Sfântul zilei de 4 noiembrie. Cuvios Gheorghe, Mărturisitorul din Drama

Sfântul zilei de 4 noiembrie. Cuvios Gheorghe, Mărturisitorul din Drama Sursa foto. EVZ

În ziua de 4 noiembrie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Cuvios Gheorghe, Mărturisitorul din Drama. Acesta s-a născut la 1901, în orașul Arghiropolis din ținutul Pontului (astăzi Gümüșhane, Turcia), ca fiu al unor evlavioși creștini, Sava și Sofia Karslidis.

Sfântul zilei de 4 noiembrie. La botez, Mărturisitorul din Drama a primit numele Atanasie. Împreună cu un frate mai mare și o soră, micuțul Atanasie a rămas orfan de ambii părinți și a fost crescut de bunica din partea tatălui.

Aceasta a sădit în inima celor trei copii dragostea de Dumnezeu și i-a obișnuit să urmărească sfintele slujbe ale Bisericii. De multe ori, bătrâna îi duce ape copii în pelerinaj la Mănăstirea Panaghia Sumela din Pont.

După moartea bunicii sale, de la care a primit, ca binecuvântare, o icoană a Maicii Domnului, Cuviosul a plecat împreună cu bunicul său, din orașul natal, spre Erzurum (Turcia) și mai apoi spre Tbilisi (Georgia).

Ne puteți urmări și pe Google News

A intrat în obștea mânăstirii Noul Athos din Georgia

Tânărul Atanasie a intrat în obștea mănăstirii georgiene Noul Athos unde a învățat limba georgiană și a dobândit ascultarea, smerenia, răbdarea, privegherea și rugăciunea. În anul 1917 bolșevicii au spânzurat pe toți clericii, iar pe ceilalți membri ai obștii i-au legat și i-au împușcat. Prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, evlaviosul novice și alți câțiva au scăpat cu viață.

La 20 iulie 1919 a fost călugărit cu numele de Simeon, dar la scurt timp a fost întemnițat de comuniști. În pușcărie, din cauza suferințelor i-au căzut dinții și i s-au vătămat grav picioarele. A fost eliberat în 1923 și s-a mutat la Suhumi (regiunea Abhazia), iar la 8 septembrie 1925 a fost hirotonit preot, fiindu-i schimbat numele în Gheorghe.

S-a așezat lângă Drama și a înființat o mânăstire

Cuviosul Gheorghe a plecat în Grecia în anul 1929 și s-a așezat în satul Sipsa (astăzi Taxiarhes), de lângă Drama, unde a desfășurat o bogată lucrare duhovnicească în rândul credincioșilor. În anul 1936 a călătorit ca pelerin în Țara Sfântă, cuprins de dorul de a vedea locurile unde Hristos Domnul a înfăptuit mântuirea lumii.

Întors la Sipsa, Cuviosul Gheorghe a hotărât să construiască o mănăstire, cu hramul Înălțarea Domnului, și câteva locuințe în anul 1939. Nenumărate mărturii arată că, prin darul primit de la Dumnezeu, Cuviosul le aducea aminte, celor ce se spovedeau, păcatele pe care le uitaseră sau se rușinau să le spună.

Cuviosul Gheorghe nu vorbea mult, ci era foarte serios și modest. Dormea câteva ore pe o rogojină întinsă pe scânduri.

Cuviosul a săvârșit numeroase vindecări, pe care căuta să le ascundă cu smerenie. Prin harisma înainte-vederii a prorocit începerea celui de-al Doilea Război Mondial, ca și Războiul civil din Grecia. Dar în timpul acestora, prin rugăciuni cu lacrimi, Cuviosul a ocrotit mănăstirea și pe toți credincioșii din împrejurimi.

Și-a prevăzut sfîrșitul în 1959

În anul 1959 și-a prevăzut sfârșitul, vestind aceasta în mai multe rânduri ucenicilor apropiați. În zorii zilei de 4 noiembrie, după ce s-a rugat înaintea icoanei Maicii Domnului, cuviosul Mărturisitor Gheorghe și-a dat sufletul.

Moaștele sale, binemirositoare, au fost aflate în ziua de 9 februarie 2006, de către Înaltpreasfințitul Părinte Pavlos, mitropolitul Dramei.

În anul 2011, mitropolitul Pavlos al Dramei a dăruit Patriarhiei Române un fragment din moaștele Sfântului Gheorghe din Drama şi o frumoasă icoană pictată cu chipul sfântului, care se află în Paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale din Bucureşti.