Vedetele din parlament, cei care pleacă cu prima şansă la votul uninominal, au dat prin plen în actuala legislatură doar în momente-cheie.
Crin Antonescu (PNL), Viorel Hrebenciuc (PSD), Adrian Năstase (PSD), Corneliu Vadim Tudor (PRM), Mircea Geoană (PSD), Vasile Blaga (PDL), Cristian Diaconescu (PSD), toţi candidaţi la alegerile din 30 noiembrie, se numără, potrivit unui studiu dat ieri publicităţii de Institutul pentru Politici Publice (IPP), printre campionii absenteismului la vot. Antonescu, Hrebe şi Vadim, marii absenţi la vot
Ce au în comun majoritatea celor înscrişi de IPP în topul chiulangiilor de la vot, aceiaşi care trag de regulă sforile în parlament, este faptul că se regăsesc şi pe listele de candidaţi.
36 dintre cei 60 de parlamentari merg pe 30 noiembrie pe mâna uninominalului. Între ei, capul de afiş la Camera Deputaţilor îl ţine liderul grupului PNL, Crin Antonescu, care nu şi-a exprimat însă votul decât pentru 15,6% din legi în ultimele 5 sesiuni parlamentare (6 februarie 2006-24 iunie 2008). Antonescu stă totuşi mai bine decât ocupantul locului întâi la Senat - Corneliu Vadim Tudor, care s-a pronunţat în cazul a numai 2,1% din legi.
Fruntaşi în acelaşi clasament al absenţilor de la vot sunt şi senatorii Mircea Geoană - cu o rată de participare la vot de 4,4%, Vasile Blaga - 9,2%, Cristian Diaconescu - 12,7%, Adrian Păunescu - 17,6% sau Ion Iliescu - 21,7%. La Camera Deputaţilor, printre cei care au votat cel mai puţin se numără PSDiştii Viorel Hrebenciuc (17%) şi Adrian Năstase (35,1%), dar şi liberalul Dan Radu Ruşanu (28,7%) sau PRM-istul Dumitru Dragomir (30,9%).
Baza de date a Camerei Deputaţilor arată însă că nici Antonescu, nici Hrebenciuc, nici Năstase n-au lipsit în schimb la votarea Legii uninominalului în 2008, la suspendarea preşedintelui în 2007 sau la luarea în discuţie a modificării Statutului magistraţilor în 2006.