate legată de contractul pentru programul lunar, până când biroul va lua o decizie. Adoptarea unei decizii în acest sens este aşteptată cel mai târziu pe 4 august.

Un purtător de cuvânt al SpaceX nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

La începutul lunii aprilie, SpaceX, compania spaţială a lui Elon Musk, a câştigat un contract de aproape 3 miliarde de dolari pentru construcţia viitorului modul lunar cu echipaj uman al NASA. SpaceX a învins Blue Origin, a lui Jeff Bezos, şi Dynetics, divizie a companiei Leidos.

Proiectul de amploare are ca obiectiv revenirea oamenilor pe Lună pentru prima oară din 1972.

Contestație a Blue Origin la GAO

Blue Origin a depus luni o contestaţie la GAO. Ea susţine printre altele că NASA a dat SpaceX şansa de a-şi revizui oferta, dar nu a acordat această şansă şi Blue Origin.

Blue Origin mai susţine, de asemenea, că decizia extinde controlul „monopolist” al SpaceX în explorarea spaţiului. GAO a confirmat că Dynetics a contestat la rândul ei atribuirea contractului NASA către SpaceX, relatează News.ro.

„În conformitate cu contestaţiile depuse la GAO, NASA a informat SpaceX că activitatea legată de contractului HLS (sistemul de aterizare umană) a fost suspendată până când GAO va soluţiona toate litigiile în curs legate de această achiziţie”, potrivit agenţiei.

Companiile americane sunt într-o febră deosebită pentru a iniția proiecte ambițioase din dorința de a cuceri spațiul cosmic și de află de asemenea într-o competiție acerbă pentru obținerea celui mai bun prim-plan din acest punct de vedere. SpaceX pare cea mai favorizată momentan datorită unei implicări mai evidente și a unor proiecte majore de succes în desfășurare.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: