Shhaideh a făcut ANUNȚUL: Ce se va întâmpla cu articolul CONTROVERSAT din Codul Administrativ care îi permite lui Dragnea să fie PREMIER

Vicepremierul Sevil Shhaideh a declarat, astăzi, că Guvernul va trimite, cel mai probabil, Parlamentului în prima săptămână din septembrie proiectul de lege privind Codului administrativ. În privința articolului care prevede că o persoană care a fost condamnată penal poate face din Guvern după reabilitare, Shhaideh a punctat că acesta va fi eliminat dacă aşa vor considera comisiile parlamentare de specialitate.

„Cred că nu a existat un Guvern de zece ani încoace care să nu şi-l propună (Codul administrativ - n.r.). El a fost în dezbatere anul trecut în octombrie 2016 pe site-ul ministerului. Începând cu 2017 s-au organizat peste 30 de întâlniri, dezbateri, discuţii cu toate grupurile interesate în domeniu. După tot ce am obţinut ca şi observaţii pe subiect, au fost introduse în proiectul de cod publicat în dezbatere şi circuit interministerial în iulie 2017, el astăzi îşi parcurge circuitul interministerial. Chiar am solicitat tuturor miniştrilor dacă mai au observaţii să le transmită ca să putem să le putem include”, a precizat ministrul Dezvoltării într-o conferință de presă, potrivit News.ro.

Sevil Shhaideh a spus că proiectul de lege privind Codul administrativ va fi trimis, cel mai probabil, către Parlament, la începutul sesiunii din toamnă.

„Ca şi calendar de adoptare, el ar trebui să intre ca proiect de lege în prima săptămână, atunci când vom avea Parlamentul după vacanţa parlamentară, în dezbaterea parlamentară. Noi preconizăm, probabil, prima săptămână din septembrie Guvernul să trimită proiectul de lege către Parlament către analiză, dezbatere, adoptare”, a spus ministrul Dezvoltării.

Referitor la articolul care prevede că o persoană care a fost condamnată penal să poată face din Guvern după reabilitare, Shhaideh a spus că dacă parlamentarii vor considera că trebuie eliminat vor face acest lucru, decizia aparţinând comisiilor parlamentare de specialitate.

„În acest moment proiectul are această observaţie şi cred că am şi explicat de foarte multe ori şi prin comunicat de presă de ce a intervenit această modificare. În anul 2016, fără nicio legătură cu ceea ce s-a vehiculat în spaţiul public, din partea celor care au lucrat şi cu expertiză în domeniu, respectiv Consiliul Legislativ, cel care se pronunţă pe forma actelor normative, a solicitat grupului de lucru condus la acea vreme de cancelaria primului ministru de la acea vreme, pentru vigoarea normei, includerea acestei excepţii. Cred că şi domnului ministru al Justiţiei a explicat în mod foarte corect şi foarte bine fundamentat pentru ce trebuie să rămână cu această excepţie. Dacă Parlamentul va considera în dezbateri, în ceea ce înseamnă experţi constituţionali, în justiţie, în domeniul acesta că această excepţie trebuie eliminată, aceasta va fi decizia comisiilor de specialitate”, a subliniat Shhaideh.

Fostul vicepremier, Vasile Dîncu, a clarificat, în exclusivitate pentru EVZ, modificările aduse Codului Administrativ în perioada în care era ministru al Dezvoltării, printre care și prevederea prin care persoanele reabilitate după o condamnare pot fi în Guvern. El a precizat că proiectul nu a trecut prin Executiv, dar că o Comisie interministerială care se afla sub coordonarea ministerului Dezvoltării a lucrat la proiect. Dîncu a adăugat că nu ar trebui să se discute despre acest subiect, atâta timp cât este vorba despre persoane reabilitate, iar „cine a fost reabilitat după o condamnare în mod normal poate să ocupe orice funcție”.