Serviciile de informaţii cehe sună alarma: grupări-„jucărie” ale Rusiei, gata să destabilizeze ţara | PULSUL PLANETEI

Nici nu a ieşit bine de sub tipar cartea noastră despre Războiul Informaţional, că descoperirile noastre din acel studiu pe massmedia şi spaţiul public din România, asupra operaţiunilor psihologice şi războiului de troli derulat de Rusia în ţara noastră, sunt confirmate direct de către raportul serviciilor de informaţii cehe.

 După o atentă evaluare la nivelul Cehiei, serviciul de contra-spionaj ceh, BIS, a anunţat că SVR, FSN şi GRU poartă un „război informațional” în Republica Cehă, creând o rețea de grupări-jucării manipulate și agenți de propagandă care ar putea fi utilizate pentru a destabiliza țara.

Raportul dat publicităţii joia trecută mai notează faptul că cercetarea a pornit de la prezența rușilor pe teritoriu ceh, care rămân într-un număr semnificativ după un sfert de secol de când țara cu o populație de 10.6 milioane de locuitori a scăpat de ocupaţia Moscovei și a devenit membră a UE și NATO. În al doilea rând, BIS susține că „un număr mare” de ofițeri ruși de informaţii lucrează sub acoperire drept angajați ai ambasadei Ruse din Praga, care nu este nici pe departe una dintre cele mai mari ambasade ruse din regiune, cu un număr de 140 de angajați – de două ori mai mult decât cel al ambasadei SUA, de exemplu.

Ţintele acestor ofiţeri ruşi sunt, potrivit BIS, în special influențarea presei cehe asupra rolului Rusiei în conflictele cu Ucraina și Siria. Anexarea Crimeii, agresiunea militară rusă din Estul Ucrainei, sprijinul acordat în Siria de Rusia preşedintelui Bashar al Assad şi implicările în bombardarea opoziţiei siriene susţinută de către Occident şi ţările sunite – statele golfului şi Turcia – sunt temele în care Rusia încearcă să influenţeze interpretarea actelor sale şi distrugerea adevărului, compromiterea credibilităţii informaţiilor independente şi veridice.

În raportul prezentat de BIS se menţionează că agenții ruși de spionaj încearcă să slăbească spațiul mediatic ceh prin infiltrarea lui, dirijarea informaţiei dată publicului și prin răspândirea propagandei și a dezinformării produsă la Moscova. Raportul mai menționează că printre tacticile utilizate se numără relativizarea adevărului și a obiectivității și promovarea punctului de vedere că toate părțile mint. Prin această tehnică, se încearcă introducerea dubiului pe orice fel de informaţie veridică şi amestecarea falsului introdus de ruşi cu informaţiile presei astfel încât confuzia să permită deturnarea unei părţi a populaţiei în susţinerea falsului spectaculos cultivat de către Rusia. Moscova mizează şi pe apetenţa pentru audienţă şi spectaculos ieftin cu orice preţ al instituţiilor media cehe şi a consumatorilor cu nivel redus de educaţie.

BIS a avertizat şi că agenții ruși încearcă să alimenteze tensiunile politice și sociale din țară, cu ajutorul grupurilor de susținere populiste și extremiste, dar și grupurilor-jucării ale serviciilor, manipulate spre a răspunde ordinelor de la Moscova. Recrutarea, condiţionarea şi utilizarea acestor grupuri este extrem de nocivă, şi ele exced partea ideologică de stânga, de dreapta, anarhiste şi antisistem care erau deja pe statele de plată ale Moscovei.

„Această atmosferă poate fi utilizată oricând pentru a manipula sau destabiliza societatea cehă sau mediul politic, dacă Rusia își dorește acest lucru”, mai susţine raportul. În plus, în Cehia s-a înregistrat şi unul dintre cele mai puternice lobby-uri pro-ruse din fostele state socialiste, care se ocupă de susţinerea nevoii unor relații prieteneşti cu Rusia, cu orice chip. În Cehia, baza de penetrare este aşa numita „frăţie slavă”, aşa cum în alte state răsăritene cheia de acces şi instrumentul pentru a provoca falsa solidaritate este „frăţia ortodoxă”.

Pe de altă parte, Cehia mai are o particularitate, atât timp cât chiar președintele Milos Zeman exprimă viziuni pro-ruse. El a vorbit împotriva sancțiunilor impuse Rusiei de către UE și a fost unicul lider din comunitatea europeană care a participat la sărbătorile din mai 2015 din Moscova, celebrând încheierea celui de-al doilea Război Mondial, pe când alți lideri au lipsit pentru a sancţiona acţiunile revizioniste şi revanşarde ruse.