Curtea de Apel București ar urma să pronunțe astăzi verdictul final în procesul referitor la incendiul de la Maternitatea Giulești, din august 2010, în care au fost uciși șase bebeluși.
Pe 16 august 2010, trei nou-născuţi au murit în incendiul de la Maternitatea Giuleşti. Alţi trei au pierit la scurt timp, din cauza arsurilor. Singura asistentă care era de serviciu în acel moment în secția de terapie intensivă ieşise din salon pentru câteva minute. În iulie 2013, instanţa a hotărât că Spitalul „Panait Sârbu” şi asistenta medicală Florentina Cîrstea trebuie să plătească daune de peste 4,3 milioane de euro. De asemenea, femeia a primit o condamnare de doi ani şi două luni de închisoare.
Fostul manager al Spitalului "Panait Sârbu", profesorul Bogdan Marinescu, a primit o amendă penală de 6.500 de lei, iar şeful Secţiei neonatologie, medicul Adrian Ioan Toma, a fost achitat. Şeful Serviciului tehnic Vasile Dima a primit o pedeapsă de doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare, iar electricianul Gigel Oprea a fost condamnat la doi ani de închisoare.
În dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti, procurorii Parchetului General au trimis în judecată cinci angajaţi ai unităţii sanitare - asistenta Florentina Cârstea, şeful serviciului tehnic, Vasile Dima, fostul manager al spitalului, medicul Bogdan Marinescu, şeful Secţiei de Neonatologie, medicul Ioan Toma Adrian, precum şi electricianul spitalului Gigel Oprea.
Asistenta Florentina Cârstea, acuzată de ucidere din culpă
Asistenta Florentina Cârstea este acuzată de ucidere din culpă (cu consecinţa decesului a şase nou-născuţi) şi vătămare corporală gravă din culpă (cinci infracţiuni), iar Bogdan Marinescu, Vasile Dima, Ioan Adrian Toma şi Gigel Oprea - de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Pe 16 august 2010, în jurul orei 18:30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi din Secţia de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu" a izbucnit un incendiu în care şase nou-născuţi au decedat, iar alţi cinci au suferit vătămări corporale grave. De asemenea, s-a produs o pagubă materială de 1.500.602 lei, prin distrugerea aparaturii medicale şi a celorlalte obiecte din salon.
Potrivit procurorilor, prin natura sa, prin circumstanţele şi consecinţele produse, evenimentul prezintă unicitate în plan naţional, având un impact social deosebit. Concluziile expertizei tehnice realizate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă - Insemex din Petroşani au evidenţiat că incendiul izbucnit a fost cauzat de supraîncălzirea elementelor de contact ale ştecherului montat pe cablul de alimentare cu energie electrică al aparatului de aer condiţionat. Cauza a fost una de natură electrică, fiind determinată de un proces fizico-chimic incendiv, şi nu exploziv.
Incediul de la Maternitatea Giulești, pe 16 august 2010
Incendiul a izbucnit în 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi, din cadrul Secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti.
Atunci au fost duşi la Spitalul "Grigore Alexandrescu" opt bebeluşi din secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti, trei dintre aceştia decedând în zilele următoare, din cauza complicaţiilor. Alţi trei bebeluşi au murit atunci în incendiu. Două perechi de gemeni - doi băieţei şi un băieţel şi o fetiţă - şi o altă fetiţă au fost salvaţi de medicii din Spitalul "Grigore Alexandrescu".
Parchetul a terminat în patru luni ancheta privind incendiul produs în 16 august 2010 la Maternitatea Giuleşti. Dosarul a fost trimis la Judecătoria Sectorului 6 în 6 decembrie 2010, iar procesul a început în 10 ianuarie 2011.