Fostul ministru al economiei este descris de procurorii din cadrul Parchetului General ca fiind un "subordonat" al consultantilor internationali acuzati de spionaj.
"Sefii" lui erau Stamen Stantchev, Michael Susak si Benyatov Vadim. Potrivit rezolutiei anchetatorilor, "continutul acestui rol se desprinde atat din criptonimul utilizat de initiatorii si constituentii grupului fata de Seres Codrut Ioan, respectiv Hakinen, cat si din modalitatea in care un ministru in Guvernul Romaniei era apelat cu prilejul convorbirilor telefonice si maniera de discutii care evidentiaza raportul dintre "sef" si un "subordonat"".
Mai mult, rezolutia procurorilor arata ca majoritatea intalnirilor dintre membrii retelei si persoanele cu functii publice s-au desfasurat in afara cadrului oficial, in locatii private, inclusiv in apartamentul inchiriat de Stamen Stantchev. Procurorii detin inregistrari ale discutiilor purtate cu ocazia acestor intalniri care s-au desfasurat inclusiv cu "cei doi ministri, dar si a altor oficiali romani mentionati in cauza".
Pe langa interceptarile existente la dosar, procurorii au adaugat o noua proba in cauza, si anume marturia unuia dintre invinuiti, Robert Neagoe, seful Directiei juridice din MEC. Acesta a declarat in fata anchetatorilor ca "a primit din partea ministrului Codrut Seres sarcina de a sprijini reprezentantii gruparii CSFB - PAS Petrom in elaborarea proiectului de act normativ".
Misteriosul Olteanu In acelasi timp, conform unui fragment dintr-o convorbire telefonica purtata de Stamen Stantchev cu vicepresedintele UDMR Gabor Kerekes, toti cei care s-ar fi implicat in sustinerea "ordonantei 8a din Petrom" in guvern ar fi "beneficiat de pe urma ei".
Potrivit actelor din dosar, daca guvernul ar fi adoptat aceasta ordonanta, cele 8% din actiunile Petrom care se cuvin salariatilor companiei, conform legii, ar fi ajuns sa fie controlate "in mod discretionar" de Liviu Luca, liderul sindicatului petrolistilor.
"O sa vorbesc acum cu Zsolt si o vom face cu Olteanu, sa zicem. Dar, in general, este bine ca a pus-o acolo, stii? Si lucrul cel mai bun este ca... pentru ca am vorbit cu Luca si mi-a spus, stii, pentru ca stiu despre, am cazut la invoiala cu el despre Attila (n.r. - Demeter Attila, secretar de stat in perioada respectiva in MEC), stii, acestia sunt oamenii care vor beneficia...
Oricine va ajuta va beneficia de pe urma ei (n.r. - referindu-se la "ordonanta de urgenta cu 8a din Petrom")", ii spunea Stantchev lui Gabor Kerekes, conform rezolutiei Parchetului.
Documentul intocmit de procurori nu face nicio precizare legata de identitatea persoanei numite "Olteanu". In perioada respectiva, din guvern facea parte si actualul presedinte al Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, care ocupa functia de ministru pentru Relatia cu Parlamentul.
Din datele existente la dosarul aflat la instanta nu rezulta insa ca procurorii ar fi reusit sa stabileasca o legatura intre presedintele Camerei si persoana pomenita in cursul convorbirii mentionate.
Bogdan Olteanu a declarat ieri ca nu il cunoaste pe Stamen Stantchev si nici pe Gabor Kerekes. El a afirmat ca nu a avut niciun fel de implicare in elaborarea respectivei ordonante si ca nu-si poate explica de ce ar fi pomenit numele sau.
"Cat am facut parte din guvern, nu am fost implicat si nici preocupat de ordonantele care aveau subiect economic, pentru ca nu era treaba mea", a precizat Bogdan Olteanu. Gabor Kerekes a refuzat sa faca vreo declaratie, sustinand ca se afla intr-o "sedinta" si ca nu poate vorbi. Ulterior, nu a mai raspuns la telefon.
Celalalt personaj pomenit in respectiva discutie, Demeter Attila, fost secretar de stat in MEC, recunoaste ca s-a intalnit, o data sau de doua ori, cu Stamen Stantchev, la inceputul lui 2005. De asemenea, el sustine ca nu s-a implicat in elaborarea respectivei ordonante, dar ca, la un moment dat, s-a pus problema ca el sa fie cel care sa o prezinte in sedinta de guvern. "Pana la urma, eu am plecat din tara intr-o delegatie si s-a dus in guvern domnul ministru", a adaugat Demeter Attila.
Seres, "reprezentantul" gruparii Stantchev-Luca in guvern Conform rezolutiei Parchetului, textul ordonantei de urgenta ar fi fost conceput de oamenii lui Liviu Luca si ai lui Stantchev, proiectul fiind apoi inmanat ministrului economiei Codrut Seres, care l-a pus pe masa guvernului in cadrul sedintei din 29 iunie 2005.
In urma unor dezbateri aprinse, proiectul a fost respins, Seres fiind aspru criticat de unii dintre colegii sai de cabinet. In seara aceleiasi zile, Codrut Seres l-a sunat "din proprie initiativa pe Stamen Stantchev" si s-a plans: "... unii ministri au spus ca aceasta ordonata este imorala si murdara si nu vor sa fie partasi la asa ceva. Asa ca am fost un pic rusinat".
TRADITIE Stamen Stantchev, in Romania din 2000 Demeter Attila sustine ca Gabor Kerekes il cunoaste pe Stamen Stantchev inca din anul 2000, cand acesta ocupa functia de presedinte al Agentiei Nationale pentru Dezvoltare (AND) in guvernul CDR.
"In 1999 si 2000, domnul Kerekes lucra la AND, iar eu eram consilierul lui atunci. Domnul Stantchev era prezent in Romania. Stiu ca atunci a vrut sa se ocupe de GPL - gaz petrolier lichefiat pentru masini", a precizat Attila.