Editura Evenimentul si Capital

SENATUL EVZ: Despre noul fanatism

58f11fc92a0720b2968a77d078344e41
Autor: | | 126 Comentarii | 0 Vizualizari

Horia Roman Patapievici: "Fanaticul de drepturile omului vrea sa revolutioneze societatea in situatii in care singurul lucru rezonabil este fie reformarea blanda, fie conservarea indiferenta".

Fanatic este un cuvant care a aparut in secolul al XVI-lea pentru a-l desemna pe acela care, in numele Cetatii ceresti, vrea sa instaureze de pe azi pe maine adevarul si sa nimiceasca, odata cu imperfectiunile ei, societatea civila. Impotriva fanaticilor (numiti si "fantastici"), Luther a publicat in martie 1522 o virulenta brosura, Sincera admonestare adresata tuturor crestinilor pentru a se feri de orice rascoala sau revolta.

Este un loc comun, in secolul al XVI-lea, stigmatizarea fanaticului ca tip uman a carui actiune conduce la ruinarea societatii civile.

Fanaticii secolului al XVI-lea erau toti religiosi. Aveau entuziasmul credintei si se considerau iluminati, imbatandu-se de exclusivismul alegerii lor.

Asta ii facea fanatici - credinta ca au fost alesi pentru a exclude. Istoric vorbind, fanaticul este cel care provoaca distrugerea unui consens (de pilda, o traditie constituita, acceptata de majoritati durabile), in numele unei urgente numai de el stiuta.

Fanaticul nu cunoaste compromis si refuza judecatile de context: el se lasa posedat de principii cam in felul in care legislatia Terorii s-a lasat confiscata de seductia ghilotinei, seductie care pretindea reglarea tuturor conturilor pe loc si cu orice pret - pretul fiind, in cazul condamnatilor, capul, iar in cazul fanaticilor, coeziunea societatii civile. Pe scurt, fanatic este cel care dezbina ceea ce istoria, prin consens, indiferenta, cutuma ori traditie, a unit.

Cel mai paradoxal lucru, azi, este sa vezi fanatici ai unei materii care, cel putin in principiu, ar parea sa excluda fanatismul. Ma gandesc la fanaticii drepturilor omului. Fireste, nu este vorba de a pune in discutie valoarea drepturilor omului: in acelasi fel, cand condamna fanatismul anabaptistilor, Luther le condamna fanatismul, nu crestinismul din care se revendicau.

Ceea ce e de pus in discutie este felul fanatic, adica indreptat impotriva societatii civile, in care anumiti activisti de drepturile omului inteleg sa-si promoveze agenda.

Fanaticii drepturilor omului sunt, fata de slujitorii lor normali, asemenea sectantilor fata de credinciosii constituiti in biserici: au inflexibilitatea halucinata a celor care se simt alesi sa aduca razboiul oriunde pacea instaurata nu e pacea lor; sa foloseasca sabia, acolo unde negocierea nu a fost incheiata in termenii lor.

Fanaticul de drepturile omului este un militant intratabil, un activist agitat, un mohorat meticulos si un maniac bine organizat. El descopera violari intolerabile ale principiului acolo unde oamenii obisnuiti vad, eventual, defecte ale convietuirii.

La el, sensibilitatea fata de imperfectiunea ideologica a lumii e mereu ranita, permanent in alerta, tot timpul in stare de urgenta. In materia sensibila a vietii, fanaticii de acest tip aduc rigoarea ideologiei.

Imaginile momentului! Cum arata interiorul statiilor de metrou din Drumul Taberei!

Pagina 1 din 2
Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI