Servicii medicale fără asigurare de sănătate. Cum sunt tratați românii aflați în această situație

Servicii medicale fără asigurare de sănătate. Cum sunt tratați românii aflați în această situație Un nou spital de urgență al MAI. Mesajul lui Cătălin Predoiu. Sursa: Chokchai Poomichaiya | Dreamstime.com

Senatorii au modificat lista serviciilor medicale de care vor putea beneficia românii care nu au asigurare de sănătate. Aceștia au hotărât să extindă anumite programe pentru confortul cetățenilor.

Românii care nu au asigurare medicale vor beneficia de mai multe servicii medicale, potrivit unui nou proiect de lege. Senatorii au modificat lista serviciilor medicale de care vor putea beneficia cetățenii care nu cotizează la Sănătate, respectiv nu deţin asigurare de sănătate.

Dr. Adrian Streinu Cercel, senator PSD şi preşedinte al Comisiei pentru Sănătate, a dezvăluit care sunt noile programe de sănătate care au fost dezbătute în Senat și care sunt beneficiile de care vor avea parte românii.

„La nivelul Senatului s-a votat şi s-a legiferat că persoanele care sunt neasigurate, şi ar trebui să beneficieze de programe de sănătate din România,vor beneficia de aceleaşi acte medicale şi terapii ca cei asiguraţi. Dacă nu vom face aşa, aceşti pacienţi vor reprezenta un pol care vor transmite mai departe infecţii”, a declarat Adrian Streinu-Cercel, citat de DCnews.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa: Dreamstime.com

Potrivit unui proiect de OUG al Ministerului Sănătății, românii care nu au asigurare de sănătate pot beneficia de o serie de servicii medicale de bază pentru a avea timp să își trateze afecțiunile și pentru a nu se agrava.

„Prin cadrul acestui proiect, ținta asumată este de 2 milioane de persoane neasigurate care vor beneficia de un pachet de servicii medicale extins, acordat la medicul de familie”, a declarat Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Cardul european de asigurări de sănătate

În perioada vacanțelor, românii cer și documentul electronic, care asigură gratuit servicii de urgenţă în Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Elveţia. Acesta se comandă online și este nevoie doar de cartea de identitate. Pentru informaţii suplimentare aveţi la dispoziţie site-ul cardeuropean.ro.

Larisa Mezinu, purtător de cuvânt CNAS: „Asigură urgenţele medicale, dar și alte situații cum ar fi dializa ori oxigenoterapia sau nașterea prematură, pot exista şi servicii cu coplat.” Cardul se eliberează în 7 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii şi este valabil doi ani. Peste 220.000 de persoane l-au solicitat în primele 9 luni ale lui 2022.