Sfârșitul unei ere! Adio, dosare cu șină. Legea a trecut de Camera Deputaților și se află la promulgare

Sfârșitul unei ere! Adio, dosare cu șină. Legea a trecut de Camera Deputaților și se află la promulgare

Este vestea momentului pentru români. Actele care ne-au fost cerute până acum pentru diferite dosare şi tranzacţii nu vor mai fi obligatorii. Instituţiile statului vor avea interzis să ni le mai ceară.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care se interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către entităţi ale statului.

Proiectul de lege completează OUG 41/2016.

„Se interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale. Instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale solicită entităţilor care au emis documentele prevăzute la alin.(1), în format electronic, copii sau extrase de pe acestea în baza consimţământului expres al beneficiarului serviciului public", prevede proiectul de lege.

Ne puteți urmări și pe Google News

Au votat „pentru" 291 de deputaţi, iar „împotrivă" unul singur.

Legea se află la promulgare

Iniţiativa legislativă a fost adoptată şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. Legea inițiată de deputatul PNL George Tuță merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis neexistând premize să nu fie semnată.

Inițiatorul a declarat că prin prezenta lege dorește să forțez administrația publică să fie inovativă, să găsească soluții pentru a repara o aiureală administrativă ce ține de 30 de ani. Mai mult, el afirmă că va deveni și un exemplu de bună practică pentru fiecare instituție din țara noastră

După promulgare, instituțiile publice vor fi obligate să îşi dezvolte baze de date interconectate şi proceduri simplificate de interogare a acestora.

Practic, documentele solicitate în original sau copie de administraţia publică se regăsesc în baze de date existente la nivelul altor autorităţi publice, nefiind necesar decât un transfer electronic de cunoaştere în interiorul statului.