Luna „ne părăsește încet”, se apropie sfârșitul lumii? Răspunsul oamenilor de știință este înfricoșător

Luna „ne părăsește încet”, se apropie sfârșitul lumii? Răspunsul oamenilor de știință este înfricoșător sursa: Pixabay

Se pare că sfârșitul lumii va veni într-o zi, pe măsură ce oamenii de știință avertizează că Luna ne părăsești şi vrea să scape din ghearele gravitației Pământului.

Astronomii estimează că Luna, care se îndepărtează de Pământ în fiecare an, ar putea lăsa într-o zi planeta instabilă. Formată acum aproximativ 4,5 miliarde de ani, Luna s-a îndepărtat de noi în mod constant cu viteze variate.

Oamenii de știință sunt de acord că, în general, Luna s-a născut după ce o planetă de dimensiunea lui Marte, numită Thea, s-a izbit de Pământ, aruncând în spațiu un câmp colosal de resturi. Resturile s-au unit în cele din urmă într-o sferă cu un diametru de 3.460 km.

Luna mai este pe orbită datorită remorcării gravitaționale a Pământului, ținând-o sub control

Globul lunar își exercită propriile efecte gravitaționale pe planetă, ceea ce explică în mod eficient de ce oceanele au maree. Împingerea și retragerea formează așa-numitele valuri de maree, deoarece gravitația și inerția acționează pe părțile opuse ale planetei. Pe latura Pământului cu fața spre Lună, gravitația Lunii trage apele oceanului spre ea, creând o umflătură. Și opusul este pe cealaltă parte a globului, unde inerția creează o altă umflătură.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar, deoarece planeta se rotește la viteze de aproape 1.000 mph, umflătura este întotdeauna situată chiar în fața Lunii. O parte din energia din umflătură este transferată pe Lună, împingând treptat globul pe o orbită superioară.

Conform unor teorii, Luna va continua să se îndepărteze de noi până când nu va mai fi cel mai apropiat vecin cosmic al nostru. Alți astronomi speculează că Luna se va întoarce înapoi pe planeta noastră într-o zi, înainte de a fi complet distrusă de gravitație.

În medie, Luna se află la aproximativ 385.000 km distanță. Astronomii au măsurat distanța de la Pământ la Lună trăgând lasere pe panourile reflectorizante lăsate pe suprafața lunară de către astronauții Apollo ai NASA. De asemenea observatoarele din New Mexico, Franța, Italia și Germania măsoară cât de departe este Luna și cât de repede se învârte.

Pe măsură ce Luna se îndepărtează de planetă, plecarea ei va determina probabil încetinirea rotirii Pământului

Potrivit Institutului de Științe Planetare, mareele evacuează energia din rotația Pământului. Drept urmare, peste aproximativ un miliard de ani, Pământul se va învârti cu aproximativ aceeași rată ca Luna. Când se întâmplă acest lucru, planeta și Luna vor păstra aceleași părți una față de cealaltă. Institutul a explicat: „Odată ce Pământul intră în această configurație vă puteți imagina schimbarea modelelor meteorologice care ar rezulta.

„Partea nocturnă s-ar răcori semnificativ în perioada lungă fără încălzire solară. Iar partea zilei s-ar încălzi mai mult decât o face în prezent”.

Acest lucru va lăsa Pământul nelocuibil și va pune capăt lumii așa cum o cunoaștem noi

Vestea bună este, desigur, că nimic din toate acestea nu se va întâmpla în curând. Luna se îndepărtează cu o rată de aproximativ 1,48 inci (3,78 cm) pe an. Atunci, oamenii vor privi în sus și vor vedea un cer de noapte foarte diferit.

Potrivit institutului planetar, odată ce rotația Lunii și a Pământului se potrivește, globul lunar va înceta probabil să se îndrepte spre sistemul solar și va începe să se strecoare spre planetă. Pe măsură ce se apropie de Pământ, gravitația va sfâșia globul lunar și va crea un câmp de resturi în jurul Pământului, la fel ca inelele lui Saturn. Astronomii au observat deja acest efect asupra lunii marțiene a lui Phobos.

Institutul planetar a spus: „Pentru sistemul Pământ-Lună, peste câteva miliarde de ani Luna noastră va fi atât de aproape de Pământ, încât doar gravitația Pământului le va desparte”, scrie Express.