Sfaturi utile pentru o sală de baie mai sigură

De la apa care ajunge pe gresie, la materialele şi dispozitivele pe care le folosim la amenajarea sălii de baie, micile detalii ne pot feri să devenim una dintre victimele numeroaselor accidente care pot avea loc în baie.

Conform statisticilor internaționale, baia este una dintre cele mai  periculoase încăperi ale casei. Vârstnicii şi copiii sunt cei mai predişpuşi acestor accidente. Totuşi, şi gospodinele care ignoră măsuri simple de precauţie, cum ar fi să nu se urce pe marginea căzii dacă poartă încălţăminte cu talpă care alunecă, pot deveni victime.

Statisticile arată că aproape trei sferturi din accidentele casnice se produc în baie. Astfel, anual 20.000 de oameni cad victime unor accidente produse în sala de baie.

Una dintre soluţiile propuse de specialişti este utilizarea unor modele de gresie cu grad redus de alunecare, pentru a creşte nivelul de siguranţă în timpul mersul pe podele umede.

Dacă în casă sunt copii şi vârstnici, este recomandabil să fie instalate robinete simple, cu mânere.

„Acestea sunt uşor de utilizat şi necesită o putere a muşchilor minimă. Acest lucru va fi foarte util în special persoanelor cu dexteritate redusă a încheieturii şi a degetelor”, este de părere Virgil Lixandru, director de marketing și vânzări al Senso Ambiente.

Statistici negre:

  • alunecările și căderile cauzează peste 20.000 de fatalități pe an, ceea ce reprezintă mai mult de 70 % din totalul accidentelor casnice înregistrate global pe durata unui an;
  • mai mult de 75 % din decesele cauzate de căderea prin alunecare afectează persoanele de peste 65 de ani;
  • una din 200 de alunecări şi căderi are ca urmare, în cazul persoanelor cu vârste cuprinse între 65 şi 69 de ani, o fractură de sold. Această rată creşte direct proporţional cu vârsta subiecţilor. De exemplu, una din 10 căzături va produce astfel de răni în rândul oamenilor de peste 85 de ani.

Sfaturi utile :

  • alegeţi elemente ce pot fi montate pe perete: cu timpul, efortul depus pentru curăţarea în colţuri poate deveni dificil;
  • dacă eliminaţi dulăpioarele sau alte obiecte de pe podea, sala de baie va arăta mai mare şi veţi preveni în acelaşi timp depunerea mizeriei;
  • utilizaţi robinete controlate termostatic pentru a evita pericolul opăaririi;
  • instalaţi un vas de toaletă montat pe perete, care poate fi montat la un nivel mai înalt decat în mod obişnuit;
  • alăturaţi chiuvetei o oglindă reglabilă; acest lucru poate fi folositor în special pentru persoanele cu vedere redusă;
  • investiti în podea cu grad redus de alunecare, pentru siguranţă în mersul pe podele umede.