Mircea Marian: "Sunt semne tot mai multe care arata ca guvernului Tariceanu nu-i prea pasa daca, atunci cand va pleca, va lasa mostenire urmatorului executiv o economie secatuita, in fapt o bomba cu ceas, care va exploda dupa alegeri".
Rata inflatiei in ultimele 12 luni a fost de 4,96%, peste asteptari, in crestere cu un procent fata de nivelul din iulie. Ca fapt divers, fasolea si „alte leguminoase” s-au scumpit, in august, comparativ cu luna anterioara, cu aproape zece procente.
Deficitul de cont curent a ajuns, in primul semestru, la un record istoric de 16,8% din PIB, fata de 10,3% la sfarsitul anului trecut. Merita remarcat ca, dupa primele cinci luni ale acestui an, Italia avea un deficit comercial de 7,7 miliarde de euro, in timp ce Romania ajunsese la 7,9 miliarde de euro. In plus, cresterea economica a incetinit - 5,6% in trimestrul al doilea, fata de 7,8% in acelasi interval de timp din 2006 -, iar leul se devalorizeaza de la o zi la alta.
Aproape toate explicatiile oficiale dau vina pe seceta - responsabila si pentru faptul ca au crescut preturile la alimente si pentru ritmul mai lent al cresterii economice. Poate este adevarat. Dar nu putem sa nu ne stresam atunci cand observam ca, pe acest fond, guvernul cheltuieste din ce in ce mai mult, aproape exclusiv, pe programe sociale.
La ultima rectificare de buget s-au dat nu mai putin de 1,4 miliarde de lei pentru pensiile agricultorilor, si „anumite drepturi destinate unor categorii speciale”, alte 186 de milioane au ajuns la subventiile pentru calatoriile pe calea ferata, iar 525 de milioane de lei au reprezentat alocatia suplimentara pentru celebra companie a huilei din Petrosani.
S-au mai gasit bani si pentru doua institutii sensibile - politia, care avea nevoie de bani pentru salarii si pensii, si SRI, care a beneficiat de aproape 45 de milioane de euro pentru niste programe nespecificate. Urmeaza, dupa cum a promis acum cateva saptamani ministrul finantelor, Varujan Vosganian, si o crestere a salariilor preotilor.
Colegul sau de la agricultura, Decebal Traian Remes, pregateste si el o masura populista, respectiv reducerea TVA la paine, desi este extrem de putin probabil ca astfel se va reusi cel putin inghetarea pretului de vanzare al acestui produs. De la distribuirea banilor din buget par sa lipseasca aproape complet proiectele de infrastructura.
Finalizarea lor dureaza, iar guvernul Tariceanu nu ar culege beneficiile electorale. Cel mai bun exemplu este stadiul in care se afla culoarul patru, cel care strabate Romania pe ruta Nadlac-Arad-Sibiu-Pitesti-Bucuresti. Nu este clar daca exista macar un studiu de fezabilitate pentru viitoarea autostrada, care ar trebui sa strabata cel mai aglomerat traseu din aceasta tara.
Finalizarea soselelor de pe centura Pitestiului si Sibiului, planificata ba pentru 2004, ba pentru 2006, s-a amanat din nou. Bucurestiul este una din foarte putinele capitale ale unui stat din UE care nu este inconjurata de o autostrada.
S-ar putea spune ca Romania nu face nimic altceva decat sa urmeze un drum pe care l-au strabatut si alte state din Europa de Est, dupa ce au trecut de furcile caudine ale aderarii la Uniunea Europeana. Letonia si Ungaria exemplifica cel mai bine faptul ca, dupa ce au ajuns in UE, guvernele est-europene au inceput sa risipeasca banii.
La sfarsitul lui 2006, Letonia avea un deficit de cont curent de 21% din PIB - in crestere anul acesta -, iar inflatia a depasit 8%. Ungaria avea, in 2006, un deficit bugetar de 10%, dar ulterior si-a imbunatatit situatia, printr-o combinatie de crestere a taxelor si reducere a cheltuielilor. Exista insa si contraexemple. Slovacia, despre care s-a scris, la sfarsitul lui 2006, ca este condusa de un guvern populist, a redus recent cheltuielile sociale pentru a putea indeplini conditiile necesare adoptarii monedei euro.
Probabil ca este greu sa ii convingi pe majoritatea romanilor ca Romania nu merge in directia buna. In iulie, salariul mediu net crescuse, in euro, cu 40%, fata de aceeasi luna a anului trecut. Vanzarile din comertul cu amanuntul s-au majorat cu aproape un sfert, iar pensiile se vor mari substantial de la inceputul lui 2008.
Este clar ca acum o ducem bine. Dar s-ar putea ca, peste un an sau doi, sa platim cu varf si indesat distractia de astazi. Guvernul Tariceanu pare sa creada ca cea mai buna strategie electorala este sa cheltuiesti nebuneste inainte de alegeri si sa lasi mahmureala de dupa petrecere pe capul executivului urmator.