Evenimentul Zilei > Horoscop > Sfântul Ion Zâmbărețul, cel Sărac și Cinstit. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
Sfântul Ion Zâmbărețul, cel Sărac și Cinstit. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Sfântul Ion Zâmbărețul, cel Sărac și Cinstit. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Aşa se face că Ştefan al III-lea Mușat, numit cel Mare, care a scurtat capetele a şaptesprezece boieri cu mâna proprie şi a semănat o armată de bastarzi pe tot cuprinsul Moldovei, avea momentele sale de regrete pentru păcatele săvârşite şi mai ajuta un sărman, sau mai construia o mănăstire. Ca să i se iarte o parte din păcatele grele, scria cronicarul. Aşa a ajuns să fie sanctificat. O să fie oare sanctificat peste vreo patru sute de ani vreun om politic de astăzi, un președinte? Ia să vedem cam cine ar putea fi sanctificabil.

17 septembrie

 

Sfântul Ion Zâmbărețul, cel Sărac și Cinstit. HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR

 

Pe 17 septembrie s-au născut Konstantin Ţiolkoski, Chaim Herzog, Stirling Moss, Anne Bancroft, George Bacovia, Valentin Teodosiu, Gica Iuteş, Alexandru Cosmovici, Nicolae Ioana.

 

În calendarul creştin-ortodox astăzi este pomenită Sf. Sofia, cu ale ei trei fete: Pistis, Agapis şi Elpis.

 

În „kalendar”: „Dacă păsările călătoare nu se duc înainte de Sf. Sofia, atunci iarna va fi caldă înaintea Crăciunului (A.Olteanu, după Mangiuca).  Este vorba de „mica vară a Sf. Martin” de care ne-am bucurat şi în decembrie 1989.

 

Evenimentul Zilei” din ziua de 17 septembrie 1987 s-a întâmplat pe malul unui lac din Siberia. Un vânător a luat la ochi o raţă. A tras… şi la picioare i-a căzut o ştiucă mare! Se presupune că ştiuca a vrut să atace raţa şi probabil a apucat-o de o lăbuţă – pasărea speriată, a luat înălţime şi a intrat în linia de tir a vânătorului.

 

Curios este faptul că siberianul se jură pe strămoşii lui că a văzut numai raţa prin cătarea puştii… nici urmă de ştiuca de cinci kilograme, plină cu icre! Poveste vânătorească sau… altceva, mult mai neliniştitor!

 

Amu, înalţi boieri şi frumoase jupâniţe, cam ştiţi ce s-a întâmplat. Şi nu se cade să vă supărăm cu necazurile boierului Dragnea, dară mult se jeluiește în ocna în care a fost aruncat. Să nu uit să vă spui că se mai poate face o vrajă care să-l slobode pe boierul trădător, ba chiar să-i dea înapoi dregătoria. Știu eu ce știu…

Nu, nu este nici o deosebire între boierii secolului XVI şi oamenii politici ai mileniul trei, din România. Greşesc, cu certitudine – boierii erau mai patrioţi, responsabili, curajoşi şi mai pricepuţi în conducerea treburilor ţării. Aveau de apărat proprietățile, satele de rumâni. Dar în ceea ce priveşte intriga, complotul, lovitura pe la spate, înscenarea, trădarea, folosirea femeilor, minciuna – ei bine, nu există nicio deosebire. Greşesc, din nou, cu certitudine – boierii aveau frică de Dumnezeu. Aşa se face că Ştefan al III-lea Mușat, numit cel Mare, care a scurtat capetele a şaptesprezece boieri cu mâna proprie şi a semănat o armată de bastarzi pe tot cuprinsul Moldovei, avea momentele sale de regrete pentru păcatele săvârşite şi mai ajuta un sărman, sau mai construia o mănăstire. Ca să i se iarte o parte din păcatele grele, scria cronicarul. Aşa a ajuns să fie sanctificat. O să fie oare sanctificat peste vreo patru sute de ani vreun om politic de astăzi, un președinte? Ia să vedem cam cine ar putea fi sanctificabil.

Sfântul Ion Zâmbăreţul, cel sărac și cinstit reprezentat călare omorînd hidra comunistă cu chipul lui Ceauşescu. Nu, este foarte deplasat… A făcut minuni, a avut trei mandate în două!

Sfântul Emil, cel cu un singur mandat, numit de popor Emil al pământului, că doar este geolog. Icoana îl reprezintă cu un ciocan în mână, un ciocan la propriu şi figurat. Nu, din nou este prea deplasat… Și el a făcut minuni, cu țigări.

