David Clark, consultant al mai multor premieri britanici și comentator pe blogurile Financial Times, acuză într-un articol publicat de New Statesman, Serviciile Secrete din România și mascarada luptei anticorupție. Reamintim că, în ultima perioadă, în România au apărut o serie de dezvăluiri despre binomul DNA-SRI și, implicit, implicațiile Serviciului de Informații în anumite spețe. Mai mult, Ministrul Justiției a cerut desecretizarea protocoalelor SRI-DNA, protocoale despre care șefa DNA a declarat că nu ar exista.
Clark a fost și consilier special în Foreign Office (Ministerul de externe britanic).
“Lupta de a curăța politica românească are un drum lung de parcurs”, este titlul articolului lui Clark.
David Clark continuă și subliniază faptul că:
“Legăturile presupuse între direcția anti-corupție a țării și serviciile sale de informații subminează eforturile țării de a scăpa de trecutul său.
Se susține, de asemenea, că protocoalele sunt folosite pentru a ocoli garanțiile constituționale în colectarea probelor. Potrivit informațiilor transmise de Daniel Dragomir, DNA are un acord confidențial cu ANCPI, registrul funciar public și agenția imobiliară, oferind procurorilor acces direct la baza sa de date. Acest lucru permite DNA să aiba acces la o gamă largă de date personale sensibile – inclusiv contracte, tranzacții imobiliare, contracte de credit și credite ipotecare – fără a avea nevoie de un mandat sau de o dovadă de infractiune. Aceasta încalcă constituția României, precum și instrumentele internaționale, cum ar fi Carta Drepturilor Fundamentale a UE.
În noiembrie, Dragomir a scris că un general al SRI, Dumitru Dumbravă, a folosit o identitate de acoperire pe Facebook pentru a interacționa cu judecătorii și procurorii DNA despre cazurile în curs. Același general descriise anterior sistemul judecătoresc ca un “camp tactic” al operațiunilor în care SRI a păstrat un interes activ până la încheierea fiecărui proces. Într-un caz, el se presupune că a întâlnit un judecător față în față în timpul deliberărilor sale finale. Conform constituției române, implicarea ofițerilor de informații în astfel de activități este categoric ilegală”, potrivit flux24.ro.