EXCLUSIV. Serdean: ”Primăria Timișoara favorizează mica și marea corupție”. Funcținarii publici pârâți în grup la DNA

Medicul dentist care i-a făcut plângere penală edilului pentru tăierile ilegale de copaci din Timișoara, a mai transmis către DNA o reclamație. Lucian Mugur Serdean sesizează faptul că sute de hotărâri ale Consiliului Local Timișoara au fost luate la comandă politică, mai exact la ordinul primarului Nicolae Robu, încălcându-se flagrant legea, și practic, fără ca votanții aleși să știe ce votează dinainte.

”În perioada 2013 - 2016 au fost supuse aprobării Consiliului Local Timișoara un număr de 575 de proiecte de hotărâre cu încălcarea art.7 din  Legea nr. 52 din 21 ianuarie 2003, republicată, privind transparenţa decizională în administraţia publică”, arată Lucian Mugur Serdean. Plângerea înregistrată la DNA Timișoara pe 23 noiembrie este împotriva următorilor funcționari publici: primarul municipiului Timisoara, Nicolae Robu, prefectul județului Timiș, Mircea Băcală și consilierii locali ai municipiului Timisoara, mare parte din ei fiind din legislatura 2012 - 2016, fostul secretar al primăriei Ioan Cojocari și actualul secretar al primăriei Simona Dragoi. Aceștia sunt acuzați de abuz în serviciu.

Concret, reclamantul arată că ”toate procesele verbale ale ședințelor de consiliu din perioada 2012 – 2016 conțin în anexe proiecte de hotărâri care au fost prezentate consilierilor locali doar în ziua de ședință, deci marea lor majoritate nu a avut cunoștință despre conținutul lor și au votat la comandă politică”. Foarte grav, semnalează Serdeam e faptul că aceste hotărâri încalcă  art.7 din  Legea nr. 52 din 21 ianuarie 2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, deoarece conțin contracte cu bani publici pentru care exista prezumția rezonabilă de prejudiciere a banilor publici.

”Ideea de bază pe care o susțin e că toate relele din administrație se datorează exclusiv nepăsării și coplicității consilierilor locali fără de care Robu nu ar putea face nimic. Toate contractele păguboase oferite de către administrația Robu clientelei de partid și care prejudiciază grav bugetul local, sunt proiecte de hotărâri vărate sub nașul consilierilor fără o consultare largă a cetățenilor și în primul rând a consilierilor. Aceste practici trebuie să înceteze și transparența să fie literă de lege pentru a preveni orice fapte de corupție în administrație. Dealtfel am și propus, din postură de candidat la postul de administrator public instituirea registrului online al cheltuielilor publice similar celui norvegian”, mai spune Lucian Mugur Serdean. El a candidat la funcția de city manager, însă a fost descalificat după depunerea dosarului, ilegal, așa cum EVZ a relatat, pentru a fi favorizat în funcție un fost student al primarului Nicolae Robu.

Pomeni electorale ascunse

”Consiliul local este deja o marcă a opacitătii primăriei municipiului Timișoara care favorizează marea și mică coruptie”, susține dentistul Lucian Mugur Serdean.

El arată că, bunăoară, ”proiectul  de hotărare  privind majorarea capitalului social al S.C. Colterm S.A. Timișoara (n.r. societatea de termoficare a orașului) a fost aprobat de către consilierii locali ai municipiului Timișoara în data de 15 august 2016, fără să aibă atașat referatul privind majorarea capitalului social al S.C. Colterm S.A. și documentul ”Testul investitorului privat’’ care face parte integrantă din acest proiect. Referatul și proiectul de hotărâre a fost semnat de șefi și primar înainte de începerea ședinței de Consiliu Local, din data de 15 noiembrie 2016. Acest proiect de hotărâre suspectez  că-i  favorizează pe primar, prefect, consilieri local, conducerea Direcției Tehnice, conducerea S.C. Colterm S.A., deoarece în plină campanie electorală exista posibilitatea sistării energiei termice către populație din cauza lipsei resurselor financiare și datorită blocării conturilor S.C. Colterm S.A., care ascunde un management defectuos și pentru care există suspiciunea rezonabilă de înșelăciune ( art.244 Cod Penal). Adoptarea dar și susținerea unui act normativ care urmărește realizarea propriilor interese prin lezarea intereselor cetățenilor  reprezintă o îndeplinire defectuoasă a atribuțiilor de serviciu. Prin această hotărâre, Consiliul Local a aprobat sumă de 83,9 milioane de lei, care vor intră în conturile companiei Colterm, iar societatea își va putea plăți datoriile pe care le are către furnizorii de servicii și către transportatori, așa cum a relatat presă locală. De aici tragem concluzia că este vorba despre un management defectuos al S.C. Colterm S.A. în complicitate cu primarul , prefectul, consilierii locali, membrii Consiliului de Administrație al S.C. Colterm S.A. Consider că prin adoptarea acestui proiect de hotărâre au fost prejudiciați toți cetățenii  orașului Timișoara”, se arată în plângerea depusă la DNA Timișoara.