Sfântul Traian din Basarabi, a trăit bine, protectorul marinarilor şi al celor ce nu cuvântă. În Parlament. Nu, n-o să vrea el… A făcut două minuni, când au vrut boierii să-l mazilească.

Sfântul Klaus Werner Johannis von Hermannstadt, numit de popor Neamțul, dar au luteranii Sfinți? A făcut o mulțime de minuni, dar nu se știe care.

Ceilalţi oameni politici – mucenici, martiri şi fericiţi trebuie să mai lucreze la imagine că nu sunt date destule în calendar. Oricum, până la Dumnezeu, ne mănâncă Sfinţii, sau viitori sfinţi. Doamne, iartă-mă dacă am păcătuit, dar am făcut și eu, ca tot românul, puțin haz de necaz!

Privind cu atenţie şi într-o perspectivă istorică nu putem să nu remarcăm cum s-a schimbat modul de abordare a promovării, de folosire a oamenilor şi de realizare a scopurilor politice.

Imperiul Roman a folosit timp de o mie de ani acelaşi principiu : erau promovaţi în politică doar membrii triburilor fondatoare, în mod necesar loiali Romei şi având un grad de educaţie ridicat. Se punea accentul pe capacitatea individuală de a se descurca singur în condiţii grele. Un general, de exemplu, acţiona de cele mai multe ori independent, la mari distanţe faţă de Roma.

Evul Mediu a adăugat la acestă apartenţă la o aristocraţie şi capacitatea de a lucra în colectiv, de a coopera, nu neapărat de a conduce. Împăraţii, regii, ducii trebuiau să fie călăuziţi de un singur mod de ghidare, cel dat de religia creştină. Ceea ce nu era rău, exceptând derapările şi extremele.

Capitalismul a adus clasa politică profesionistă, recrutată pe criterii oportuniste. Cel mai bine ilustrează acest lucru Rudyard Kipling în celebrele sale „Cărţile Junglei”, considerată astăzi o operă pentru copii, la timpul său fiind un roman în cheie, ce caricaturiza oamenii şi viaţa politică din Marea Britanie din a doua jumătate a secolului XIX. „Legile Junglei”, în număr de trei : „Întăi loveşte şi apoi vorbeşte”, „Sântem de un sânge, tu şi eu!” şi „Cinstiţi pe bătrîni şi cruţaţi pe nevolnici” sunt cele respectate în „haitic”, cu preţul vieţii, în partidele politice ale vremii. Adică, dacă nu erau respectate urma excluderea. Partidul funcţiona după principiul subordonării haitei faţă de lupul alfa, conducătorul. Acest principiu al respectării dispoziţiei, ordinului, ducea la promovarea celor care respectau indicaţiile primite. De exemplu, Ceauşescu a fost promovat în funcţia de secretar general al partidului, de către cei trei grei ai partidului, pentru că „era ascultător”.

În prezent funcţioneză alt principiu de promovare în funcţiile cheie. Se numesc în funcţiile politice, administrative sau economice persoane care pot să îndeplinească un anumit scop, program etc. Fără a li se ordona ceva, sau a li se da indicaţii. Oamenii duc la îndeplinire sarcina respectivă pentru că aşa sunt ei construiţi, îndeplinirea scopului face parte din convingerile proprii. Când strategia sau scopul se schimbă – se schimbă şi persoana.

Maurul şi-a făcut datoria, maurul poate să plece! Dar maurul nu şi-a făcut datoria. Așa că trebuie să negocieze. Cu cine? Cu Sfinţii!

Mai am multe să vă spun pe subiect, dar situația internațională se supraîncălzește nepermis de mult, așa că trebuie să vorbesc cu unul și cu altul, să văd dacă este vorba de un casus belli sau doar de o mărire a prețului la petrol, o afacere. Mâine, pentru că mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

 

 

☼    ♂    ♀

 

BERBEC    Primele cheltuieli pentru toamnă. Preţurile sunt mai mari decât ai prevăzut, asta te încurcă un pic, dar, banii vin şi se duc, investiţia aduce întotdeauna profit! Vorbeşte, explică, comunică, nu fi mai enigmatic, mai tăcut decât trebuie! Trebuie să stabileşti unele lucruri cu cei din jurul tău. Dar, atenţie, astăzi sunt şi unele obstacole în calea ta!Îţi e greu să te împarţi, trebuie să fi în mai multe locuri în acelaşi timp! Nu încurca lucrurile, nu amesteca plăcutul cu utilul, viaţa profesională cu cea personală! Nu te grăbi, zâmbeşte! Păstrează-ţi calmul şi umorul mai ales în relaţiile de familie. Veşti bune de departe. Nu cheltui mai mult decât ţi se pare rezonabil. Nu întotdeauna un preţ mare înseamnă şi o calitate bună.

