Senatul a adoptat, marţi, o declaraţie prin care spune că afirmațiile ambasadorului american la Chişinău potrivit cărora Moldova nu este România şi are propria sa istorie şi propriile provocări nu pot afecta parteneriatul strategic cu SUA sau politica externă a României referitoare la Moldova, anunță Mediafax. Proiectul adoptat de plen e diferit de varianta inițială în care Călin Popescu Tăriceanu spunea că James Pettit reia tezele lui Stalin care au dus la amputarea teritorială a României, prin Pactul Ribbentrop-Molotov.
"Declarațiile ambasadorului SUA la Chișinău au fost primite cu surprindere, îngrijorare și o mare doză de instatisfacție de opinia publică din România. Susținem că aceste declarații nu pot și nu vor afecta parteneriatul strategic al României cu SUA și nu vor schimba coordonatele politicii externe a României cu privire la Republica Moldova. De asemenea, aceste declarații nu pot impieta asupra voinței suverane a cetățenilor din cele două state privind viitorul comun în UE și nici asupra chestiunii identității naționale românești comună pe ambele maluri ale Prutului ce nu poate fi interpretată sau rescrisă de altcineva. Integrarea europeana a R. Moldova reprezintă un punct cardinal al politicii externe a României", se arată în noua variantă a proiectului.
În document, partea în care șeful Senatului susține că ambasadorul SUA la Chișinău "reia şi actualizează tezele lui Stalin, pe baza cărora a fost semnat în 1939 Pactul Ribbentrop-Molotov care a dus la amputarea teritoriala a unor ţări din regiune printre care şi România" este schimbată în forma: "istoria dureroasă şi sutele de mii de victime ale represiunii staliniste", care poate fi reparată moral prin susţinerea manifestată de SUA faţă de parcursul european al Republicii Moldova.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, afirma la sfârşitul lunii august că declaraţia va fi trimisă din partea Senatului României către preşedintele Barack Obama, către Departamentul de stat al SUA şi către Senatul american, instituţii de la care Tăriceanu "aşteaptă un răspuns lămuritor în legătură cu declaraţiile ambasadorului SUA la Chişinău, James Pettit", dar Senatul a renunţat la aceste planuri.