Șerban Ionescu, actorul genial pentru cinematografie

Șerban Ionescu, actorul genial pentru cinematografie. A avut o existență de roman și o carierp magistrală. A fost genial în roluri de țăran, muncitor dar și intelectual după 1989.

Marele actor Șerban Ionescu a fost preferatul profesorului Amza Pellea. A fost înzestrat nativ cu o serie de calități prin care a făcut diferența în abordările sale de teatru și film.

Șerban Ionescu - debutul în viață și carieră

Deși a fost un actor de geniu, mediul on-line se contrazice privind biografia sa. Wikipedia îi face o copilărie dramatică. Afirmă că era fiul unui doctor iar părinții săi ar fi murit când actorul ar fi avut 4, respectiv 6 ani. S-a scris că ar fi copilărit la Izbiceni la o mătușă. Alte site-uri arată că tatăl lui ar fi fost pilot de vânătoare și că viața micului Șerban ar fi gravitat între Caracal și Brașov, orașe unde aviația avea puternice unități militare.

Șerban Ionescu s-a născut la 23 septembrie 1950, în micul oraș Corabia, oraș proiectat în vremea lui Cuza și întemeiat în timpul lui Carol I. Șerban Ionescu a ratat de trei ori admiterea la IATC, reușind a patra oară. Între timp, absolvise Școala Populară de Artă. A studiat cu marele actor Amza Pellea fiind printre ultimii săi studenți cronologic, dar cel mai bun student al său.

Repartizat la Petroșani în 1978, a început viața unui actor într-un teatru orășenesc de provincie, axat pe minerit. Avea 28 de ani și nimic nu arăta că peste numai un an avea să aibă un salt miraculos de la cvasi-anomimat la lumina reflectoarelor.

Șerban Ionescu - genial în filmul „Ion”

Regizorul Mircea Mureșan avea să spună în interviurile sale că pur și simplu nu ar fi putut distribui pe nimeni. Actorul a fost „Ion” încă de la prima întâlnire. Au urmat roluri de muncitor aspirant la statut de inginer în „Imposibila iubire” (ultimul rol de cinema al marelui Amza Pellea, maestrul său), de șef de echipă la SNT în „Salutări de la Agigea”.

În „Imposibila iubire”, adaptare a romanului „Intrusul” de Marin Preda, Șerban Ionescu joacă rolul unui tânăr muncitor-calfă de vopsitor de la finalul anilor 50. El vrea să își schimbe condiția, după un accident care era să-l coste viața. Deși are parte de un accident și mai grav datorită umanității sale, descoperă avatarurile unei lumi ostile. Vorbim de o lume în care una e în aparență și alta e în esență. Inginerul Dan, jucat de Amza Pellea îl ajută să depășească episoadele diferendului cu familia.  Îi amintește de fata gravidă pe care a „uitat-o” în București,

A mai jucat cu marele actor și în sceneta „Sub același acoperiș”.

(Șerban Ionescu-stânga, Amza Pellea-dreapta în „Sub același acoperiș”- Foto - Arhivă)

Rolul „Ion” l-a impus definitiv în cinematografia românească drept unul dintre cei mai expresivi și mai bine adaptați actori la rol. Compatibilitatea ca rol, replici, joc de scenă l-au făcut inconfundabil. În anul 1983, s-a căsătorit cu actrița Magda Catone, cei doi având un fiu. Carol.

Genial și după Revoluție

Filmografia postdecembristă l-a găsit la trecerea spre maturitate. Avea 39 de ani și actorul a jucat în filme precum „Război în bibliotecă”. Aici a fost un jurnalist de investigații care intră într-o cursă contra-cronometru cu moartea, urmărit de inamici din trecut și de rivali la mâna iubitei sale, a cărei mamă ascundea secrete terifiante

Un alt rol de geniu, rolul unui cascador a fost în „Șobolanii roșii” în care personajul lui luptă cu prețul vieții pentru salvarea vieții victimelor de la cutremurul din 1977. A jucat rolul unui marinar, devenit om de afaceri în serialul „Fiicele marinarului”, a jucat și în filmul artistic „Dincolo de America”.

Din păcate, grav bolnav din anul 2011, a pierdut lupta cu o boală cruntă din ghearele căreia familia, medicii români și străini nu l-au mai putut scăpa. Marele actor a plecat să joace pe scena eternității la 21 noiembrie 2012.

Sursa foto: Arhivă