Serialul produs de HBO a fost un succes dureros, care a primit atenție chiar și din partea președintelui Vladimir Putin, care a criticat producția și ar fi spus că este o denaturare a adevărului. În documentarul numit „Cernobîl” se arată cum s-au desfășurat un șir de greșeli umane, dar și un șir de decizii la nivel înalt care au pus milioane de vieți în pericol.

Întregul serial gravitează însă în jurul poveștii unei femei, pe nume Lyudmila Ignatenko. În noaptea în care s-a produs explozia, soțul ei, pompier, a fost în prima linie de intervenție. Din acel moment, șirul evenimentelor devine tot mai dramatic, arătând felul în care radiațiile i-au ucis în chinuri inimaginabile pe cei care au luat contact cu ele. De asemenea, ea era însărcinată la momentul în care s-a produs evenimentul și, luând contact cu soțul ei, copilul din pântecele sale a fost afectat și s-a născut mort.

Recent, la 33 de ani de la tragedie și la un an de la lansarea serialului-documentar, adevărata Lyudmila Ignatenko a acordat un interviu tulburător jurnaliștilor de la BBC.

Serialul i-a făcut viața un iad

După difuzarea serialului, ucraineanca spune că „s-a ajuns în punctul în care unii ziariști dădeau cu piciorul în ușa apartamentului meu pentru a mă face să dau un interviu”, a povestit ea jurnaliștilor BBC.

În discuție, ea a oferit câteva detalii știute numai de ea, din zilele în care Vasili, soțul ei, se afla internat în urma expunerii la radiații.

„Pe 1 mai m-am dus la soțul meu, la spital. S-a ridicat și mi-a dat trei garoafe scoase de sub pernă. Au fost ultimele flori pe care mi le-a dăruit. Am să-mi amintesc tot restul zilelor cum am stat împreună la fereastră. Nu știam că va fi ultimul moment romantic al nostru”, a relatat femeia. Vasili a fost printre primii oameni care au murit din cauza expunerii la radiații.

„Și-a ucis copilul”

După difuzarea serialului, Lyudmila Ignatenko a fost acuzată că și-a ucis copilul încă nenăscut pentru că a stat alături de soțul iradiat. „Cum aș fi putut să-l las acolo singur? Credeam că e în siguranță copilul. Atunci nu știam nimic despre radiații”, a spus Ignatenko. Copilul ei și al lui Vasili a murit la câteva ore de la naștere. Ea s-a arătat indignată de faptul că cei de la HBO nu au cerut și versiunea ei, în special despre situația sa personală dintre ea, soțul ei și copilul lor nenăscut. Lyudmila a declarat că producătorii serialului s-au scuzat spunând că nu au găsit-o. „Am primit un telefon de la Moscova. Mi-au spus că filmează în Letonia și Kiev și că au vrut să mă contacteze, dar nu au reușit”, a spus ea, menționând că a avut impresia că este o glumă.


În schimb, producătorii serialului neagă versiunea văduvei pompierului afirmând că echipa de producție, prin reprezentanți locali, au ținut legătura cu aceasta înaintea, în timpul și după filmarea serialului. „În niciun moment nu și-a exprimat dorința ca povestea ei și a soțului ei să nu fie inclusă. Realizatorii au făcut toate eforturile ca povestea lor și a tuturor celor afectați de tragedie să fie prezentate cu autenticitate și respect”, a anunțat HBO.

Ce s-a întâmplat la înmormântarea soțului

Văduva lui Ignatenko a spus că a sesizat unele neconcordanțe cu realitatea. Una a și punctat-o și este legată de cadrul în care apare la înmormântarea soțului, cu pantofii acestuia în mână, deoarece picioarele lui Vasili erau atât de umflate încât nu a putut fi încălțat.

„Da, l-au îngropat pe Vasili fără pantofi, dar pantofii i-au fost puși alături”, a precizat femeia. Pe de altă parte, ea a apreciat exactitatea altor scene precum cea a evacuării locuitorilor din Cernobîl sau faptul că realizatorii au înfățișat-o într-un pulover gri tricotat care seamănă cu cel pe care l-a purtat în realitate în acele zile. După tragedia de acum 33 de ani, Lyudmila nu s-a mai recăsătorit, dar a reușit până la urmă să-și împlinească visul de a da naștere unui copil.

 

Te-ar putea interesa și: