Nici o lacrimă. Estonienii răspund seriei de portrete a unor lituanieni care plâng din cauza serviciului militar devenit obligatoriu cu fotografii ale unor oameni care sunt fericiţi să-şi servească ţara.
Mesajul din Estonia vine după ce acum o lună a apărut în media o serie de portrete ale unor bărbaţi lituanieni care plâng pentru că serviciul militar a devenit obligatoriu, potrivit boredpanda.com.
"Portretele realizate de voi, cele care surprind 14 oameni care îşi exprimă sentimentele față de serviciu militar obligatoriu s-au dovedit a fi foarte puternice, dar poate nu în modul în care v-aţi imaginat.
Suntem “amândouă” națiuni mici, iubitoare de libertate care locuiesc într-un cartier periculos. Numai hotărârea, dragostea de libertate și modul de viață pe care le avem pentru casa noastră și cei dragi, pot susţine pacea și libertatea pentru noi și copiii noștri. În acest scop, este esențial să fim gata și hotărâți să ne apărăm libertatea.
Estonian Defense League este o organizație militară de voluntariat formată din oameni ca mine și ca tine, din oameni care au ales să-şi petreacă o parte din timpul pe care îl au pentru servirea țării lor. Noi învățăm și instruim în uniformele noastre şi ne continuăm viețile pe care le avem ca profesori, șoferi, avocați, arhitecți, etc. Noi credem că cel mai bun răspuns la puterile alimentate de frică şi agresivitate este să fim pregătiţi, iar apoi să ne continuăm viețile noastre.
Am făcut aceste 16 portrete pentru a vă sprijini și a vă spune: nu trebuie să ai o pasiune pentru arme, nu ai nevoie să-ţi dovedeşti bărbăția, o pușcă de asalt sau un lansator de grenade nu trebuie să te umple de bucurie.Trebuie doar să iubești libertatea!".
A fost mesajul lui Lauri și Kaupo, în numele prietenilor lor, cetățenii Estoniei, și membri ai Estonian Defense.
Serviciul militar în Estonia este obligatoriu pentru bărbații cu vârste între 18 și 28 de ani, și durează între opt și unsprezece luni, în funcție de ramura militară în care se desfășoară.
Estonia cooperează cu Letonia și Lituania în mai multe inițiative de cooperare baltică la nivelul forțelor armate, între acestea numărându-se Batalionul Baltic (BALTBAT), Escadrila Navală Baltică (BALTRON), Rețeaua Baltică de Supraveghere a Spațiului Aerian (BALTNET) și instituții comune de învățământ militar, cum ar fi Colegiul Baltic de Apărare de la Tartu.
Pe 11 mai, mai mult de 37.000 de oameni, cu vârstele de 19-26 ani, s-au trezit și şi-au găsit numele pe lista serviciul militar obligatoriu al Lituaniei. 3.000 de oamenii au fost necesari pentru primul val de recruți, dar două treimi din acest prim grup au fost completate de către voluntari. Unii dintre acești oameni s-au orientat către spaţiul social media pentru a-și exprima gândurile lor despre ceea ce mulți au numit-o brusca și aleatoria "loterie." Cel mai deranjant lucru a fost că opinia publică s-a mainfestat foarte dur și neiertător faţă de oamenii care nu a vrut să meargă în armată. Ei au fost numiţi „inumani”, „laşi”, „ruşinoşi”, etc.” Această negativitate a atras atenţia acriţei Beata și fotografului Neringa, care au decis să răspundă într-un mod creativ (CITEŞTE MAI MULTE DETALII AICI).