Evenimentul Zilei > EVZ Special > Sfântul. Phineas T. Barnum ar fi fost învidios. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
Sfântul. Phineas T. Barnum ar fi fost învidios. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Sfântul. Phineas T. Barnum ar fi fost învidios. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Stelele indică că nu este o zi favorabilă pentru schimbări. Apreciază ceea ce ai şi nu mai râvni la lucruri iluzorii. Există în tine o urmă de regrete, dar şi aşa este bine! Evită împrumuturile.

24 mai

 Sfântul. Phineas T. Barnum ar fi fost învidios. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Pe 24 mai s-au născut Regina Victoria, Bob Dylan, Jean-Paul Marat, Gary Burgfhoff, Mihail Şolohov, Fory Etterle, Radu Voinea, Anghel Rugină, Benone Sinulescu.

În calendarul creștin ortodox este Sf. Simeon cel din Muntele Minunat. Nimic în ”Kalendar”.

Totuşi, în gromovnicul pentru anul 1786 se spune că, din bătrâni, ziua de 24 mai era dedicată îngrijirii florilor din grădină. Şi îngrijirea dumneavoastră, frumoase doamne!

Acum patru ani am primit o veste proastă: Roger Moore a încetat din viață. O veste care nu a fost prea mediatizată. În Elveția, după o scurtă, dar curajoasă luptă cu cancerul, după cum au anunțat cei trei copii ai lui. Funeraliile au fost la Monaco, după voința celui care, după părerea mea, a fost în rândul celor mai importanți actori ai secolului XX. Funeralii? Nu prea, a vrut să-i fie împrăștiată cenușa peste tot principatul. Prima mea reacție a fost: săracul, nu mai a apucat să împlinească 90 de ani! Sir Roger George Moore, KBE era născut pe 14 octombrie 1927. Roger Moore. Artist, Sfânt, 007, autor, nobil, ambasador. Presa internațională, greșit, îl proclamă ca fiind prin excelență 007. 007 poate fi numai Sean Connery, după cum Roger Moore poate fi numai ”The Saint”! Cel puțin pentru România, pentru generația mea, care am trăit vremurile și am văzut filmele și serialele la timpul lor.

Nu, nu am reușit să mă întâlnesc niciodată cu el, să fiu în prezența lui, să-l ”scanez”, să văd ce-i poate pielea, ce ascunde de toată lumea, cine este el, de fapt. Dar de prima întâlnire de la distanță, îmi amintesc perfect. La începutul anilor 60, l-am văzut la televizor, pentru prima dată.

Noi aveam televizor, un ”Temp-2”, dar nu-l deschideam aproape niciodată. Mama mea dorea să meargă la operă, teatru, operetă, mai ales și la toate premierele de filme. Vara mergeam de câteva ori pe săptămână la ”Terasa Privighetorilor”, sau ne plimbam prin oraș, prin parcuri. Bucureștii erau un oraș curat, frumos și sigur, cu căsuțele lui și cu multă verdeață, mulți pomi și multe parcuri. Era lume puțină, dar mai curată, la propriu și figurat. Mașini, aproape deloc, totuși puțină poluare exista, de la marile uzine și fabrici. Pe atunci lumea muncea, nu glumă.

Eu, un adolescent care nu știa ce să facă cu mâinile, de aceea le ținea mereu în buzunarele pantalonilor. Ce fac adolescenții? Învață, se distrează, iubesc. Cam asta făceam și eu. De două ori pe săptămână, joia și sâmbătă, eram invitat la ”ceaiuri”. În general, la casele fetelor. Părinții lor supravegheau astfel prietenii și prietenele fetiței lor, vedeau cu cine s-a încurcat Mihaela, Rodica, sau Ioana. Eu eram primul pe listă pentru că eram fericitul proprietar al unui magnetofon Tesla Sonet B-3, cel metalic cu colțuri rotunjite. Un cadou de la tata pentru Olimpiada de Fizică, o minune tehnică pentru acele timpuri, îmbunătățită în laboratoarele Electronica. Mai mult, aveam două benzi BASF (ORWO a apărut mai târziu) preînregistrate în Germania de Est cu toate melodiile internaționale de succes ale momentului. Una dintre benzi era cu Patsy Cline. Eu eram cu muzica, deci nu puteam să lipsesc la nicio petrecere. Se dansa twist, dar aveam suficiente piese lente, de ținut partenera în brațe.

