Senatul american a aprobat planul de redresare

Planul, propus de Casa Albă pentru ieşirea din criza financiară ce afectează Statele Unite, a fost aprobat de Senat cu 74 de voturi pentru şi 25 împotrivă, informează AP.

Camera Reprezentanţilor, care a respins, luni, o variantă asemănătoare a planului Paulson, se va pronunţa, mâine, asupra planului revizuit.

Acesta prevede cheltuirea a 700 de miliarde de dolari din banii contribuabililor pentru răscumpărarea creanţelor cu grad mare de risc ale băncilor ameninţate de faliment din cauza creditelor ipotecare fără garanţie. El a fost însă modificat.

Modificările sunt menite să atragă cel puţin 12 membri ai Camerei Reprezentanţilor care au votat luni împotriva planului, când 228 dintre ei s-au opus, iar 205 au votat pentru. Ele se adresează în special celor 133 de republicani din Camera Reprezentanţilor care au votat împotrivă.

Planul iniţial a fost criticat deoarece statul se implica prea mult în sectorul privat, precum şi pentru faptul că americanul de rând, plătitor de impozite, trebuia să suporte chetuielile de salvare a economiei. 

"Am trimis un mesaj clar tuturor americanilor că nu vom lăsa economia să se prăbuşească", a spus senatorul Harry Reid, citat de AP. "Nu e vorba de o lege pentru Manhattan. E vorba de o legislaţie pentru întreaga Americă".

Opoziţia membrilor Camera Reprezentanţilor a părut că slăbeşte atunci când Senatul a adăugat reduceri de impozite în valoare de 100 de miliarde de dolari pentru mediul de afaceri şi pentru clasa de mijloc. De asemenea, planul garantează acum depozitele bancare cu o sumă ce a crescut de la 100.000 de dolari la 250.000 de dolari.

Există însă îngrijorări că reducerile de taxe i-ar putea determina pe unii dintre democraţii care sprijineau planul să-l abandoneze din cauza faptului că versiunea revizuită va mări deficitul federal.

Preşedintele Bush i-a felicitat pe senatori şi le-a reamintit că securitatea financiară a fiecărui american stă în mâinile lor. La şedinţă au fost prezenţi ambii candidaţi la preşedinţia Statelor Unite, care au votat în favoarea legii.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 12:40