Un șef de post a fost arestat, iar un criminalist este cercetat penal după ce ofițerii DGA i-au prins că au înscenat o anchetă penală. Un al treilea polițist „ajuta” la încasarea șpăgilor și la controalele făcute la comandă
La capătul unei anchete care a durat un an, ofițerii Direcției Generale Anticorupție (DGA) și cei ai Direcției de Informații și Protecție Internă (DIPI – serviciul secret al MAI) au reușit să probeze ilegalitățile comise de polițiștii din Balotești, județul Ilfov. Aceștia sunt acuzați că primeau mită de la șoferi sau de patroni de firme, pentru a nu-i sancționa, sau acționau la comandă pentru recuperarea unor datorii sau pentru intimidare. Cazul este cu atât mai grav cu cat polițiștii au simulat o anchetă penală pentru a recupera o datorie de 700 de lei de la un ilfovean, bani pe care omul îi datora unui apropiat al șefului de post, Cosmin Sticlaru.
„Șeriful” din Balotești, împreună cu un subordonat de-al său, agentul George Marius Achim, și cu ajutorul unui agent criminalist de la Poliția Otopeni, Petrică Marin Neagu, sunt cercetați pentru mai multe fapte reprobabile: luare de mită, abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității.
Oficiali din rândul anchetatorilor au dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei”, că ancheta în acest caz a început, anul trecut, în urma mai multor sesizări primite la DGA. Printre acestea se numără sesizarea unui ilfovean care a reclamat că a fost anchetat si acuzat de furt pe nedrept, după ce a împrumutat 700 de lei de la un apropiat al șefului de post din Balotești. Ancheta, derulată sub mandatul unui procuror de la Parchetul Ilfov, a scos la iveală faptul că „șeriful” de la Balotești, împreună cu agentul criminalist de la Poliția Otopeni, au simulat o anchetă penală pentru a-l determina pe datornic să înapoieze suma și să „îi dea o lecție”.
FOTO: Agentul George Achim, de la Postul de Poliție din Balotești, cercetat sub control judiciar FOTO: FACEBOOK
Dosar fabricat
Ca să fie mai convingător, șeful de post a întocmit documente prin care susținea că îl cercetează pe om pentru furt. În realitate, documentele nu erau înregistrate în opisurile Poliției sau la Parchet. Apoi, l-a chemat să dea declarație și l-a amprentat. Șeful de post a audiat și amprentat și alte persoane din anturajul „hoțului”, susțin surse apropiate anchetatorilor. Dovezile falsei anchete judiciare au fost găsite la sfârșitul săptămânii trecute, în timpul unei percheziții efectuate la Postul de Poliție din Balotești. Cosmin Sticlaru și subordonatul său de la Balotești sunt acuzați, în același dosar, că au primit bani pentru a verifica, la comandă, un șofer pe care l-au oprit în trafic. Apoi, tot contra cost, cei doi au verificat și o societate comercială, în scopul intimidării patronului.
„Șeriful” a fost arestat
Oficiali din rândul anchetatorilor ne-au dezvăluit că ancheta în cazul polițiștilor din Balotești, derulată în perioada mai 2015- mai 2016, vizează și alte infracțiuni, precum șpăgi încasate de la șoferii pe care îi opreau în trafic sau de la patronii pe care îi verificau și îi „iertau” de sancțiuni, contra unor sume de bani. Șeful de post și agentul de la Balotești au fost reținuți, joi, pentru 24 de ore, iar în cazul criminalistului din Otopeni procurorul a dispus cercetarea sub control judiciar. Vineri, un judecător de la Tribunalul Ilfov a dispus arestarea pentru 30 de zile a lui Cosmin Sticlaru și cercetarea, în libertate, sub control judiciar a lui George Achim.