Sfarsitul unui personaj de roman

Dan Iosif si-a gasit sfarsitul ieri, in clinica „Virus” din Novosibirsk.

Dan Iosif, una dintre figurile legendare ale Revolutiei, a incetat din viata ieri, intr-un spital din Siberia. In varsta de 57 de ani, Iosif suferea de cancer pulmonar, descoperit intr-o faza avansata, si a incercat sa se salveze printr-un tratament neconventional la clinica „Virus” din orasul rusesc Novosibirsk. Fostul consilier prezidential s-a internat la inceputul acestei saptamani pentru a doua oara la clinica doctorului Ghenadyi Markov, insa vindecarea miraculoasa din pacate nu a venit.

Tratament si la Budapesta

Marea speranta de a se salva a lui Dan Iosif a fost clinica experimentala „Virus”, situata in orasul Novosibirsk, din Siberia. Acesta este si locul in care senatorul PSD a trecut la cele vesnice. Potrivit apropiatilor, Dan Iosif se afla la al doilea tratament in clinica siberiana si sosise acolo intr-o stare fizica deplorabila.

Potrivit doctorului Sorin Oprescu, inainte sa apeleze la clinica din Federatia Rusa, Dan Iosif a incercat sa se trateze la Budapesta, dar si in Romania, la Spitalul Militar Central.

„La noi a venit acum trei luni direct diagnosticat, cu metastaze pulmonare si cerebrale si a facut o cura de citostatice”, a precizat medicul Ioan Sarbu, directorul Spitalului Militar Central.

Morfina pentru durerile din avion

Inainte sa plece in Rusia, Dan Iosif l-a cautat pe directorul Spitalului Militar, caruia i-a cerut niste plasturi cu morfina ca sa-i atenueze durerea pe timpul deplasarii spre Novosibirsk. „Apoi am vorbit cu el la telefon si era multumit de terapia facuta acolo, dar mi-a spus ca i s-a parut foarte agresiva”, a adaugat profesorul Sarbu.

Prima internare a lui Dan Iosif la „Virus” a avut loc in urma cu aproape doi ani si a fost, se pare, un succes. Senatorul a revenit in tara intr-o stare vizibil imbunatatita, insa ulterior a fost necesar sa se supuna si unui tratament prin chimioterapie. Din pacate, starea de sanatate i s-a inrautatit din nou, iar revenirea la Novosibirsk a fost tardiva.

Dupa decesul deputatului, Ambasada Romaniei la Moscova a luat legatura cu membrii familiei. Acestia si-au exprimat dorinta ca formalitatile pentru repatriere sa dureze cat mai putin si sa fie adus in Romania direct, cu o cursa charter. Trupul neinsufletit al lui Dan Iosif va fi depus la Palatul Parlamentului, intrarea din 13 Septembrie. Cei ce doresc sa-si ia un ultim ramas bun o vor putea face joi, incepand cu ora 11.00”.

Metoda „Virus”, neomologata

Clinica din Siberia este un centru in care se trateaza tumorile canceroase prin metode neconventionale si inca neomologate. Este vorba despre terapia alternativa bazata in primul rand pe bioenergie, respectiv pe „bombardamentul cu neutrine”.

Directorul centrului, Ghenadyi Markov, se recomanda pe site-ul clinicii drept „savant al centrului stiintific din Novosibirsk”. El este si inventatorul a trei aparate destinate sa vindece cancerul, precum si alte boli: plastina, inelul cu neutrine si masa de diagnoza. Metoda Markov nu este insa recunoscuta oficial ca practica medicala in Federatia Rusa.

INAINTE SI DUPA REVOLUTIE

De la smenar la consilier prezidential   Anul 1989 a impartit biografia lui Dan Iosif in doua episoade distincte. Jucator de barbut si bisnitar, controversatul personaj a avut o ascensiune fulminanta in politica postcomunista.

Valutist si barbugiu

SMENARUL. Astfel, in Epoca de Aur, Dan Iosif era deja unul dintre valutistii notorii si jucatorii de barbut lipsiti de scrupule ai Capitalei. A recunoscut intotdeauna ca a stiut sa scoata bani din orice. Chiar si din pestele pe care-l pescuia din Lacul Herastrau si il vindea apoi, cand penuria de alimente bantuia prin magazinele ceausiste.

Insa marile sume de bani le-a obtinut din marci, dolari si zaruri. El insusi a afirmat, si nu o data, ca banii astfel castigati „depaseau lejer si fara riscuri 1.000 de lei pe zi”. Lucru explicabil, din moment ce reusea sa schimbe nestingherit valuta, intr-o perioada in care Militia si Securitatea vanau orice detinator de dolari si marci germane. 

