SFATUL PSIHOLOGULUI: De la ce vârstă vorbesc copiii?

Vă răspunde Dr. Paula Irimia.

Am o fetiţă de un an şi jumătate. Cum o stimulez să vorbească? Mihaela Spătaru, merceolog, Piteşti Încă de la naştere, copilul este atent la sunete. El este sensibil la vocea mamei şi a persoanelor care îşi petrec mai mult timp cu el. Vocile care îi sunt familiare îl securizează. De la câteva luni, copilul se exprimă în diverse moduri: gângureşte, ascultă cu atenţie mişcând şi capul în direcţia sunetului; mai târziu, înţelege, imită şi vorbeşte spontan, făcând asocieri între cuvinte şi obiecte, situaţii etc.

Dacă sunteţi atentă, între dv. şi copil, comunicarea se va lega natural. Vorbiţi cu fetiţa şi povestiţi-i ceea ce faceţi (vedeţi sau auziţi) atunci când sunteţi împreună. Mai mult, implicaţi-o şi pe ea activ în ceea ce faceţi. Spuneţi-i fetiţei poezii scurte şi poveşti; pronunţaţi cuvintele clar şi nu vă grăbiţi; asociaţi cuvintele cu expresivitate mimico-gestuală şi modulaţi-vă vocea pentru a o face să vă asculte. Repetaţi cuvintele dacă observaţi că nu înţelege. Acest lucru va contribui la dezvoltarea limbajului şi o va determina să se simtă în siguranţă.

De-a lungul primilor doi ani, copilul învaţă să vorbească repetând sunete şi cuvinte; pe măsură ce creierul evoluează, micuţa va sedimenta şi fixa mult mai bine ceea ce aude vorbindu-se în jurul său.

Pentru alte informaţii, sunaţi la tel. 0722.190.824 sau accesaţi site-ul www.copilulmeu.ro