După intense dueluri de artilerie cu forţele georgiene în noaptea de joi spre vineri, guvernul osetin a ordonat mobilizarea generală.
Guvernul Osetiei de Sud a decretat ieri „mobilizarea generală“ după ce republica separatistă a fost bombardată de armata georgiană.
„Dacă bombardamentele reîncep, Osetia de Sud va răspunde cu armament greu“, a declarat purtătoarea de cuvânt a guvernului separatist de la Ţinvali, Irina Gagloyeva. În noaptea de joi spre vineri, forţele georgiene au declanşat un amplu atac din trei părţi, făcând uz de mortiere, aruncătoare de grenade şi arme uşoare. Atacul s-a soldat cu trei morţi şi zece răniţi, a anunţat Gagloyeva.
Comandantul batalionului georgian de menţinere a păcii în zonă, Mamuka Kuraşvili, a declarat agenţiei Reuters că ofensiva asupra Osetiei de Sud a fost declanşată după ce rebelii separatişti au bombardat mai multe sate georgiene.
„Este o provocare bine planificată de către partea georgiană. Aceasta arată că Georgia nu intenţionează să rezolve conflictele din Osetia de Sud şi Abhazia pe cale paşnică“, a afirmat liderul osetin Eduard Kokoity, într-o declaraţie difuzată de postul de televiziune Vesti- 24. „Cerem părţii georgiene să asculte de glasul raţiunii şi să îşi retragă trupele“, a mai spus Kokoity, avertizând că, în caz contrar, armata Osetiei de Sud va elimina forţele georgiene de menţinere a păcii.
Susţinere din partea Rusiei şi a Abhaziei
În apărarea Osetiei de Sud au sărit ieri atât Rusia, cât şi cealaltă republică separatistă georgiană, Abhazia. Autorităţ ile de la Tbilisi trebuie convinse să semneze un document prin care să se angajeze că „nu vor recurge la forţă“ împotriva celor două republici, a atras atenţia ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. „Facem apel la încetarea oricăror provocări, la abţinerea de la orice acţiuni de natură să agraveze şi mai mult conflictul“, a adăugat şeful diplomaţiei ruse, aflat într-o vizită oficială în Turkmenistan.
Pe de altă parte, Abhazia a anunţat că va fi alături de Osetia de Sud dacă Georgia îşi continuă operaţiunile militare în regiune. „În cazul în care nu se va pune capăt provocărilor sau operaţiunile militare se vor amplifica, nu vom rămâne cu braţele încrucişate“, a promis ministrul abhaz de externe, Serghei Şamba. El a precizat că un pact de asistenţă reciprocă a fost încheiat între Abhazia şi Osetia de Sud.
CONFLICT ÎNGHEŢAT
Abhazia şi Osetia de Sud, desprindere cu scântei
Abhazia şi Osetia de Sud şi-a proclamat unilateral independenţa faţă de Georgia la începutul anilor ’90, după destrămarea URSS. Desprinderea Abhaziei s-a produs la capătul unui conflict care a durat până în 1993 şi s-a soldat cu mii de morţi. Şi Osetia şi-a impus opţiunea pe calea armelor, conflictul cu Tbilisi încheindu-se în 1992. Tensiunile cu cele două regiuni au luat din nou amploare în zonă acum trei luni, după ce Moscova a anunţat intensificarea legăturilor cu ambele republici separatiste. Abhazia are o suprafaţă de aproximativ 8.600 km2 şi o populaţie de circa 200.000 de locuitori, iar Osetia de Sud - 3.900 km2 şi 70.000 de locuitori.