TAUR    O zi în care configuraţia astrologică pare a-ţi aduce noroc. Mai în toate domeniile. Dar e bine să ţii cont şi de sfaturile prietenilor, ale membrilor familiei, au un alt unghi de vedere! Fii atent la o posibilă păcăleală. Propunerea de colaborare pe care o primeşti, poate muncă în străinătate, înseamnă: tu cu munca şi alţii cu banii! Adică muncă multă, sărăcia omului! Activitatea ta de astăzi, fie că eşti la serviciu sau rămâi acasă – se îndreaptă către rezolvarea unor probleme din trecut, rămase în suspensie. Anumite evenimente de care afli în a doua parte a zilei şi o justă evaluare a situaţiei te fac să preţuieşti încă o dată ajutorul prietenilor adevăraţi şi să dispreţuieşti din nou pe inamicii personali.

 GEMENI    Nu prea eşti dispus să faci confidenţe, să vorbeşti mult, cu toate că este una dintre abilităţile tale. Nu te mai interesează! Ai alte priorităţi şi te gândeşti la alte domenii, la altele! Astăzi eşti vulnerabil la capricii scumpe. Atenţie la cumpărăturile de lucruri care nu îţi trebuiesc, dar te încântă, fie că sunt „drăguţe” fie că sunt „unicat”. Altfel, eşti binedispus! Excelente oportunitati la serviciu, în piaţă sau la şcoală – mai ales de cooperare, asa incat poti scurta consistent durata de executie a unui proiect sau altceva la care lucrezi în echipă. La fel daca te ocupi de cămin. Insa traditia popoarelor vechi si aici ma refer la hunzukuţi, aşa se numesc locuitorii din enigmatica vale Hunza, este să înceapă ce au de făcut odată cu începutul săptămâni. Chiar dacă astăzi este marţi! Şi să nu se lase până nu termină! Când termină…

RAC   O pauză în viaţa ta socială te poate ajuta să reîncepi de unde îţi convine. S-au acumulat o mulţime de obligaţii care nu-ţi fac nicio plăcere şi de fapt, sunt numai forme fără conţinut! Programul tău se tot schimbă astăzi, dar nu lăsa treburile importante pentru nimicuri urgente.  O zi aglomerată, cu o seară plăcută. O parte dintre Racii cei prevăzuţi cu cleşti şi cu simţul frumosului, trebuie să dea dovadă de diplomaţie ca să evite nişte conflicte inutile, de altfel. Un procent dintre nativi s-ar putea, chiar, să aiba de mediat între două persoane din anturaj. Posibile schimbări în anturaj şi veşti plăcute de departe.  În registrul mediu spre neinteresant. Nimic foarte important nu pare că se întâmplă în această perioadă!

LEU  O zi care ţi se pare interminabilă. Ai o singură dorinţă: să ajungi în patul tău! Evită să te încarci cu problemele celor din jur. Azi înţelegi pe deplin noţiunea de efort, să tragi de tine! Trebuie să fii mai optimist şi să gândeşti pozitiv, aşa suporţi situaţia cu plăcere.  Afacerile personale şi cele amoroase sunt, însă, bine aspectate. Începutul şcolii te găseşte cumpărând, plătind fondul clasei, cheltuind cu reamenajarea băncilor, cumpărând material didactic şi informatic, pentru că statul nu are bani, statul trebuie să cumpere armament şi să împartă banii la cine trebuie. Treburi de colonie şi muncă de negri!

FECIOARĂ    O zi favorabilă. Îţi este solicitată opinia în diferite probleme. Limitează-te, însă, la domeniile cunoscute, pe care le stăpâneşti. Atenţie la vremea schimbătoare, îmbracă-te corespunzător! Datele din presă sunt contradictorii. Eşti dezorientat şi de veştile primite de la prietenii din străinătate. Stelele zic să continui pe drumul tău, fie că eşti la serviciu, fie acasă, fie ai început şcola! Prudenta, vigilenta si retinerea trebuie sa fie caracteristicile tale pentru ziua de azi. Daca stai acasă atenţie la aparatura electrocasnică. Atentie şi la mobil, deoarece in a doua parte a zilei o sa afli o informatie capitala despre proiectul pe care esti gata să-l începi.

BALANŢĂ   Eşti foarte mulţumit pentru că ţi se acordă încredere şi colegii, prietenii, se bazează pe tine. Astăzi promovează proiectele tale strategice, cele de termen lung, la care poţi găsi sprijin! Domeniul sentimental este avantajat de stele, aşa că zâmbeşte şi poartă-te frumos cu colegii de serviciu sau… de acasă sau de clasă! Nu uita că generozitatea este una dintre calităţile tale. Trebuie să ajuţi pe cineva neapărat, chiar dacă nu este foarte necesar, uneori. Simtul umorului nu este unul dintre atributele tari ale tale, dar ziua de astăzi îţi oferă mai multe prilejuri de râs. Nu ca să te faci de râs, ci situaţii comice în care intri fără să vrei. Uneori viaţa este o mare comedie. O bună parte dintre nativi au o mică sau mai mare problemă cu familia, cu copii în special.

SCORPION   Astăzi ai toate şansele să te simţi bine atât fizic cât şi psihic. Te simţi mai în formă ca să abordezi unele probleme pe care le amânai, le rostogoleai de azi pe mâine. Nu pleca la drum lung! Timpul este energia care schimbă viaţa. Stai liniştit, de fapt nu prea liniştit, că nu ai cum. Te nemulţumesc o mulţime de lucruri. Corect. Dar aşteaptă momentul, urmăreşte oportunitatea, fii pe fază. Astăzi dacă nu te iei după aparenţe şi analizezi bine detaliile şi te informezi corect, poţi evita o cheltuială. Trebuie să te concentrezi pe problemele obişnuite, simple, cotidiene, liniştea şi calmul îţi aduc eficacitate şi succes!

SĂGETĂTOR Eşti solicitat astăzi, atât pe plan profesional cât sentimental. Trebuie să renunţi la obiceiurile proaste şi să revii la regulile unei alimentaţii sănătoase şi o unei vieţi de calitate. Conjunctura astrologică te favorizeză în domeniul financiar-bancar. Dacă ai o problemă cu băncile, astăzi este ziua în care ai noroc, insistenţa ta poate avea şanse bune de câştig. Ai o poftă teribilă de lucruri bune şi frumoase. De cand nu ai mai fost intr-un muzeu, poate chiar unul de arta contemporana ? Dar ce zici de un pranz libanez si vin algerian? Nu costa mult, dar uneori satisfacerea propriilor capricii nu are pret. Vremea este capricioasă, dar respectul de sine întreţine flacăra din sufletul tău.

CAPRICORN Capricornii sunt foarte interesaţi de siguranţa personală. Nu uita acest lucru când planifici drumurile pentru cumpărăturile de toamnă. Amână ce nu poţi rezolva, cere un sfat, nu strică! Fii chibzuit şi cumpăra un singur obiect important şi bun calitativ, care îţi este necesar. Un proverb oriental spune că oamenii bogaţi sunt slabi, se îmbracă în alb şi au puţine lucruri, dar foarte valoroase. O scrisoare, e-mail, reţeaua de socializare, sau o convorbire telefonică îţi aduce o veste bună, pe care nu credeai că o s-o mai auzi, pentru că se referă la o situaţie aproape uitata. În concluzie, prognoza pe ziua de astăzi este bună, singurele pericole par a fi monotonia şi indiscreţia.

VĂRSĂTOR   Astăzi trebuie să eviţi orice confruntare, orice discuţie în contradictoriu, te izolezi şi te gândeşti cum să te descurci în continuare. Gelozia îţi poate întuneca percepţia realităţii, fii atent!  Atenţie la bani, unde îi pui şi cum îi cheltuieşti. Nu lua şi nu da bani cu împrumut, pentru că aşa se strică prieteniile. Nu fi naiv, se pare că noua, sau vechea ta iubire te foloseşte drept bancomat!  Azi configuratia astrala iti ofera un prilej sa inchei unele lucrari ramase suspendate si sa lamuresti unele aspecte ale sentimentelor tale. Sau să tranşezi o situaţie din familie – sau cu prietenii. După configuraţia stelelor pare o stabilire a sarcinilor fiecăruia: cine, ce, cum face.

PEŞTI  Astăzi trebuie să-ţi precizezi poziţia, să te faci auzit, cei din jurul tău să-ţi ştie atitudinea şi opiniile tale. Ezitările tale sunt reflexele unor situaţii trecute, dar care, mai te dor! Evită deciziile care duc la schimbări majore si mai ales nu te repezi sa tragi concluzii. Unele lucruri sau persoane pot întârzia din cauze obiective, meteorologice, vremea e aşa cum este! Ţine-ţi cunoştiinţele (mai ales cele feminine) strict la distanţa potrivită, nu încuraja efuziunile sentimentale şi confesiunile mincinoase. Nu crede tot ce ţi se spune şi nu te lua după sfaturi. Propria inteligenţă şi intuiţia pot rezolva situaţia. Atenţie la regimul haotic climatic şi la condusul maşinii.

 

 

 

 

 

 

 

Publicat in categoriile: Horoscop
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: