SFATUL PSIHOLOGULUI: Vorbiţi cu bebeluşul în timpul sarcinii

Vă răspunde dr. Paula Irimia.

Sunt însărcinată în luna a cincea. Cât de importantă este comunicarea cu bebeluşul? Carmen Pascu, agent de vânzări, Oradea Încă de la cinci luni, organele de simţ funcţionează şi dezvoltarea senzorială va continua pe parcursul sarcinii. Fătul este capabil să comunice cu părinţii deoarece el percepe mediul său: sunetele, vocea, mişcările mamei sale, contactul cu mâinile deasupra abdomenului şi, mai ales, diversele emoţii ale mamei. În burta acesteia, un bebeluş ascultă intonaţiile şi poate să distingă nuanţe ale vocii ei.

Preferă sunetele grave deoarece astfel se simte liniştit şi în siguranţă.

Vocea şi mângâierile mamei şi ale tatălui sunt primele contacte cu viitorul copil.

Astfel, după naştere, ajunge să se liniştească foarte uşor când le aude glasul (deoarece acesta îi este familiar). De aceea este foarte important să vorbiţi regulat cu bebeluşul de-a lungul celor nouă luni şi să vă mângâiaţi burtica, pentru a-i transmite tandreţe şi atenţie. El are puterea de a reacţiona la atingeri, dar mai ales la vocea dumneavoastră.

Comunicarea se stabileşte graţie vocii şi ţinând mâinile pe burtică. Observaţi că vă răspunde progresiv la diferite stimulări. Gesturile de tandreţe şi atenţie prenatale ale părinţilor sunt primordiale pentru că fac copilul să se simtă în siguranţă, atât în timpul sarcinii, cât şi la naştere. Pentru alte informaţii, sunaţi la tel. 0722.190.824 sau accesaţi site-ul www.copilulmeu.ro