Senatul a votat: pentru scuter îţi trebuie permis. VEZI ce vârstă trebui să ai ca să conduci motocicleta

Plenul Senatului a aprobat proiectul de lege iniţiat de Guvern care propune modificarea Codului rutier, în sensul introducerii permiselor de conducere pentru mopede, anunţă Agerpres.

Aceasta înseamnă că, pe viitor, conducerea fără permis a acestui tip de vehicul va fi faptă penală.

Guvernul a explicat că urmăreşte, astfel, reducerea numărului de accidente şi a consecinţelor accidentelor de circulaţie în care sunt implicaţi conducătorii de mopede, tricicluri şi motociclete. "În ultimii doi ani, numai conducătorii de mopede au produs 5.201 evenimente rutiere în urma cărora şi-au pierdut viaţa 242 de persoane, iar alte 5.733 au suferit vătămări corporale. Situaţia este favorizată de legislaţia rutieră actuală, care permite conducerea mopedelor fără permis de conducere obţinut în urma susţinerii unui examen. Instituirea obligativităţii susţinerii examenului, precum şi ridicarea limitelor minime de vârstă vor determina însuşirea cunoştinţelor teoretice, formarea abilităţilor practice necesare de către cei care vor obţine un asemenea permis", se arată în documentul amintit.

Proiectul vizează, începând cu data de 19 ianuarie 2013, reglementarea vârstei minime pentru obţinerea permisului de conducere astfel: pentru categoriile A2, B, BE, C1 şi C1E, 18 ani împliniţi; pentru categoriile AM, A1 şi B1 - 16 ani; 20 de ani şi o experienţă de cel puţin doi ani de conducere a motocicletelor din categoria A2 sau cel puţin 24 de ani, pentru motocicletele din categoria A. De asemenea, pentru categoriile C, CE, D1 şi D1E, precum şi pentru triciclurile cu motor cu putere de peste 15 kW, vârsta minimă pentru obţinerea permisului este de 21 ani, în timp ce pentru categoriile D şi DE, este de 24 de ani.

"În prezent, pentru obţinerea permisului de conducere se prevede vârsta minimă de 18 ani pentru toate categoriile şi subcategoriile de vehicule, cu excepţia subcategoriilor A1 şi B1 pentru care se poate obţine permisul de conducere după împlinirea vârstei de 16 ani, precum şi a conducătorilor de autovehicule care efectuează transport public de persoane, conduc autovehicule cu masa maximă mai mare de 7,5 tone ori care transportă substanţe periculoase, care trebuie să aibă vârsta minimă de 21 de ani împliniţi", se mai arată în expunerea de motive.

Proiectul de lege vizează corelarea actualei legislaţii cu prevederilor directivelor europene în domeniul circulaţiei pe drumurile publice, a căror aplicare urmează a se realiza începând cu data de 19 ianuarie 2013.

Proiectul de lege a primit un raport de admitere cu amendamente din partea senatorilor din Comisia pentru administraţie publică, care a fost aprobat de plenul Senatului cu 90 de voturi pentru şi trei voturi împotrivă.

Astfel, proiectul a fost adoptat de plenul Senatului cu 84 de voturi pentru, două voturi împotrivă şi trei abţineri.

Legea are un caracter organic, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.