De altfel, intr-un reportaj realizat de Pro TV, Dan Iosif si-a dezvaluit si  trucurile folosite cand isi insela clientii. El declara cu seninatate ca „un jucator abil are in mana doua perechi de zaruri”. Aluzie la cariera de barbugiu, cand nu ezita sa-si pacaleasca adversarii.

Episodul intrarii in CC

REVOLUTIONARUL. Dar Dan Iosif si-a castigat notorietatea de dupa schimbarea regimului printr-o miscare facuta pe 22 decembrie 1989, cand a patruns in sediul fostului CC, in fruntea unui grup de revolutionari. Se intampla imediat dupa fuga dictatorilor de pe cladire. In preziua intrarii in CC, acelasi Dan Iosif se aflase si la baricada de la Intercontinental. La scurt timp dupa acele episoade, fostul „smenar” si revolutionar a devenit un apropiat al presedintelui noii Romanii, Ion Iliescu.

Omul de langa Iliescu

POLITICIANUL. Ascensiunea sa fulminanta la varful noii puteri a devenit, in timp, subiect de controversa. Cert e ca absolventul de scoala de maistri si liceu a fost cooptat rapid in randurile FSN. In 1990 a fost ales in Parlamentul Romaniei, ca senator pe listele FSN. Dupa doi ani, a parasit Camera Superioara pentru un mandat de consilier prezidential la Cotroceni, pana in 1996, cand Iliescu a pierdut alegerile in fata lui Constantinescu.

Lui Iliescu i-a ramas insa fidel si in opozitie, ca sef de cabinet senatorial, pana in 2000. Din 2004 si pana in prezent a facut parte din grupul parlamentar al PSD din Camera Deputatilor. A fost decorat de Ion Iliescu cu Ordinul Serviciul Credincios in grad de Cavaler si cercetat penal in dosarul „Revolutia”.

Afaceri discutabile

Insa controversele legate de Dan Iosif au mers si mai departe. Numele sau a fost legat de celebra afacere „VGB-RAFO”, companie care a sponsorizat proiecte sociale ale Cotroceniului, cand Iosif il consilia pe presedintele Ion Iliescu. In plus, fiica sa, Andreea Dan, a reusit, in 2003, preluarea de la stat a unei exploatari miniere de argila, langa Medgidia.

Omul de casa al lui Iliescu a fost atunci acuzat ca si-ar fi pus la bataie influenta pentru a realiza tranzactia. In plus, numele sau a aparut si in afacerea „Bratarile dacice”, alaturi de fostul premier Adrian Nastase. (Laurentiu Mihu)

FAMILIA

Si-a renegat fiul traficant

Dan Iosif era necasatorit cand a murit. Fostul consilier are insa doi copii: o fata, Andreea Dan, si un baiat, Eduard, poreclit „Cristos” in lumea interlopa. Acesta tocmai a parasit inchisoarea, la finele lunii noiembrie, dupa ce a executat aproape trei ani si jumatate pentru trafic de droguri. Condamnarea initiala prevedea ispasirea unei pedepse de cinci ani pentru aceasta infractiune. Eduard, in varsta de 27 de ani, a fost arestat in  2004, in cadrul operatiunii „Miami”.

A fost, la acea data, acuzat ca transporta stupefiante pe ruta Venezuela-Pakistan-Olanda, ca membru al unei retele extinse. La scurt timp dupa momentul arestarii, tatal sau a rupt relatiile cu fiul. Atunci, Dan Iosif a si recunoscut ca Eduard este rodul unei relatii nelegitime.

ULTIMUL INTERVIU

Nastase, facut ministru la WC In ultimul sau interviu acordat in EVZ, in ianuarie a.c., Dan Iosif si-a amintit de zilele Revolutiei din ‘89, a dezvaluit secretul numirii lui Nastase la MAE si a criticat condamnarea comunismului in varianta „Basescu”.

> „(...) i-am zis (lui Ion Iliescu): „Domnule presedinte, daca nu-l destituiti pe Militaru, maine-dimineata-l impusc.” (...) Pe 17 februarie ‘90 l-a destituit”.

> „(...) Ii transmit domnului Traian Basescu urmatoarele lucruri: „Cum iti permiti, fost comunist notoriu, sa condamni comunismul?”„

> „Ion Iliescu va fi periculos si dupa moarte.”

> „Eu cu Adrian Nastase nu aveam niciun fel de glume... Eu din Adi nu l-am scos, rar i-am zis „domnule”„.

> „Se pare ca locul in care a fost luata decizia (Adrian Nastase - la MAE) era un WC din sediul FSN. Eram eu, Iliescu, in fine...”