SFATUL PSIHOLOGULUI: Dependenţa afectivă în cuplu

Vă răspunde Dr. Paula Irimia.

Corina Ionaşcu, studentă, Cluj-Napoca: Ce înseamnă să fii dependent emoţional de partener? Există indicii care trădează o astfel de manifestare?

Cel care suferă de dependenţă afectivă are o nevoie constantă de contact cu obiectul „obsesiei“ lui. Dacă îi este imposibil să se întâlnească sau să comunice cu partenerul, atunci dependentul nu-şi îndeplineşte îndatoririle zilnice sau nu se poate concentra la ceea ce are de făcut. El se află într-o permanentă stare de alertă şi trece de la extaz la agonie şi invers! Când nu mai există provocare în relaţie, trăieşte ca şi cum s-ar produce o ruptură! Unul dintre simptomele cele mai intrigante ale persoanei dependente afectiv este lipsa de interes pentru propria viaţă. Nimic nu este mai important pentru aceasta decât viaţa partenerului, succesul şi fericirea lui.

Iar dacă relaţia se destramă, dependentul pierde ceea ce este esenţial în viaţa sa, iar recuperarea este extrem de dificilă. Multe dintre persoanele dependente sunt excesiv de supuse, gata să intre în graţiile celuilalt, gata să-i satisfacă toate dorinţele şi ele nu cred că merită această dragoste! De obicei, dependentul preferă să se izoleze de ceilalţi. Îşi protejează astfel iluzia de fericire; nu are niciodată timp pentru prieteni, părinţi, preocupările sale şi se consideră indispensabil pentru partener.