Scaunul mitropolitan al Vicinei (astăzi, Isaccea, în județul Tulcea) a fost întemeiat înainte de secolul al XIII-lea, sub jurisdicție bizantină.

Potrivit mai multor scrisori ale domnitorului Nicolae Alexandru Basarab (1352-1364, fiul lui Basarab I) către Patriarhia de la Constantinopol, Sfântul Iachint a fost recunoscut ca mitropolit al Țării Românești în mai 1345. El reorganizează viața bisericească din Țara Românească, luând mai multe măsuri importante: a zidit biserici, a hirotonit preoți, l-a adus pe Sfântul Nicodim de la Tismana să reorganizeze viața din mănăstiri și a purtat grijă duhovnicească românilor transilvăneni, trimițându-le preoți și misionari.

Sfântul Iachint a trecut la cele veșnice în 1372 și a fost îngropat lângă biserica mitropolitană de la Argeș. A fost canonizat pe 8 iulie 2008, iar proclamarea oficială a sfințeniei sale a avut loc pe 26 octombrie.

Este trecut în calendar cu cruce neagră, dat fiind că este un sfânt cu polieleu (cântare bisericească intercalată la slujba utreniei la anumite sărbători.

Te-ar putea interesa și: