Voicu, la un pas de închisoare

Senatorii au votat, astăzi, pentru arestarea preventivă a lui Cătălin Voicu. Ironia face ca senatorul PSD să fi vorbit în stenogramele devoalate de presă despre perspectiva sa asupra arestului de la Capitală.

Hotărârea Senatului de încuviinţare a cererii transmise de Ministerul Justiţiei ca urmare a solicitării DNA de arestare preventivă a lui Cătălin Voicu a fost publicată în Monitorul Oficial, în această seară. Ministerul Justiţiei a comunicat, miercuri seară, procurorului general Laura Codruţa Kovesi, Hotărârea Senatului nr.5/2010 privind cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, de încuviinţare a arestării preventive a senatorului Cătălin Voicu. Hotărârea a fost transmisă Ministerului Justiţiei de către preşedintele Senatului. Potrivit procedurii, hotărârea Senatului într-un asemenea caz, se semnează de preşedintele Senatului, se comunică neîntârziat Ministerului Justiţiei şi se trimite spre publicare în Monitorul Oficial, urmând să devină activă după apariţia în MO. „Nu vă puteţi închipui ce e acolo. Arestul din Capitală, de la minus 2, ăla care e pe tubulatură - Evul Mediu. Uşi negre de fier, zăbrele şi lacăte, nu au aerisire, ţigani, bandiţi, te f... ăia în c..., te omoară. Iar noaptea, din furculiţa care o au, o ia şi o ascute şi-o bagă în gât. Pe arest preventiv sunt tot felul de borfaşi, tot felul de bandiţi”, povestea Cătălin Voicu, într-o conversaţie cu afaceristul Marius Locic, şi el cercetat în dosar. A primit vestea în spital

Senatorul PSD nu a participat la şedinţa de plen. După ce i s-a făcut rău pe treptele de la intrarea în Senat, el s-a întors la spital. După ce azi-noapte a fost internat de urgenţă la Spitalul Universitar, acuzând probleme cardiace, Cătălin Voicu s-a externat dimineaţă, la cerere pentru a fi prezent la şedinţa de plen. Cu puţin timp înainte de începerea şedinţei, senatorul s-a întors la spital. Mircea Geoană, de la tribuna Senatului, a anunţat că Voicu "a avut un moment de dificultate medicală pe treptele Senatului şi s-a întors la spital".

Dezbaterea şi votul asupra cererii DNA de încuviinţare a arestării preventive a lui Voicu este primul punct pe ordinea de zi de la Senat.

15.48 S-a anunţat rezultatul votului. Din cei 137 de senatori prezenţi, doar 112 au votat. 70 de senatori s-au pronunţat "pentru" arestare şi 40 "împotrivă". Două voturi au fost anulate. Preşedintele Senatului a precizat că va comunica oficial decizia Senatului ministrului Justiţiei.

15.30 Procedura de vot privind încuviinţarea arestării senatorului Cătălin Voicu s-a încheiat. Urmează numărătoarea voturilor. Între timp, senatorii continuă dezbaterea celorlalte puncte aflate pe ordinea de zi a şedinţei.

15.17 Senatorii au început votul.

15.12 Mircea Geoană, care conduce şedinţa, a propus ca votul să fie secret, cu bile. "Linşat mediatic" 15.08 "Trebuie să ne gândim foarte bine ce conotaţie are o asemenea cerere împotriva unui coleg. Nu suntem nici inchizitori, nici procurori, nici judecători. Datoria noastră, care este ingrată, acest filtru de a interpune colegii parlamentari este o eroare. Nimeni nu este mai presus de lege. Nu noi trebuie să-i facem dreptate. Numai judecătorii pot decide asupra libertăţii acestuia. Ca atare, nu noi îl trimitem pe Voicu în spatele gratiilor", a spus de la tribuna Senatului, senatorul PDL, Iulian Urban, adăugând că Voicu a fost supus unui linşaj mediatic. 14.51 A început dezbaterea. "În opinia mea, DNA, în mod greşit şi chiar grav, ne-a dat să vedem conţinutul dosarelor, 12, ceea ce a r fi trebuit să cunoască doar procurorul şi judecătorul. Dosarele devin publice, atunci când sunt trimise la tribunal", a spus senatorul PNL Ioan Ghişe. El a mai adăugta că PNL va vota pentru încuviiţarea cererii de arestare. "Ni se oferă un serial, Cătălin Voicu, şi nu Elodia. Oare după acest linşaj mediatic, în care cei mai mulţi l-au condamnat deja pe Voicu, noi, ca senatori, respectăm Constituţia, principialitatea?! Avem de respectat şi un vot de conştiinţă. De aceea spun că, dacă aş fi fost senator independent, aş fi votat împotriva arestării", a continuat Ghişe.