Evenimentul Zilei > Justitie > Serviciile secrete au dat lovitura la granița României! Transport misterios din Moldova
Serviciile secrete au dat lovitura la granița României! Transport misterios din Moldova

Serviciile secrete au dat lovitura la granița României! Transport misterios din Moldova

Una dintre cele mai complexe misiuni de interceptare și filaj coordonate de ofițeri din cadrul serviciilor secrete și ai DIICOT a condus recent la destructurarea unei rețele care se ocupa de contrabanda cu țigări pe ruta Republica Moldova-România.

În dosarul de contrabandă cu țigări sunt implicați inclusiv mai mulți vameși și polițiști de frontieră din Iași. Mituiți, aceștia au închis ochii când în țară au intrat mai multe TIR-uri ticsite cu țigări de contrabandă.

Fără complicitatea polițiștilor și a vameșilor, contrabandiștii nu ar fi reușit să treacă prin vamă și punctul de trecere a frontierei Sculeni. Conform ultimelor informații, oamenii legii au depistat 11 de transporturi cu țigări de contrabandă care au tranzitat Vama Sculeni.

Din păcate pentru ei, cei care au încălcat legea nu au bănuit în nicio clipă că au fost filate de polițiștii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT).

Mai departe, DIICOT au transmis o mare parte a dosarului către DNA Iași. Prejudiciul adus bugetului statului? Ultimele estimări se referp la cel puțin 1,8 milioane de euro.

Atenție la camionul din Tehnopolis

„Datele concid cu unele informațiile pe care le prezenta Gheorghe Cavcaliuc în vara acestui an. Acesta spunea că în terminalul vamal Tehnopolis din Iași este sub sechestru un camion, oprit la începutul lunii iunie de forțele de ordine din România, în județul Buzău, iar numerele de înmatriculare a acestuia coincid cu cel menționat de presa română.

sursa: politiadefrontiera.ro

«În după-amiaza zilei de 24.04.2021, în interiorul unei hale din com. Afumați, jud. Ilfov, a fost adus un TIR încărcat cu 1.310 baxuri (655.000 de pachete) cu țigări de contrabandă din Republica Moldova în valoare de peste 1.800.000 de euro; ansamblul auto era format din capul tractor roșu (IF-12-UCW) și semiremorca SCHWARZMULLER cu prelata inscripționată LOVASPED (cu număr fals de înmatriculare IF-18-ASV), iar cutiile cu țigări erau ascunse în spatele câtorva rânduri de saci cu tărâță de grâu», acesta este începutul în actele de cercetare întocmit de procurorii DIICOT într-un dosar în care sunt anchetați mai mulți polițiști de frontieră precum și lucrători de la vămile Albita și Iași.

«Toate țigările de contrabandă găsite în depozitul de la Afumați au intrat în țară, în luna aprilie 2021, pe la Vama Sculeni», scrie sursa. Aceștia scriu că, traficanții sunt cetățeni moldoveni și oameni de afaceri din Iași și din alte județe ale României, o parte dintre aceștia fiind deja arestați preventiv în acest dosar.

Lista cu traficanții trimiși în judecată

Cercetările în acest dosar care are numărul 57/D/P/2019 au fost demarate de DIICOT Buzău care la sfârșitul lunii octombrie a dispus trimiterea în judecată traficanților Goncear Ghenadie, Iuri Platon, Igor Scalovschi, Nicu Gherman, Constantin Mocan si Alexandru Ceban precum și a firmei implicate SC ASV Premier Transport SRL din Iași pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă, fals etc.

Ancheta a fost efectuată într-o maniera profesionistă, persoanele și vehiculele implicate fiind filate în permanență de polițiști și lucrători din serviciile secrete.

Au fost realizate și interceptări telefonice precum și ale discuțiilor dintre contrabandiști, vameși și polițiști. Procurorii DIICOT au constatat că nu au competență să-i cerceteze pe polițiștii și vameșii care au permis ca din Republica Moldova să intre pe teritoriul României o cantitate atât de mare de țigări de contrabandă astfel încât, au decis ca o parte din dosar să fie declinat către DNA Iași.

«Față de lucrătorii de poliție de frontieră și față de lucrătorii vamali de la vămile Sculeni și Iași, decide declinarea cauzei în favoarea DNA-Serviciul Teritorial Iași, pentru efectuarea de cercetări, potrivit competenței, sub aspectul comiterii unor fapte de corupție în legătură cu cele 11 transporturi investigate», se arată într-o ordonanță emisă de procurorii DIICOT Buzău la sfârșitul lunii octombrie.

Metoda cu numerele false

Țigările erau introduse în țară cu autotrenuri cu numere de înmatriculare false. De asemenea introducerea în țară sub pretextul unor importuri de grâu și țărîțe. Cutiile de țigări erau ascunse în spatele unor rânduri de saci cu grâu și țărîțe. Pentru aceste importuri au fost folosite si acte false. False vămuire s-a realizat la Vama Iași de la Tehnopolis.

În această vară, în plină campanie electorală, fostul șef al IGP, actualul președinte al partidului PACE, Gheorghe Cavcaliuc, a venit cu o dezvăluire. Potrivit acestuia, în terminalul Tehnopolis din Iași era sub sechestru un camion, ticsit cu țigări, oprit la începutul lunii iunie de forțele de ordine din România.

Mașina ar fi condusă de un cetățean moldovean care acum este reținut și cercetat penal de autoritățile din România. În spatele „afacerii cu fum” ar sta o persoană care se află acum în Parlament. Acesta afirmă că informațiile le-a primit de la un om al legii.

Ulterior, acesta a venit cu noi indicii și a publicat o poză cu camionul, în care se aflau țigările, arată jurnaliștii de la unimedia.info.