Senatul a adoptat marţi, cu 109 voturi pentru şi o abţinere, proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator, acesta urmând să fie înaintat Camerei Deputaţilor.
Iniţiatorul proiectului de lege pentru modificarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal este Guvernul iar Senatul este prima Cameră sesizată.
Comisia de de buget-finanţe din Senat avut luni o şedinţă în care a dat raport favorabil proiectului Guvernului, unde invitat a fost şi liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu. Comisia nu a aprobat propunerea preşedintelui Cartel Alfa de reducere a CAS la angajat şi i-a sugerat acestuia să meargă la Camera Deputaţilor pentru a-şi susţine amendamentul.
'Masa salarială în PIB a scăzut sistematic. A crescut valoric, dar procentul ei în PIB a scăzut. Asta înseamnă că puterea de cumpărare a cetăţenilor a scăzut legat de acest lucru. Modul de distribuire a creşterii economice nu s-a reflectat în puterea de cumpărare. Noi propunem să se facă reducerea CAS la angajat şi atunci am în mod implicit ridicarea puterii de cumpărare şi creşterea consumului pe piaţa internă ori, dacă rămâne la angajator, să se facă o creştere de cel puţin 25-30% a salariului minim, ca să se poată echilibra', a argumentat Hossu.
Potrivit acestuia, FMI şi UE ar merge pe varianta reducerii la angajat.
'Distribuţia pe Revisal din sută în sută, toate aceste date au speriat FMI. Arată nu numai o polarizare socială, dar o proastă distribuţie a veniturilor salariale, care sunt de fapt factorul determinant în consumul intern. De aceea FMI cu Uniunea Europeană au mers pe varianta noastră, ca CAS, dacă e să se reducă, să se facă asta la salariat. Rugămintea este să votaţi, dar cu modificarea să se facă la salariat, nu la angajator', a mai afirmat liderul Cartel Alfa.
Hossu a precizat că proiectul de reducere a CAS, în varianta Guvernului, este bun, dar nu au fost discutate toate aspectele din punctul de vedere economic şi social.
'Măsura este bună, ca principiu, dar efectele ei n-au fost discutate sub toate aspectele din punct de vedere economic şi social. Din punct de vedere tehnic, evident că reducerea cu 5 puncte procentuale înseamnă 19% reducere la CAS, deci la fondul de pensii, ceea ce înseamnă, în bani, dacă calculăm la ceea ce este bugetul actual pentru pensii, o scădere cu peste 1,1% din PIB-ul actual', a mai afirmat Hossu.
Preşedintele Comisiei de buget-finanţe, senatorul PSD Cosmin Nicula, i-a spus lui Hossu că votul asupra acestui proiect trebuie dat luni, urmând ca marţi să intre în plen iar săptămâna viitoare să poată fi dezbătut la Camera Deputaţilor.
'Ca această ordonanţă să intre în vigoare la 1 octombrie, noi va trebui să dăm astăzi un vot, ca mâine să o băgăm în plen iar săptămâna viitoare, când va fi sesiune extraordinară la Camera Deputaţilor, colegii din cameră să poată să o dezbată atât în comisii, cât şi în plen. Solicitările pe care dumneavoastră le-aţi făcut ar fi bine să le discutaţi la nivelul Biroului permanent al Camerei Deputaţilor să le puteţi prinde ca amendamente şi să fie adoptate în şedinţa de săptămâna viitoare', i-a spus Nicula lui Hossu