Sfidarea petrolului asiatic

Securea razboiului dintre China si Japonia a fost ingropata partial, odata cu acordurile incheiate la seminarul energiei de la Tokyo.

Cele doua puteri asiatice aduc un motiv in plus de ingrijorare Statelor Unite, care primesc astfel o noua confirmare a slabirii fortelor in lupta pentru accesul la resurse.

Disputele dintre China si Japonia pe tema exploatarii zonelor petrolifere din Marea Chinei de Est s-au diminuat odata cu acordurile de cooperare incheiate ieri intre companiile celor doua tari.

Cele doua state au anuntat ca intelegerile incheiate pot duce la o dezvoltare viitoare a exploatarii petrolului si gazelor, inclusiv in Marea Chinei de Est.

Nippon Oil Corp., impreuna cu Mitsui&Co. (a doua firma ca marime in Japonia) si China National Petroleum Corp. (CNPC) au semnat ieri un acord in acest sens.

Fumiaki Watari, presedintele nipon al petrolului, a spus ca „intelegerea va acoperi multe lucruri, mai ales ca firmele nipone au un perimetru acolo.

Un alt parteneriat a fost incheiat intre compania chineza China National Offshore Oil Corp. (CNOOC - consumator final de gaz lichefiat) si Mitsui&Co. pentru piata spot de gaz lichefiat.

Intelegerile vin sa dezghete relatiile dintre cele doua tari,  au titrat agentiile de stiri straine, mai ales  ca CNOOC a confirmat miercuri, pentru prima data, ca a inceput productia in Tianwaitian - zona disputata de cele doua tari - in ciuda obiectiilor Japoniei.

In timp ce seful cancelariei nipone a declarat ca nu a primit niciun raspuns de la oficialii chinezi, Ministerul de Externe chinez a anuntat ca doreste o rezolvare prin „consultari prietenesti”.

Cu bataie pana in Statele Unite

Dorinta Chinei de a submina hegemonia Statelor Unite le vine ca o manusa adversarilor SUA (Rusia, Venezuela, Iran).

China si-a marit importul de titei din Venezuela, al cincilea exportator mondial, de la 155.000 barili/zi la 500.000 pana in 2009, gratie adversitatilor dintre Hugo Chavez si Statele Unite.

Mai mult, cele doua mari companii chineze CNOOC si CNPC si-au anuntat intentia sa investeasca 16, respectiv, 3,6 miliarde dolari in compania iraniana Iran North Pars.

Nu in ultimul rand, in Shanghai Cooperation Organization, alaturi de Rusia, China, Iran si tarile ex-sovietice bogate in petrol, a venit si India, iar relatiile Chinei cu Brazilia vizeaza investitii de zece miliarde dolari in transportul petrolului.