Şerban Nicolae: „Senatorii ar trebui să voteze cererile justiţiei după ce au primit o copie a referatului procurorilor”

Senatorul PSD Şerban Nicolae a atras atenţia astăzi, în plenul Senatului, că în cazul cererilor justiţiei senatorii ar trebui, pentru a vota în cunoştinţă de cauză, să primească o copie a referatului procurorilor şi, de asemenea, Comisia juridică ar trebui să dea doar un raport de legalitate procedurală asupra cererilor Parchetului sau Ministerului Justiţiei.

"Din punctul meu de vedere, o solicitare adresată Senatului României, aidoma unui proiect de lege, ar trebui distribuită tuturor membrilor Senatului.

Răspunderea e unanimă

Ea nu trebuie repartizată strict Comisiei juridice (...) pentru că toţi avem obligaţia ca atunci când votăm să fim în cunoştinţă de cauză direct, şi nu intermediat. Pe de altă parte, Comisia juridică (...) nu trebuie să dea decât un raport de legalitate în sensul în care certifică (...) faptul că cererea este adresată de către autoritatea îndrituită, că priveşte o chestiune care face obiectul atribuţiilor Senatului, că a fost făcută în forma şi procedura cerută de lege (...)", a afirmat Şerban Nicolae, potrivit Agerpres, în cadrul dezbaterilor privind cererea de reţinere şi arestare a senatoarei Doina Tudor.

Responsabilitatea propriului vot

Potrivit acestuia, de multă vreme, Comisia juridică este pusă în situaţia să dea un vot "eminamente politic" asupra unor chestiuni care cad în sarcina plenului Senatului, ceea ce i se pare "nefiresc". "Aceste două chestiuni sunt de procedură, dar sunt foarte importante pentru votul pe care-l dăm şi clarifică şi poziţia fiecăruia dintre noi, lăsând poate fără obiect speculaţii potrivit cărora acestea sunt cereri ale justiţiei, că prin votul nostru dăm curs justiţiei sau blocăm cursul justiţiei, că ne substituim instanţelor de judecată sau că îndeplinim o funcţie nefirească într-o democraţie. Aş vrea ca, respectând aceste chestiuni de procedură, fiecare să aibă responsabilitatea propriului vot", a declarat Şerban Nicolae.

Referate cu semne de întrebare

Senatorul PSD a adăugat că a studiat referatele procurorilor şi în cazul Gabriel Oprea, şi în cel al Doinei Tudor. "Am observat de acolo că nu se clarifică chestiunea absenţei din ţară a doamnei senator la data când se pretinde prin denunţ că a primit bani, nu rezultă de acolo în ce constă participarea domniei sale la pregătirea şi punerea în aplicare a activităţii infracţionale (...) şi, în general, de ce este necesară arestarea domniei sale. Vreau să vă atrag atenţia că instanţa de judecată a respins cererea de arestare preventivă a celui care este considerat capul răutăţilor, respectiv Tudor George Daniel", a arătat Şerban Nicolae.