Și-a dat în judecată angajatorul: discriminare în privința... părului. A trebuit să se tundă ca să mai poată lucra. FOTO

Și-a dat în judecată angajatorul: discriminare în privința... părului. A trebuit să se tundă ca să mai poată lucra. FOTO

Un bărbat care candida pentru un loc de muncă a dat compania potențial angajatoare în judecată pentru discriminare în privința... părului. Reclamantul spune că firma a refuzat să-l angajeze pentru că nu a vrut să se tundă, acesta purtând părul în cocoloașe.

Un candidat de culoare la un loc de muncă a dat în judecată potențialul angajator pentru că l-a discriminat. Totul are legătura cu frizura pe care o avea bărbatul. Reprezentanții companiei susțin, însă, că este vorba despre o neînțelegere.

Un bărbat a dat în judecată o firmă pe motiv de discriminare

Jeffrey Thornton a intentat săptămâna trecută un proces împotriva Encore Group, LLC, susținând că firma i-a refuzat angajarea atunci când a refuzat să se tundă. Bărbatul poartă părul în cocoloașe. În plângerea reclamantului se susține că biroul din San Diego al companiei a încălcat Legea CROWN a statului, care interzice angajatorilor să refuze angajarea pe baza discriminării împotriva coafurii solicitantului protejat.

Potrivit informațiilor depuse la dosar, când Thornton a mers la interviul pentru postul de supervizor tehnic, pe data de 1 noiembrie, un manager de angajare de la Encore l-a informat că va trebui să se conformeze politicilor privind aspectul fizic dacă dorește postul, ceea ce însemna că trebuia să își tundă părul astfel încât să nu-i acopere urechile, ochii sau să îi atingă umerii. Reprezentanții firmei ar mai fi subliniat că nu i se va permite să își prindă părul la spate.

Ne puteți urmări și pe Google News

sursă: CNN

„Pentru a accepta slujba, domnul Thornton ar fi trebuit să își modifice în mod substanțial coafura și, prin urmare, aspectul său, identitatea culturală și moștenirea rasială”, se arată în plângere. În documentele de la dosar se arată că politica firmei este „discriminare rasială”, deoarece vizează coafurile asociate cu rasa, în special în cazul angajaților de culoare.

Totul a fost o „neînțelegere”: „I-am făcut o ofertă de angajare”

Encore Global a emis o declarație în această săptămână în care a spus că a existat o „neînțelegere” în cazul lui Thornton. „Menținerea unui loc de muncă divers și incluziv, în care fiecare individ are un sentiment deplin de apartenență și se simte împuternicit să își atingă potențialul, sunt valori fundamentale ale afacerii noastre”, se arată în poziția companiei. „Aceste valori sunt esențiale pentru a alimenta inovația, colaborarea și pentru a obține rezultate mai bune pentru membrii echipei noastre, pentru clienți și pentru comunitățile pe care le deservim.

Regretăm orice eroare de comunicare cu domnul Thornton în ceea ce privește politicile noastre standard de îngrijire - pe care pare să le îndeplinească pe deplin și i-am făcut o ofertă de angajare. Căutăm în permanență să învățăm și să ne îmbunătățim și ne revizuim politicile noastre de îngrijire pentru a evita eventualele neînțelegeri pe viitor”, se mai arată în comunicatul emis de firmă.

Tunsoarea a fost un „deal breaker”

Se apreciază că procesul intentat de Thornton este primul care invocă Legea CROWN a statului, care a intrat în vigoare în ianuarie 2020. California a fost catalizatorul din acest punct de vedere, încurajând alte state să adopte legi similare, prin care se interzice discriminarea părului în școli, în domeniul sportiv și la locul de muncă. Până în prezent, alte 13 state au adoptat diverse versiuni ale Legii CROWN.

Într-o conferință de presă, Thornton a declarat că a fost șocat când Encore i-a spus că va trebui să își taie șuvițele, deoarece lucrase anterior pentru companie timp de patru ani, în Florida, înainte de a fi concediat în martie 2020. În 2019, a început să își poarte părul în locs, a spus Thornton. Faptul că a fost forțat să își tundă părul a fost, pentru el, un „deal breaker”.

„Nu aș fi putut să mă împac cu sacrificarea parcursului meu disciplinar și cu ceea ce simbolizează asta pentru mine”, a spus Thornton, comentând disputa apărută pe tema tunsorii părului.

Avocatul lui Thornton, Adam Kent, a declarat că nu au fost complet mulțumiți de răspunsul companiei Encore. „Deși suntem bucuroși că Encore Global și-a recunoscut eroarea de a refuza angajarea clientului meu din cauza coafurii sale, nu am primit încă scuze oficiale sau un angajament de a schimba politica de îngrijire care a avut un impact disparat asupra afro-americanilor”, a declarat Kent pentru CNN. „Intenționez să mă colaborez în continuare în privința Encore pentru a determina dacă vor îndeplini toate solicitările pe care le-am făcut în procesul nostru”, a mai spus avocatul.