Zilele trecute, el a decis să renunțe însă la cariera academică, ajungând la concluzia că probabilitatea de a obține un post de profesor în majoritatea colegiilor americane este egală cu zero, din cauza a ceea ce numește „poliția ideologică”.

Deși spune despre el că este un om de stânga, unele dintre concepțiile sale, cum ar fi cea că sexul este binar, reprezintă o piedică în campusuri, unde orice gândire conservatoare este pusă la zid, arată o analiză Daily Caller.

Wright a început să studieze biologia în 2008 și zece ani mai târziu a obținut un doctorat în biologie evolutivă la Universitatea din Santa Barbara.

A obținut imediat un post de cercetător la Pennsylvania State University, unde a rămas până săptămâna trecută. Cercetările sale au avut ca obiect comportamentul social al insectelor și arahnidelor.

Decizia de a pleca, după un deceniu de carieră universitară, a fost dificilă, dar ea a fost luată după o serie de incidente și semnale din partea colegilor și a conducerii universității, care i-au dat de înțeles că lumea academică este ostilă oricărei devieri de la dogma de stânga legată de gen și de sexualitate.

„Cei care mă cunosc știu că nu sunt un fanatic”, a declarat Wright pentru Daily Caller. „Poate că nu sunt uneori de acord cu opiniile mele, dar știu că sunt un om bun.”

Wright a scris câteva articole pe tema sexului și a genului pentru Wall Street Journal și New York Times, care, crede el, au dăunat carierei sale.

În articolul „Periculoasa negare a sexului”, publicat în februarie, în WSJ, el subliniază lacunele argumentelor celor care consideră sexul biologic un construct social sau afirmă că acesta nu este binar ci acoperă o întreagă paletă de variante.

„Pun sub semnul întrebării și critic mai multe dogme ale Stângii privind sexul și genul”, spune Wright. „Susțin poziția că sexul biologic este binar și nu o pluralitate. De asemenea, sunt un critic sever al ideologiei de gen, deoarece consider că face rău femeilor, homosexualilor și copiilor.”

Și el adaugă: „Stânga nu privește aceste teorii ca pe niște idei, ci ca pe niște atacuri la adresa unor oameni și a unor grupuri”.

Concepțiile lui Wright despre gen și sex sunt asemănătoare cu cele ale majorității americanilor, scrie Daily Caller. Un sondaj Pew din 2017 arăta că 54% dintre americani consideră că sexul este determinat la naștere, cu diferențe importante între simpatizanții Democraților și cei ai Republicanilor.

Dintre Republicani, 80% cred că sexul este determinat de la naștere, în timp ce numai 34% dintre Democrați cred acest lucru.

Numărul celor cu concepții asemănătoare lui Wright a cunoscut însă o scădere dramatică în ultimii ani în lumea academică.

Sociologul Charlotta Stern afirmă că, în domeniul său, prejudecățile ideologice îi împiedică pe toți, „cu excepția sociologilor de stânga, care susțin că nu există diferențe între asumările de gen”, să facă cercetări serioase, conform unui eseu din 2018 în National Association Scholars.

Pentru numeroși cercetători, spune Stern, în special cei axați pe tematica sexului și a genului, ideologia are întâietate în fața științei.

A avea concepții contrare, asemenea lui Wright, este suficient pentru a face din oricine – student, cercetător sau profesor – un paria într-un campus universitar american, scrie Daily Caller.

„Sunt considerat de cei mai mulți drept un transfob de stânga și am fost frecvent acuzat de discurs de ură pentru eseurile mele. Studenții, profesorii și comisiile pentru diversitate (!) din Penn State au luat legătura cu îndrumătorul în legătură cu subiectul eseului meu, exprimându-și îngrijorarea”, spune Wright.

„Studenții au apreciat că eseul meu reprezintă un atac personal la adresa celor cu identitate de gen non-binară, iar faptul că a fost scris de cineva de la Penn State îi făcea să se simtă mai puțin în largul lor, afirmând că mediul nu este suficient de incluziv.”

„Ceea ce este cu adevărat un tabu în lumea universitară este să declari că bărbații și femeile sunt categorii biologice reale, care prezintă diferențe fizice și comportamentale înnăscute. Este tabu să fii în dezacord cu afirmația potrivit căreia «sexul este o pluralitate». Este tabu să consideri că diferențele psihologice între popoarele omenirii pot avea o componentă genetică. Și este foarte tabu să critici în orice fel doctrina «identității de gen».”

Luând decizia de a părăsi lumea universitată, Wright a ținut cont de intoleranța față de opiniile heterodoxe pe tema sexului și a genului, precum și de controlul exercitat de departamentele de resurse umane asupra campusurilor, care filtrează toate angajările, respingându-le pe cele neortodoxe.

Wright afirmă că a candidat la ocuparea a peste 150 de posturi de profesor și nu a primit decât câteva telefoane, în ciuda excepționalei sale calificări.

El spune că un director al catedrei de biologie a unui colegiu particular de arte liberale i-a vorbit despre interesul pe care îl are față de lucrările sale și că ar dori să-l angajeze ca profesor. Însă el a adăugat că departamentul de resurse umane i-ar respinge cu siguranță candidatura.

În timp ce Wright a decis de bunăvoie să renunțe la cariera universitară, alții au fost mai puțin norocoși.

Bo Winegard, profesor de psihologie la Marietta College, a fost informat că nu i se va mai reînnoi contractul, la câteva luni după ce a ținut o serie de cursuri la Universitatea din Alabama, pe tema varietății populației. El a fost acuzat de rasism, deși neagă că ar fi abordat concepte precum frenologia, eugenia sau rasele sau IQ-ul.

Potrivit lui Winegard, conducerea Universității Alabama a acceptat să-l lase să vorbească „despre diferențele biologice umane, produse cel puțin parțial de selecția mediilor diferite, în ceea ce privește diferite trăsături fizice și psihologice în cadrul propulațiilor lor de-a lungul timpului”.

„Sunt de departe profesorul cel mai publicat de la catedra mea, sunt un universitar foarte productiv, și sunt un bun pedagog, obținând calificative excelente”, spune Winegard. „Nu este normal. Sunt surprins. Cu excepția săvârșirii unui fapt grav, flagrant, cum ar fi să te culci cu un student, sau să provoci un scandal, sau să fii total incompetent, obții cu siguranță prelungirea contractului cu cinci ani.”

În ceea ce-l privește pe Colin Wright, acesta părăsește lumea universitară și demarează o afacere de coaching online privind condiția fizică și nutriția, după ce a pierdut orice speranță de a obține un post de profesor.

Lumea universitară occidentală – în special cea americană – s-a transformat într-un incubator care produce pe bandă rulantă profesori și intelectuali monstruoși, care instituie  la rândul lor Teroarea Ideologică asupra generațiilor următoare de elevi și studenți.

Aceasta este explicația pentru care lumea a luat-o razna.