Într-o sâmbătă am fost invitat pe undeva, prin Vatra Luminoasă, într-o casă spațioasă, făcută între cele două războaie, pentru familii, ca să se bucure de viață. Considerate case ieftine. O casă cu etaj. Jos era un living imens, cu glassvanduri către curtea interioară, o grădină bine pusă la punct. Gazdele, părinții fetei, stăteau pe o canapea de piele cu spatele la noi și se uitau la televizor. Nu, nu era Temp-2 era altceva, străin, din Vest, parcă ”Universum”. Ecran mare, imagine clară. După Teleenciclopedie, adulții ne-au invitat: haideți, începe ”Sfântul”! Nu știam ce este Sfântul, dar întotdeauna m-a caracterizat curiozitatea. Probabil, că, pe undeva am ADN de pisică. Așa că am oprit magnetofonul, am luat un taburet și m-am așezat lângă tatăl Mihaelei. Care, m-a mângâit protector pe spate ca pe un motan prețios. Nu știu de ce, dar toți părinții de fete vedeau în mine un posibil ginere!

Și… serialul a început! 55 de minute am stat nemișcat. Nu știu dacă am răsuflat, sau nu. Personajul, Simon Templer, Sfântul, jucat cu admirabil talent și umor de Roger Moore m-a fascinat. Corespondea filosofiei mele de viață. Să faci bine, să îndrepți lucrurile, să iei atitudine împotriva celor răi, hoți și ticăloși, chiar dacă metodele nu erau întotdeauna tocmai legale. Un justițiar, asta doream să fiu și aveam modelul în față! De atunci am fost nelipsit din fața televizorului în fiecare sâmbătă când se difuza ”Sfântul”! Sigur că eram invitat în continuare la ceaiuri, la petreceri, dar singura condiție era să mă pot uita la ”Sfântul”.

Dacă îmi aduc bine aminte după ”Sfântul” au fost ”Răzbunătorii” cu John Steed și Emma Peel, în sezonul 4, interpretați perfect de actorii Patrick Macnee și respectiv Diana Rigg. Diana a fost cea mai liberală actriță din anii aceea, dintr-un serial, cu cizmele ei lungi și fustița de o palmă. Plus că bătea, de strica! Un serial plăcut cu agenți secreți care luptau cu răutatea mondială. Astăzi s-ar spune cu teroriștii. Atât ”Sfântul” cât și ”Răzbunătorii” aveau ștaif, umor și scenarii bine făcute, Made in Great Britain. La un moment dat a apărut ”Mannix” un detectiv armean din State. Calitativ așa-și-așa, nu mi-a plăcut în mod deosebit. ”Columbo” a fost bun, din punctul meu de vedere, Peter Falk a știut să joace cum trebuie. Știați că locotenetul cel jerpelit a lăsat în urma sa o mare avere? Actorul, nu personajul! Dar, mult mi-a plăcut mie și întregii Românii ”Kojak”, asta pe la începutul anilor 70! Telly Savalas, grecul care s-a întâlnit cu fantome, a dat o notă de umor fin și duritate americană unui serial bun, bine făcut, bine jucat, cu scenarii interesante. În România mult timp anumite țigări s-au numit ”Kojak”, ca și acadelele.

Seriale străine erau destule în România războiului rece, sâmbăta seară un serial de aventuri, polițist, sau cu detectivi dar au fost și ”Invadatorii” și ”Evadatul” – duminica dimineața ”Daktari”, de exemplu, iar pe la ora 18 un serial general, pentru toată familia. Vă mai amintiți de ”Ce vrăji a mai făcut nevastă-mea?” O comedie spumoasă și fără pretenții, populară și inofensivă. Marți și joi erau seriale SF, sau de aventuri. ”UFO”, ”Space 1999” – dar ”Planeta Giganților” și ”Pierduți în sațiu” au fost distribuite tot duminica seară.

Mai târziu, ”Dallas” a spart plafonul de popularitate. Nu. Nu mi-a plăcut, nu l-am văzut, decât câteva episoade. Cred că a fost o școală perfectă pentru ticăloșii de astăzi. Nu mi-a plăcut și pentru că, cum intra unul într-o cameră, își turna un pahar de băutură și își aprindea o țigare. Reclamă, reclamă, reclamă – dar prostul de român a înțeles că așa se face la casele mari!

În memoria Sfântului, ce pot să fac decât să văd câteva episoade din ”The Saint” care se petrec în Londra, un oraș frumos și curat, fără primar musulman, locuit de albi, anglicani, britanici. Pe atunci, acum mai bine de 50 de ani. Ce repede se duce dracului totul, Doamne, iartă-mă!

Așa am exclamat și când m-am uitat la ”Eurovision” printre picături, nu am atâtea ore de pierdut. Dar, probabil că Phineas T. Barnum ar fi fost invidios. Circul ”Eurovision” aduce cea mai completă colecție de ciudați, parcă creați în Insula doctorului Moreau. Iată colo femeia-munte, a fost, uneori, bărbat, dincolo negrul din Suedia, dar nu puteți să nu vă uitați la tenorul pe hormoni, care îți sparge timpanele cu acutele lui. Femeia cu barbă a fost în anul 2014, Conchita Wurst. Bun, nu mult timp în urmă, numai câteva sute de ani, era moda tenorilor scopiți. Tenorii castrați sunt pomeniți în Italia, începând cu anul 1550, parcă așa îmi amintesc.

Anul acesta a câștigat o clonă de Freddie Mercury pompat cu droguri, nimic de reproșat, sunt legale în Olanda. Îmi amintesc de vremurile când Australia nu era în Europa, iar melodiile prezentate respectau regulamentul concursului, care este un concurs de creație muzicală, nu de spectacol îndoielnic, expoziție de ciudățenii.

Dar, am amintiri plăcute. Cel mai de vârf moment al Eurovision a fost și o să rămână în anul 1974 când ABBA a câștigat detașat cu ”Waterloo”. Iar melodia care mie mi-a plăcut cel mai mult a fost cântată de France Gall în anul 1965, ”Poupée De Cire, Poupée De Son”. Iată: https://www.youtube.com/watch?v=7cv9NIzGmSI. Alb-negru, calitatea video este așa cum este, video este tot timpul un prim-plan, orchestră, dirijor, fără dansatori, scamatorii, artificii și lasere – dar ce melodie! În prezent a murit calitatea… și este suplinită de scamatorii penibile. Sunt multe melodiile de demult, care au câștigat Eurovision și au devenit șlagăre. Pentru că erau melodioase, optimiste, fredonabile, populare! Mai puteți fredona o melodie din ultimii 30 de ani de la Eurovision, vă mai amintiți măcar de o frază muzicală? Vă spune, eu, NU, poate, doar, câteva excepții! O, tempora o, mores! Iată o altă melodie despre timpurile pierdute ale tinereții: https://www.youtube.com/watch?v=QptZ8tYZAkE.  O veche melodie rusească, o romanță, dar ce bine sună cântată de vocea superbă a lui Mary Hopkin. Those Were The Days, chiar, când a trecut timpul? Bună întrebare!

Ce pot să vă mai spun, decât ceea ce spunea Sir Roger Moore, este pe pagina lui de net:  ”There is nothing glamorous about death.”

Iar eu vă spun din înțelepciunea lui Scarlett O’Hara că mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

 

HOROSCOP       24   mai   2021

 

BERBEC   Nu te mai chinui cu probleme fără soluție, cauze pierdute, lucruri imposibile. Ai o zi plină de energie. Ocupă-te de problemele urgente, rezolvabile, poate, după program și puţină mişcare. Dacă ai curte, dacă nu și în living poți să faci gimnastică. O zi placută, în primul rând pentru ca ziua se măreşte şi promisiunile verii sunt relativ aproape. Nu prea te simţi în apele tale, însă, la serviciu sau la şcoală, sau unde îţi petreci dimineţile şi uneori toată ziua. Ai nevoie de un impuls, de o motivaţie suplimentară.

TAUR   Astăzi este ziua potrivită să te ocupi de consolidarea relaţiilor sociale cu colegii, cu anturajul.Trebuie sa sprijini, să ajuţi pe cineva şi acest lucru este bine apreciat de cei din jur! Dar astăzi eşti receptiv la propunerile şi sfaturile celor din jur. Ascultă şi aș poți găsi soluţia ca să îţi faci viaţa profesională mai uşoară. Nu uita că dacă prevalezi faţă de alţii, dacă îi controlezi – acest lucru nu îţi aduce nici siguranţă, succes, sau satisfacţie. Autocontrolul, stăpânirea de sine şi autodepăşirea, permanenta perfecţionare sunt singurele căi care contează.

GEMENI  O zi care pare bună şi relaxantă pentru tine. Iţi prieşte orice discuţie cu familia, prietenii şi faci planuri pentru viitor. Prietenii te ajuta astăzi chiar fără să-i baţi la cap! O zi foarte potrivita ca sa iei initiative curajoase, atat in domeniul tau de activitate, cat mai ales in relatiile tale sentimentale. Confuzia si dezordinea sentimentala proprie zodiei pot deveni calitati poetice, adică acceptate de anturaj daca dai dovada de abilitate si nu vorbesti prea mult! Pe plan emoţional, nu te repezi, din nou, să faci promisiuni şi să cataloghezi oamenii şi faptele.

RAC   Încearcă să nu cedezi impulsurilor tale de moment. Fii calm şi zâmbitor, astăzi cineva drag are nevoie să îl pui pe el pe primul plan şi să îi dai cel mai bun sfat în situaţia dată. Fă ceva bun pentru cineva din anturaj, din familie, fără să ştie. Fă-i o surpriză plăcută! Bucuria pe care o produci se întoarce asupra ta amplificată. Bine faci, bine găseşti! Responsbilitatea îţi pare foarte grea, vei constata, mai ales, în cursul dimineţii. Simţi o oarecare presiune a evenimentelor care te obligă să-ţi organizezi efortul în viaţa profesională.

LEU  Astăzi ai noroc în domeniul sentimental, dar natura ta generoasă şi cam naivă îţi joacă o festă. Fii atent la ceea ce se spune în jur şi mai ales la ceea ce nu se spune! Nu o să regreți. Trebuie să faci aranjamentele necesare, să iei deciziile care se impun, chiar să faci mici cumpărături pentru efortul de ordonare a activităţii. Intuiţia te îndreaptă în direcţia bună. Urmeaz-o! Pe plan sentimental simţi o dorinţă impetuoasă să revii în trecut, la persoane şi sentimente din trecut.  Parcă ai uitat ceva, parcă nu eşti aşa de sigur de tine dacă nu-ţi aminteşti ce ai uitat şi nu rezolvi problema aceea, încă necunoscută.

FECIOARĂ  Stelele indică că nu este o zi favorabilă pentru schimbări. Apreciază ceea ce ai şi nu mai râvni la lucruri iluzorii. Există în tine o urmă de regrete, dar şi aşa este bine! Evită împrumuturile. Trebuie neapărat să analizezi evenimentele din ultimul timp, sa tragi concluziile care se impun si sa iei imediat masurile necesare. De asemenea, trebuie sa continui cu aceleasi metode verificate de pana acum, schimbarile repetate nu sunt privite cu ochi buni nici de oameni, nici de stele! Se face simţit un dezechilibru între activitate şi odihnă. Trebuie să încerci să te relaxezi mai mult şi să te culci mai devreme.

BALANŢĂ  Ai impresia că totul este împotriva ta. Tot felul de mici incidente te fac să crezi că norocul nu mai e de partea ta, dar ar fi bine să fii mai prudent, mai atent, norocul şi-l face şi omul! Stelele iti recomanda sa nu intri astazi in competitie cu persoane nascute in zodia Berbecului sau a Săgetătorului, in general cu semnele de foc. Nu-ti schimba intenţiile, tenacitatea aduce succes. Stelele spun sa te plimbi prin Mall, sau macar printr-un supermarket local, în cautarea unui obiect dragut, util şi poate chiar si ieftin, stelele spun că ai noroc la cumpărături Astazi poti sa ceri un favor sau o inlesnire de la anturaj, adica de la prieteni sau de la familie, acestea fiind domeniile favorizate!

SCORPION  Nu te lua după zvonuri, dar verifică şi controlează. Pe seară poți avea ocazia să verifici o bârfă, un zvon mai vechi, care te priveşte direct şi care ţi-a dat multă bataie de cap, în trecut. Nu te baga in chestiuni care nu te privesc, mai ales daca este viata intima a unui coleg, limiteaza-te la trancaneala mondena obisnuita. Nu uita vorba: ”câinele moare de drum lung şi prostul de grija altuia”. Astazi evita schimbarile bruște de program. O realizare care te bucură în mod deosebit, mai ales că este rezultatul unor eforturi trecute. Numeroase planete, adică vreo patru, îţi sunt favorabile aşa că poţi să-ţi realizezi unele dorinţe.

SĂGETĂTOR   Ai nevoie de ajutor! Nu prea ai dormit bine şi gândurile nu îţi dau pace. Situaţia pare complicată. Nu ai linişte. La serviciu, sau unde îţi desfăşori activitate trebuie să începi o acţiune prin care să demonstrezi că eşti de neînlocuit sau că eşti de bună credinţă.  Evita încăpăţânarea, nerăbdarea şi graba, mai ales spre seară. Nu accepta cu nici un pret sfaturi garantate si substante ciudate pentru cura ta de slabire, mult sport, multa mişcare sunt infinit mai bune. Prietenii îţi sunt aproape ca întotdeauna, duşmanii au şi ei problemele lor aşa încât te mai slăbesc un pic. Eşti şi în urmă cu multe treburi. Fă-ţi un plan, cere sprijin!

CAPRICORN   Ai grijă, astăzi, la afirmaţiile de care nu eşti foarte sigur. Ai toate şansele să creezi o situaţie complexă din care poți ieşi cu dificultate. Pe seara, ceva nou, o veste sau un spectacol. Ai un suflet sensibil şi senzual care îşi cere drepturile. De fapt nu ai un suflet, eşti un suflet care are un corp! Eşti mai rezonabil, mai raţional şi mai tolerant decât de obicei, aşa că poţi face ceva şi pentru tine. Renunţă la un obicei prost, sau măcar începe să renunţi. Răreşte ţigaretele, de exemplu. Pe plan sentimental ziua de astăzi, aflată sub semnul pasiunii, poate deschide o poartă către o lume nouă, unde visurile se pot concretiza.

VĂRSĂTOR   Situaţia la serviciu pare tensionată, dar o poţi schimba prin calm şi prin permanența unui zâmbet. După o dimineaţă concentrată, plină de activităţi, sera este momentul să te relaxezi! Evită să te enervezi degeaba din cauza unor nimicuri sau a unor defecte de comunicare.  Fii deosebit de clar în discuţii sau în negocieri.  Ziua de astăzi, perioada dimineţii, este un bun prilej să recapeţi iniţiativa.  Este, de asemenea o perioadă propice pentru relansarea unor proiecte mai vechi, dar nu pentru închiderea, finalizarea lor. Nu te împărţi în prea multe activităţi, nu te enerva pentru amănunte mărunte – lumea este plină de indivizi rudimentari, sau cu probleme grave de comportament  şi nu se cade să te cobori la nivelul lor.

PEŞTI   Astăzi te pot bântui nişte nostalgii ale trecutului. Nu ceda regretelor, deciziile luate atunci au fost cele mai bune la momentul respectiv. Pe seară, mare grijă la schimbările de temperatură! Astăzi este o zi de legătură. Pentru că face legătura dintre două module, între pregătire şi desfăşurare, între plan şi acţiune, intre mental si material. Lucrurile devin mai serioase, ascultă cu atenţie, descifrează sensul ascuns al lucurilor. Fi selectiv şi reţinut în promisiuni, mai ales nu promite nimic pe termen lung. Pe de alta parte nu exagera cu analiza si sinteza. Cel mai adesea lucrurile sunt dezarmant de simple. Trebuie să recuperezi timpul pierdut; de asemenea este bine să reconfirmi înţelegerile şi promisiunile făcute, cele care îţi convin, bineînţeles.

 

 

 

 

 

 

Publicat in categoriile: EVZ Special, Horoscop
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: